To eBay δωρίζει 100 εκατ. δολάρια για τον αγώνα κατά των ψευδών ειδήσεων

To eBay δωρίζει 100 εκατ. δολάρια για τον αγώνα κατά των ψευδών ειδήσεων

Ο ιδρυτής της εταιρείας, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 100 εκατ. δολάρια για την την αντιμετώπιση της ανόδου των fake news.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του eBay, Pierre Omidyar, πρόκειται να προσφέρει 100 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας και την αντιμετώπιση της ανόδου των fake news.

Στο πλαίσιο της πιο πρόσφατης φιλανθρωπικής του κίνησης, ο Omidyar εστίασε στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης και του αυξανόμενου διχασμού μεταξύ κυβερνήσεων και κοινωνίας.

Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ), η οποία έφερε πέρυσι στο φως τα Panama Papers, θα είναι μεταξύ των ανεξάρτητων και ερευνητικών οργανισμών ενημέρωσης που θα λάβουν χρηματοδότηση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, επισημαίνει το CNBC. Η ICIJ θα λάβει μέχρι και 4,5 εκατ. δολάρια προκειμένου να επεκτείνει τα ερευνητικά ρεπορτάζ της.

Η Alianza Latinoamericana para la Tecnologia Civica (ALTEC), ένα πρότζεκτ που σχεδιάστηκε για την προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και της διαφάνειας στη Λατινική Αμερική, καθώς και η Anti-Defamation Legue (ADL), ο κορυφαίος αντισημιτικός οργανισμός στον κόσμο, είναι μεταξύ εκείνων που θα λάβουν χρηματοδότηση και που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

Τα κεφάλαια θα προσφερθούν μέσω του Omidyar Network, της φιλανθρωπικής επενδυτικής εταιρίας που ίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος με τη σύζυγό του το 2014. Η εταιρεία αυτή έχει μέχρι στιγμής αφιερώσει πάνω από ένα δισ. δολάρια σε καλούς σκοπούς, περιλαμβανομένων και 220 εκατ. δολαρίων προς μια πρωτοβουλία Government & Citizen Engagement που εστιάζει στην υπευθυνότητα και τη διαφάνεια της κυβέρνησης.