Το bitcoin μόλις «προσγειώθηκε» στη Wall Street

Το bitcoin μόλις «προσγειώθηκε» στη Wall Street
Photo:

Μεγάλη η ζήτηση για τα futures του κρυπτονομίσματος - Τόσο μεγάλη που η διαπραγμάτευση διακόπηκε προσωρινά δύο φορές.

Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του πιο δημοφιλούς κρυπτονομίσματος στον κόσμο αυξήθηκε κατά 26% κατά την πρώτη διαπραγμάτευση στο ανταλλακτήριο της Cboe Global Markets Inc. Μάλιστα, ήταν τόσο …hot τα συμβόλαια που χρειάστηκε να σταματήσει δύο φορές η διαπραγμάτευση για να ηρεμήσει η αγορά.

Ο αρχικός όγκος ξεπέρασε ακόμα και τις καλύτερες προβλέψεις των dealers, ενώ η κίνηση την ιστοσελίδα της Cboe ήταν τόσο μεγάλη που υπήρξαν καθυστερήσεις και προσωρινές διακοπές. Όπως ανακοίνωσε η Cboe, τα προβλήματα στην ιστοσελίδα δεν επηρέασαν τα συστήματα αγοραπωλησίας.

Και η τιμή spot του bitcoin αυξήθηκε.

«Σπάνια βρίσκεις κάτι πιο ευμετάβλητο από το bitcoin, αλλά να που το βρήκαμε: συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του bitcoin», είπε ο Zennon Kapron, γενικός διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Kapronasia.

Η έκδοση των futures σε ένα εποπτευόμενο ανταλλακτήριο συνιστά σημείο καμπής για το bitcoin, η φετινή άνοδος του οποίου έχει προσελκύσει την προσοχή των πάντων – από απλούς κερδοσκόπους μέχρι εταιρείες διαπραγμάτευσης της Wall Street. Τα συμβόλαια της Cboe – πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν παρεμφερή συμβόλαια από την CME Group Inc. και τη Nasdaq Inc. – θα καταστήσουν ευκολότερο για τους mainstream επενδυτές το να στοιχηματίζουν στην άνοδο ή την πτώση της τιμής του κρυπτονομίσματος.

Μέχρι τώρα, η αγοραπωλησία του bitcoin περιοριζόταν σε χώρους με ελάχιστη ή καθόλου εποπτεία. Αυτό εξέθετε κάποιους χρήστες στον κίνδυνο παραβιάσεων ασφαλείας και κατάρρευσης της αγοράς, ενώ απωθούσε και τους θεσμικούς διαχειριστές επενδύσεων.

«Όλα πήγαν καλά, και οι traders του bitcoin δεν φαίνεται να αποθαρρύνθηκαν από τα συμβόλαια» είπε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής της εταιρείας διαδικτυακής διαπραγμάτευσης Oanda στο Λονδίνο.

«Υπήρχε ένας φόβος ότι όλο αυτό θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή, αλλά δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο μέχρι τώρα» κατέληξε.

Η τιμή spot ανέβηκε κατά 4,9%, στα 16.402 δολάρια, σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg.