Την Ελλάδα επιλέγει παγκόσμιος κολοσσός για τη γραμμή παραγωγής του

Την Ελλάδα επιλέγει παγκόσμιος κολοσσός για τη γραμμή παραγωγής του

Παρά το ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας.

Το Zug της Ελβετίας έχει έναν από τους πιο ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη και για τo λόγο αυτό αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλες βιομηχανίες που έχουν εγκαταστήσει εκεί τις μονάδες τους.

Μια από αυτές ήταν μέχρι πρότινος και η Landis+Gyr, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ενεργειακών μετρητών για βιομηχανίες, η οποία ωστόσο αποφάσισε να μεταφέρει τις γραμμές παραγωγής της στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της Landis+Gyr Α.Ε. στον Ισθμό της Κορίνθου. Εκεί στα 55 χιλιάδες τετραγωνικά προστέθηκαν ήδη νέα κτίρια τα οποία και θα φιλοξενήσουν νέες γραμμές παραγωγής όπου θα παράγονται βιομηχανικές και εμπορικές συσκευές μέτρησης, αλλά και έξυπνοι μετρητές, αυτόνομοι οικιακοί μετρητές και ηλεκτρομηχανικοί μετρητές που θα πωλούνται στη συνέχεια σε 80 χώρες σε όλο τον κόσμο όπου και δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Με δεδομένο ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, η απόφαση αυτή μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ωστόσο, το γεγονός ότι θα μετεγκατασταθούν στην Ελλάδα οι γραμμές παραγωγής της Ελβετίας, οι οποίες σημειωτέον μετρούσαν πάνω από 100 χρόνια ιστορίας προτού αποφασιστεί τον περασμένο Μάιο να κλείσουν, ήρθε ως αποτέλεσμα των προσπαθειών και των επιδόσεων της ελληνικής θυγατρικής.

Η Landis+Gyr Α.Ε. επί τρία συνεχόμενα χρόνια βραβεύεται από την Landis+Gyr Β. Αμερικής ως ο καλύτερος προμηθευτής, έχοντας εξάγει από την Κόρινθο προς ΗΠΑ και Καναδά πάνω από 8 εκατομμύρια έξυπνους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας. Μόνο οι εξαγωγές προς τη Β. Αμερική αντιπροσωπεύουν έναν τζίρο της τάξης των 30 εκατ. δολαρίων.

Η Landis+Gyr θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στις λύσεις διαχείρισης ενέργειας και πρόσφατα ανακοίνωσε σημαντική ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων στη Β. Αμερική με την υπογραφή συνολικά 44 συμβάσεων για τεχνολογίες έξυπνων δικτύων και υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων η εταιρεία υπέγραψε έργα με την ιαπωνική TEPCO, την Hydro Quebec και άλλες εταιρείες για την προμήθεια 3 εκατ. προηγμένων μετρητών ετησίως.

Ως ανεξάρτητη πλατφόρμα ανάπτυξης του ομίλου Toshiba, η Landis+Gyr εμφάνισε πωλήσεις πάνω από 1,5 δισ. δολάρια, και ανήκει σε ποσοστό 40% στο δίκτυο καινοτομικών επιχειρήσεων της Ιαπωνίας, λειτουργώντας σε 30 χώρες σε πέντε ηπείρους και απασχολώντας 5,5 χιλιάδες υπαλλήλους. Σημειώνεται ότι εταιρεία που ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στο Zug της Ελβετίας, είχε θέσει πρόσφατα ως στόχο μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων να φτάσει σε πωλήσεις 4 δισ. δολάρια μέχρι το 2020.

Όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με αφορμή τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων ο πρόεδρος της Landis+Gyr για την περιοχή ΕΜΕΑ, Oliver Iltisberger η απόφαση για τη μεταφορά ελήφθη το Μάιο του 2015 και ήταν μια τολμηρή απόφαση, με την επιβολή των capital controls που ακολούθησε να προκαλεί ανησυχία, ωστόσο τελικά η απόφαση δικαιώθηκε, η μετεγκατάσταση ολοκληρώθηκε εντός των χρονικών ορίων, προϋπολογισμού και χωρίς διακοπές στην τροφοδοσία των πελατών.

Λύσεις μέτρησης

Σε αντίθεση με τους ηλεκτρομηχανικούς μετρητές που λειτουργούν με τους γνωστούς περιστρεφόμενους κυλίνδρους που έχουμε στα σπίτια μας, οι έξυπνοι μετρητές παρέχουν δεδομένα πραγματικού χρόνου για την κατανάλωση και καταργούν τις δαπανηρές επισκέψεις των συνεργείων μέτρησης της κατανάλωσης.

Οι εκτιμήσεις μέχρι πρόσφατα ανέφεραν ότι υπάρχουν περί το ένα δισ. έξυπνοι μετρητές ανά τον κόσμο με τα 200 εκατ. να βρίσκονται στην Ευρώπη, 120 εκατ. στις ΗΠΑ και 90 εκατ. στην Ιαπωνία. Η Landis+Gyr φέρεται να διαθέτει μερίδιο αγοράς της τάξης του 30% έχοντας εγκαταστήσει περί τα 300 εκατ. έξυπνους μετρητές.

Σχέδια για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών υπάρχουν και στην Ελλάδα με το διαχειριστή του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ να ξεκινά με το πιλοτικό πρόγραμμα για τους πρώτους 200 χιλιάδες έξυπνους μετρητές. Ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και ο ανάδοχος αναμένεται να ανακοινωθεί μετά το καλοκαίρι.