Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα αποφασίσει για τις …στολές των cheerleader

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα αποφασίσει για τις …στολές των cheerleader
MILWAUKEE, WI - DECEMBER 5: Cheerleaders perform during the game between the Miami Heat and Milwaukee Bucks on December 5, 2014 at the BMO Harris Bradley Center in Milwaukee, Wisconsin. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2014 NBAE (Photo by Gary Dineen/NBAE via Getty Images)

Κρίνονται οι ρίγες, τα κοψίματα και τα χρώματα…

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, που συχνά έχει τον τελευταίο λόγο γύρω από συνταγματικά ζητήματα, αμφιλεγόμενες αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας, και το αν ένας φυλακισμένος θα ζήσει ή θα πεθάνει, πρόκειται να στρέψει την προσοχή του στις cheerleader!

Συγκεκριμένα, πρόκειται να εξετάσει το κατά πόσο οι ρίγες, τα κοψίματα και τα χρώματα που έχουν οι στολές που φοράνε οι cheerleader μπορούν να κατοχυρωθούν νομικά βάσει του ομοσπονδιακού δικαίου. Και μπορεί η υπόθεση να ακούγεται περίεργη έως αστεία, αλλά ίσως έχει τεράστιο αντίκτυπο.

Η υπόθεση ξεκίνησε με μια απόφαση του Εφετείου του Σινσινάτι τον Αύγουστο του 2015, η οποία επέτρεπε στη Varsity Brand να υποβάλλει αγωγή εναντίον της Star Athletica για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, βασισμένη στην ομοιότητα των σχεδίων των στολών. Οι δικαστές είπαν ότι οι ρίγες, το μοτίβο, τα κοψίματα και τα χρώματα ήταν κάτι παραπάνω από αισθητικές πινελιές – ήταν τα στοιχεία που έκαναν το ρούχο μια στολή για cheerleader.

Το εφετείο αντέστρεψε, έτσι, την αρχική απόφαση βάσει της οποίας τα σχέδια δεν υπόκεινται σε προστασία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο «θα άφηνε απροστάτευτο σχεδόν κάθε καλλιτέχνημα». Όπως γίνεται συνήθως, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν έκανε κάποιο σχόλιο λαμβάνοντας τη δικογραφία.

Το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας είναι λιγότερο προστατευτικό σε ζητήματα ένδυσης. Τα σχέδια των υφασμάτων καλύπτονται απ’ αυτό, αλλά πτυχές όπως το στυλ των μανικιών ή οι τσέπες και ο γιακάς δεν προστατεύονται, εφόσον θεωρείται ότι δεν μπορούν να διακριθούν από τον βασικό σκοπό του ενδύματος – την κάλυψη του σώματος. Η βιομηχανία ένδυσης παρακολουθεί στενά την υπόθεση.

Με τις ετήσιες πωλήσεις ειδών ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ να αγγίζουν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, κάθε αλλαγή του τι θεωρείται ότι εμπίπτει στην προστασία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και τι όχι μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες.