Τι συμβαίνει όταν οι startups …απολύουν τους επενδυτές τους

Τι συμβαίνει όταν οι startups …απολύουν τους επενδυτές τους

Και όμως μπορείς και αυτό να συμβεί…

Πρόσφατα, το Business Insider απεκάλυψε μια ιστορία για τον Γουίλεϊ Τσερίλι, επιχειρηματία και εταίρο στην First Round Capital, και τον Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος έχει παντρευτεί την κόρη του Προέδρου Τραμπ, Ιβάνκα.

Η startup του Τσερίλι, Good Uncle, έλαβε μια μικρή επένδυση seed από τον Κούσνερ (τον οποίο δεν πρέπει να συγχέουμε με τον αδερφό του, Τζος Κούσνερ, ο οποίος είναι ένας πολύ πιο ενεργός επενδυτής επιχειρηματικών συμμετοχών μέσω της εταιρείας του, Thrive Capital).

Πέρυσι, ο Τσερίλι, ο οποίος διαφώνησε με τις πολιτικές θέσεις του Τραμπ και δεν ένιωθε άνετα με τον ρόλο του Κούσνερ στην προεδρική εκστρατεία, έκανε κάτι ασυνήθιστο: έδωσε τα λεφτά πίσω.

Γενικά, είναι πολύ σπάνιο για μια startup να επιστρέψει τα χρήματα ενός επενδυτή – εκτός φυσικά εάν πωλείται ή εισάγεται στο χρηματιστήριο. Όταν συμβαίνει, οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους:

1. Η εταιρεία έχει αποτύχει και έχει κάποια χρήματα που έχουν απομείνει. Τα δίνει στον επενδυτή σαν μια κίνηση καλής θέλησης – σαν μια μερική αποζημίωση για τον επενδυτή. Όταν έκλεισε η Secret, η ανώνυμη εφαρμογή κοινωνικών μέσων, φρόντισε να επιστρέψει κάποια χρήματα στους επενδυτές.

2. Η εταιρεία έχει αποφασίσει να αλλάξει πορεία. Πολλές startups αλλάζουν δραματικά κατεύθυνση. Αν η εταιρεία συγκέντρωσε κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών π.χ. για μια υπηρεσία παράδοσης και στη συνέχεια αποφασίζει να γίνει εταιρεία διαμοιρασμού φωτογραφιών, είναι δίκαιο να προσφέρει στους επενδυτές την ευκαιρία να αξιολογήσουν εκ νέου την ευκαιρία.

Υπάρχουν πρακτικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό, και κυρίως το γεγονός ότι μπορεί η startup να στραφεί σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που ανταγωνίζεται άλλες εταιρίες στο χαρτοφυλάκιο του επενδυτή. Το πιο γνωστό παράδειγμα αυτού του φαινομένου είναι η Instagram, η οποία είχε υποστηριχθεί από την Andreessen Horowitz όταν ήταν υπηρεσία check-in. Όταν όμως άλλαξε κατεύθυνση και έγινε Instagram, άρχισε να ανταγωνίζεται μια άλλη εταιρεία του χαρτοφυλακίου της Andreessen Horowitz. Δεν επιστράφηκαν χρήματα ποτέ, αλλά η Andreessen Horowitz αρνήθηκε να επενδύσει στην εταιρεία σε μελλοντικού γύρους χρηματοδότησης εξαιτίας αυτής της σύγκρουσης.

Συνήθως, συμβαίνει πάντως το αντίθετο. Η Nextdoor, για παράδειγμα, ξεκίνησε ως αθλητική ιστοσελίδα με το όνομα Fanbase. Δύο χρόνια μετά, όταν στράφηκε στο σημερινό προϊόν της, οι ιδρυτές ρώτησαν τους επενδυτές στη Greylock εάν ήθελαν πίσω τα χρήματά τους. Η Greylock είπε όχι – είχαν επενδύσει στην ομάδα των ανθρώπων ανεξάρτητα απ’ το τι προϊόν θα ανέπτυσσαν εν τέλει.

Αυτό που έκανε ο Τσερίλι – να επιστρέψει χρήμα εξαιτίας ενός ζητήματος αρχής – είναι εξαιρετικά σπάνιο. Το γεγονός ότι η εταιρεία είχε αρκετά χρήματα στη μπάντα και η επένδυση του Κούσνερ ήταν μικρή έκανε την απόφαση ευκολότερη, βεβαίως.

Διαβάστε ακόμη:

Οδηγός για startups: Τι να μην πείτε ποτέ σε επενδυτές