Το ΔΝΤ προειδοποιεί τις μεγάλες οικονομίες: Κάντε κάτι τώρα πριν είναι αργά

Το ΔΝΤ προειδοποιεί τις μεγάλες οικονομίες: Κάντε κάτι τώρα πριν είναι αργά

Νέα έκθεση του Ταμείου ζητά από τους G20 να αναλάβουν άμεση δράση.

Μια νέα έκθεση ερευνητών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καλεί σε δραματικούς τόνους τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη να πάρουν άμεσα και δραστικά μέτρα για να ανατρέψουν την ασθμαίνουσα παγκόσμια οικονομία.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι χώρες που έχουν τακτοποιημένα τα δημοσιονομικά τους πρέπει εδώ και τώρα να αυξήσουν τις δαπάνες για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

«Η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται τολμηρές και πολύπλευρες ενέργειες για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να περιορίσουν το ρίσκο», αναφέρουν οι ερευνητές του ΔΝΤ.

Το σημείωμα που απευθύνεται στους ηγέτες των κρατών μελών του G20 που θα συναντηθούν την Παρασκευή στη Σανγκάη, προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη είναι ήδη σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή που προβλεπόταν.

Τον Ιανουάριο το ΔΝΤ χαμήλωσε τις προσδοκίες του για την παγκόσμια ανάπτυξη από το 3,6% στο 3,4%, ενώ απευθυνόμενο προς τους G20 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μείωση των προσδοκιών μέσα στον Απρίλιο.

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις έπειτα από την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας και την πτώση των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών.

Την ίδια στιγμή οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες ξεμένουν από πολεμοφόδια στη μάχη κατά της ύφεσης. Γι’ αυτό και το ΔΝΤ καλεί τους G20 να πάρουν τολμηρές αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Μια από τις προτάσεις του ΔΝΤ στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη είναι η προώθηση νέων μηχανισμών που θα ενισχύσουν τις δοκιμαζόμενες αναδυόμενες οικονομίες.

Με το πετρέλαιο και τις πρώτες ύλες να καταρρέουν τους τελευταίους μήνες, χώρες όπως η Ρωσία και η Βραζιλία βρίσκονται αντιμέτωπες με άνευ προηγούμενου ύφεση έπειτα από μια σχεδόν δεκαετή κούρσα ανάπτυξης, ενώ σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκονται και οι περισσότερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Μέσης Ανατολής.