Τι θα προτείνει απόψε η Άνγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα

Τι θα προτείνει απόψε η Άνγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Γερμανίδα καγκελάριος θα προτείνει κλιμακωτή συμφωνία στην Ελλάδα.

Κλιμακωτή συμφωνία με «τουλάχιστον μία μεταρρύθμιση» από αυτές που ζητούν οι πιστωτές, προκειμένου να ανοίξει την πόρτα σε κεφάλαια διάσωσης, αναμένεται να προτείνει απόψε η Άνγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα, μεταδίδει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο επικαλείται δύο πηγές από την γερμανική πλευρά, αναφέρει ότι με αυτόν τον τρόπο η Μέρκελ θα πετύχει να κρατήσει υπό έλεγχο τη διαπραγμάτευση που έχει κολλήσει τις τελευταίες μέρες, ενώ παράλληλα θα καταφέρει να κρατήσει και τα μέλη της κυβέρνησής της ικανοποιημένα.

Οι πηγές αυτές δεν διευκρίνισαν ποια θα είναι αυτή η συγκεκριμένη «μεταρρύθμιση», φέρονται ωστόσο να επιβεβαίωσαν ότι δεν θα πρόκειται για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με το Bloomberg, στο θέμα των παρεμβάσεων στις συντάξεις θα δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση περιθώριο «έως την επόμενη χρονιά».

Οι πληροφορίες αυτές φαίνονται να κινούνται κοντά στα γνωστά σενάρια για μια εννεάμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος ή για ένα «πρόγραμμα – γέφυρα» πιθανότατα έως τον Μάρτιο του 2016.

Το Bloomberg σημειώνει πως, εάν επαληθευθούν οι εν λόγω πληροφορίες, θα σηματοδοτούν και μια πολύ πιο ευέλικτη στάση από την γερμανική πλευρά σε σχέση με τις έως τώρα δημόσιες τοποθετήσεις του Βερολίνου.

Επισήμως, πάντως, οι Γερμανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να παραπέμπουν την πορεία της διαπραγμάτευσης στα τεχνικά κλιμάκια. “Η Γερμανία θα αποδεχθεί μόνον μια πρόταση των τριών θεσμών”, είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πρόσθεσε: “όλα τα άλλα είναι αποκυήματα φαντασίας”.

Διαβάστε ακόμη: Μέρκελ: «Φυσικά» θα συναντηθώ με τον Τσίπρα, αν το θέλει…

Μοσκοβισί: Πιο κοντά από ποτέ μια συμφωνία

Εφικτή “περισσότερο από ποτέ” είναι μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, εκτίμησε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί από τις Βρυξέλλες.

“Πιστεύω, περισσότερο από ποτέ, ότι είναι δυνατή μια συμφωνία εάν όλοι συμμερίζονται την πολιτική βούληση. Οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα” είπε ο Επίτροπος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μοσκοβισί υπενθύμισε ωστόσο ότι υπάρχει μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της “μια διαφωνία όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται” στην πρόταση που υπέβαλαν τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη οι ελληνικές αρχές. Είπε μάλιστα ότι επικοινώνησε με “τον εκπρόσωπο των ελληνικών αρχών το απόγευμα (της Τρίτης) για να του αναφέρω εξ ονόματος της Επιτροπής ότι είχαμε διαφωνίες για τους προτεινόμενους δημοσιονομικούς στόχους”.

“Οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται”, κατέληξε ο Γάλλος Επίτροπος.