Αισιοδοξία Ντάισελμπλουμ για την αξιολόγηση παρά τα δημοσίευματα

Αισιοδοξία Ντάισελμπλουμ για την αξιολόγηση παρά τα δημοσίευματα

Κατά τη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εξεταστεί η πορεία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Χωρίς πολλές προσδοκίες θα βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του σημερινού Eurogroup η Ελλάδα εκπροσωπούμενη από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι Θεσμοί αναμένεται να παράσχουν πληροφορίες για την εξέλιξη της ελληνικής αξιολόγησης και την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Η υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, άλλωστε, θεωρείται ως βασική προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Είχαν προηγηθεί την Τετάρτη δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη μεγαλύτερης σαφήνειας ως προς το συνταξιοδοτικό σύστημα και τα δημοσιονομικά μέτρα.

Πάντως σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε πιο «αισιόδοξος» σχετικά με το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως σημείωσε, το σημερινό Eurogroup θα εξετάσει την πορεία της διαδικασίας αξιολόγησης. «Οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε συζητήσεις με τους θεσμούς σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και καποια δημοσιονομικά θέματα. Πρέπει να επιτύχουν μία συμφωνία και γι’ αυτό περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει απ’ όλες τις πλευρές» ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ και υπογράμμισε ότι αν και υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η «διαδικασία είναι εκτός τροχιάς», η πραγματικότητα είναι πως «η διαδικασία συνεχίζεται και έχει καλυφθεί σημαντικό έδαφος».

Πέραν του ελληνικού ζητήματος, στο σημερινό Eurogroup θα τεθεί επί τάπητος η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές προβλέψεις του χειμώνα, καθώς και η παγκόσμια αναταραχή και η πορεία της Πορτογαλίας έξω από το Μνημόνιο.