Τι σημαίνει η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα

Τι σημαίνει η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα
epa05660668 Valdis Dombrovskis (R) European Commission Vice-President in charge of the Euro and Social Dialogue and Greek Finance Minister Euclidis Tsakalotos (L) during Eurogroup finance ministers meeting in Brussels, Belgium, 05 December 2016. Eurogroup discuss member states' draft budgetary plans for 2017 and will be briefed by the institutions on the state of play of the Greek second review of the economic adjustment programme. EPA/OLIVIER HOSLET

Το χρέος, τα πλεονάσματα και ο ρόλος του ΔΝΤ. Κατά πόσο βοηθούν την ελληνική οικονομία τα μέτρα των Ευρωπαίων.

Η υιοθέτηση από το Eurogroup των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη διευκόλυνση των πληρωμών του χρέους, που πρότεινε ο ESM, σκιάζεται από την επιμονή των Ευρωπαίων στη διατήρηση των υψηλών πλεονασμάτων του 3,5% του ΑΕΠ ετησίως και μετά το 2018, καθώς και από τη μετάθεση των αποφάσεων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους μετά το καλοκαίρι του 2018 και την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέστησαν σαφές ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ζητώντας, μάλιστα και περισσότερα μέτρα στα εργασιακά, στη γραμμή που κινείται το Ταμείο.

Πρακτικά, η απόφαση του Eurogroup, όπως αποτυπώθηκε στο ανακοινωθέν, αλλά και όπως εξηγήθηκε περαιτέρω κατά τη συνέντευξη τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Πιερ Μοσκοβισί και του Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν ενσωματώνει καμία από τις απαιτήσεις του Ταμείου για την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ούτε για τη μείωση των «μη ρεαλιστικών», όπως τους χαρακτηρίζει το ΔΝΤ στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη μετά το 2018 και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Το ΔΝΤ, δια του Πόουλ Τόμσεν, επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν κατάφερε να διατηρήσει επί τόσα πολλά έτη τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και διευκρίνισε πως για να μπορέσει να συμφωνήσει σε πρόγραμμα με τόσο υψηλούς στόχους θα πρέπει να ψηφιστούν από τώρα τα μέτρα που θα επιτρέψουν την επίτευξή τους.

Τα μέτρα είναι γνωστά στην κυβέρνηση και έχουν περιγράφει πολλές φορές από τα στελέχη του Ταμείου. Περιλαμβάνουν την περικοπή των υφιστάμενων κύριων συντάξεων, τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και την πλήρη κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.

Είναι ακριβώς αυτός ο λόγος, που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναχωρώντας από τη συνεδρίαση ζήτησε από τους εμπλεκόμενους να λάβουν υπόψη στις απαιτήσεις τους την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.

Το… καρότο από την άλλη των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα εφαρμοστεί μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα οδηγήσει σε μείωση του φόρτου του χρέους κατά 20% ως το 2060!

Στα μέτρα περιλαμβάνονται:

– Η ομαλοποίηση του προφίλ αποπληρωμών του EFSF εντός της τρέχουσας σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης έως τα 32,5 έτη.

-Παράταση της αύξησης του περιθωρίου του επιτοκίου σε σχέση με τα δάνεια για την επαναγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το έτος 2017.

-Χρήση της διαφοροποιημένης χρηματοδοτικής στρατηγικής των EFSF/ESM για να μειωθεί ο κίνδυνος επιτοκίου χωρίς πρόσθετο κόστος για τις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα στήριξης στο παρελθόν. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί μέσω α) την ανταλλαγή τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β) την είσοδο του ESM στο swap επιτοκίων για τον περιορισμό του κινδύνου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές γ) την εισαγωγή συνδυασμένης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης: Σε τροχιά σύγκρουσης ΔΝΤ και εταίροι για χρέος και πλεονάσματα