Τι θα περιλαμβάνει το τετ α τετ Τσίπρα – Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Τι θα περιλαμβάνει το τετ α τετ Τσίπρα – Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Οι υπουργοί που θα ταξιδέψουν με τον πρωθυπουργό, οι επαφές με επενδυτές και το ραντεβού με την Λαγκάρντ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

 

Στην τελική ευθεία της διευθέτησης των εκκρεμοτήτων για το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο, μετά την επιβεβαίωση της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα υποδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα στις 17 Οκτωβρίου, όμως το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην άλλη άκρη του Ατλαντικού θα ξεκινήσει τρεις ημέρες νωρίτερα.

Σύμφωνα με όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά, η πρώτη στάση του Αλέξη Τσίπρα θα είναι το Σικάγο στις 14 Οκτωβρίου, όπου θα πραγματοποιήσει μια σειρά συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους και επενδυτές. Παράλληλα θα γίνουν επαφές και με την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ.

Η ατζέντα του πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα θα περιλαμβάνει μια σειρά συναντήσεων με άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, όπως τον αντιπρόεδρο Πενς, ενώ υπάρχει έντονη φημολογία ότι θα υπάρξει επαφή και με την Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Κεντρικά θέματα των επαφών της ελληνικής αποστολής στις ΗΠΑ θα είναι η οικονομία, η ασφάλεια, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η ενέργεια και η εμβάθυνση των διπλωματικών σχέσεων

Στο κομμάτι της οικονομίας, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ενισχύσει το αφήγημα για την προώθηση των επενδύσεων στη χώρα και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε ξένους παράγοντες της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Επιπλέον, οι Έλληνες αξιωματούχοι θα σταθούν στην πορεία του προγράμματος ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα τονιστεί και το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ αλλά και η αναζήτηση νέας αμερικανικής στήριξης στο θέμα της διευθέτησης του χρέους.

Ο τομέας της ενέργειας, για τον οποίο μέσω και της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα έχει εκφραστεί έντονο ενδιαφέρον, θα είναι ένα από τα βασικά θέματα των συζητήσεων, καθώς οι τελευταίες κινήσεις από την αμερικανική πλευρά έχουν δείξει ότι η θέση της Ελλάδας κερδίζει έδαφος στην ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιδιώξει την αποδοχή της αμερικανικής πλευράς για το ρόλο της Ελλάδας στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ετών σε Συρία και Τουρκία.

Τέλος, το ζήτημα της διάνθισης των ελληνικών σχέσεων με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Κύπρος στα ζητήματα ενέργειας και ασφάλειας, αλλά και οι τετραμερείς διασκέψεις Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας, είναι βέβαιο ότι θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τον πρωθυπουργό  στις ΗΠΑ θα συνοδεύουν: ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.