Πράσινο φως στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος από το Eurogroup

Πράσινο φως στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος από το Eurogroup
epa05660685 Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (C) during Eurogroup finance ministers meeting in Brussels, Belgium, 05 December 2016. Eurogroup discuss member states' draft budgetary plans for 2017 and will be briefed by the institutions on the state of play of the Greek second review of the economic adjustment programme. EPA/OLIVIER HOSLET

Δεν υπήρξε τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Χωρίς λύση το ζήτημα των πλεονασμάτων ύψους 3,5% μετά το 2018.

Πράσινο φως στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έδωσε το Eurogroup που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ δεν βρέθηκε ακόμη κοινό έδαφος με το ΔΝΤ.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι συμφωνήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ωστόσο επεσήμανε ότι «χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά» και αναφορικά με την β’ αξιολόγηση. Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο κλεισίματος της συμφωνίας εντός του έτους, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε διπλωματικά ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα επιτευχθεί τον Ιανουάριο του 2017.

Ο Πιερ Μοσκοβισί με τη σειρά του υπογράμμισε: «Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν την β’ αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα σε μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση.Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες».

Τέλος ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρένγκλινγκ δήλωσε: «Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Συντάξαμε κάποιες προτάσεις οι οποίες είναι εφικτές ώστε να οδηγηθούμε σε μία αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ ως το 2060. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά μέτρα θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση».

Όπως αναφέρει στην έκθεση του, το Eurogroup καλοσώρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για την επιτυχή τεχνική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσόρισε τη συμφωνία με τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2017 ο οποίος επιβεβαίωσε το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% επιτρέποντας την αποδέσμευση των κεφαλαίων για το Ελάχιστο Πρωτογενές Εισόδημα.

Το Eurogroup επισημαίνει, ωστόσο, ότι για να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018 και συγκεκριμένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.  Θα πρέπει επίσης, να περιληφθούν μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των περιορισμών για τις επενδύσεις.

Το Eurogroup υπενθυμίζει επίσης ότι θα πρέπει να οριστούν τα μέλη του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων πριν το τέλος Ιανουαρίου 2017, προκειμένου το Ταμείο να καταστεί πλήρως λειτουργικό.

Το Eurogroup τονίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%. «Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο «ισχυρών» διαρθρωτικών μέτρων, ούτως ώστε να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για κάποια χρόνια μετά το 2018.

Αναφερόμενο στο χρέος, το Eurogroup σημείωσε ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε το ζήτημα της βιωσιμότητάς του με σκοπό να επιτευχθεί η επιτυχής έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup υιοθέτησε τις προτάσεις που προετοίμασε ο ESM και το EWG, και οι οποίες θα εφαρμοστούν από τον Μηχανισμό Σταρθερότητας στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Eurogroup για το χρέος αναφέρει τα εξής:

“Σήμερα το Eurogroup συζήτησε πάλι τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με το στόχο της ανάκτησης της πρόσβασης στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στη βάση των προτάσεων του ESM και των προπαρασκευαστικών εργασιών του EwG, που θα εφαρμοστούν από τον ESM στην επόμενη συνάντηση του. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

– Την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF βάσει των υφιστάμενων μέσων σταθμισμένων ωρίμανσεων που φθάνουν τα 32,5 έτη.

– Την επιβολή ορίου στην άρση του επιτοκιακού που αφορά την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017.

– Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα.Το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω: α) της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β) το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές γ) την εισαγωγή κατάλληλης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα”.

Επέκτση της εφαρμογής του “κόφτη” και νέα συμφωνία με το ΔΝΤ

Το Eurogroup ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι είναι έτοιμο να στηρίξει την ολοκλήρωση μελλοντικών αξιολογήσεων υπό τον όρο ότι το πακέτο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου δημοσιονομικού μηχανισμού που συμφωνήθηκε στην πρώτη αναθεώρηση (δημοσιονομικός κόφτης), εφαρμόζεται όπως έχει συμφωνηθεί.

Αναφερόμενο στο ΔΝΤ, το Eurogroup ανακοίνωσε ότι η αποστολή του επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο μια νέα χρηματοοικονομική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο από τη στιγμή που υπάρξει ένα Staff Level Agreement, σε συνάφεια με τις πολιτικές του Ταμείου. Στην ουσία, δηλαδή το Ταμείο προανήγγειλε στην ουσία μια ξεχωριστή συμφωνία του ΔΝΤ με την Ελλάδα, εάν κι εφόσον υπάρξει κοινό έδαφος στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.

Καταλήγοντας, το Eurogroup ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι η πλήρης εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων ενεργειών που σχετίζονται με την δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή θα ανοίξουν το δρόμο για τον ESM να εγκρίνει το MoU.

Διαβάστε ακόμη: Άκυρο από το Eurogroup στην Κομισιόν για κάθε είδους δημοσιονομική χαλάρωση