Το «ελληνικό Linkedin» για δημιουργούς κάθε είδους

Το «ελληνικό Linkedin» για δημιουργούς κάθε είδους
Photo:

Τo Qrator φιλοδοξεί να συνδέσει ανθρώπους που ασχολούνται με δημιουργικά επαγγέλματα αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητα τους.

Λένε πως οι άνθρωποι που υπηρετούν την Τέχνη, όσο ταλαντούχοι και αν είναι, δύσκολα καταφέρνουν να τραβήξουν την προσοχή του κοινού και να γίνουν ευρέως γνωστοί, εκτός βέβαια αν βρεθούν στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή. Πόσες όμως είναι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο;

Μια φιλόδοξη προσπάθεια που ξεκινά από τη χώρα μας έχει ως στόχο την προβολή καλλιτεχνών και δημιουργικών ανθρώπων και τη διάσυνδεσή τους με εκείνους που εκτιμούν όχι το μαζικό, αλλά το ποιοτικό στον χώρο της Τέχνης. Η πλατφόρμα Qrator ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες και επίσημα τη λειτουργία της και φιλοξενεί ήδη το έργο 370 δημιουργών από 25 χώρες με τον Νικόλα Ιωαννίδη, ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Qrator, να δηλώνει σε Έλληνες δημοσιογράφους πως στόχος είναι έως τα τέλη του καλοκαιριού ο αριθμός των δημιουργών να αγγίξει τους 1.500. «Μέσω του Qrator θέλουμε να προβάλουμε την αντίληψη ότι η δημιουργία είναι κινητήριος δύναμη του αύριο και πως η δημιουργικότητα δεν είναι αγαθό για τους λίγους. Κάθε καλλιτέχνης που μπαίνει στην πλατφόρμα έχει να μοιραστεί με το κοινό το δικό του story telling. Το να φτάσουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τους 1.500 δημιουργούς δεν είναι ένα νούμερο που μας φοβίζει».

O Νικόλας Ιωαννίδης, ιδρυτής και CEO του Qrator.
O Νικόλας Ιωαννίδης, ιδρυτής και CEO του Qrator.

Η αλήθεια είναι πως η εν λόγω ιδέα που γεννήθηκε μεσούσης της κρίσης πέρασε από διάφορα στάδια, αλλά κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών εξασφαλίζοντας την πολυπόθητη χρηματοδότηση. To Qrator ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2011 στην Αγγλία και το Δεκέμβριο του 2014 κέντρισε το ενδιαφέρον του PJ TechCatalyst, που διαχειρίζεται επενδυτικά κονδύλια της τράπεζας Πειραιώς και του European Investment Fund, καθώς και ξένων angel investors από Αμερική, Αυστραλία και Καναδά.

Όλη η λειτουργία και ανάπτυξη γίνονται από Έλληνες επαγγελματίες στα Χανιά και την Αθήνα, ενώ η διοικητική έδρα βρίσκεται στο Λονδίνο. «Είμαστε στη φάση που “στήνουμε” local community managers σε διάφορα μέρη του κόσμου. Προτεραιότητά μας είναι το Σαν Φρανσίσκο, η Νέα Υόρκη και το Βερολίνο, ενώ στη συνέχεια σχεδιάζεται η επέκτασή μας σε Σύδνεϋ και Βαρκελώνη. Μέχρι στιγμής έχουν απορροφηθεί τα 2/3 των 830.000 της αρχικής χρηματοδότησης και μόλις εκπληρώσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει θα εκταμιευθεί και το υπόλοιπο 1/3».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη οι προοπτικές ανάπτυξης του Qrator είναι τεράστιες δεδομένου ότι απευθύνεται σε μια αγορά 3,6 δισεκατομμυρίων ανερχόμενων δημιουργών, και περίπου 350 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν πάθος με τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν α) στην εξεύρεση ταλέντων, για παράδειγμα ανοίγω ένα espresso bar και ψάχνω για baristas που κάνουν latte art, β) στην προώθηση δημιουργικού περιεχομένου, καθώς και στην παροχή στατιστικών υπηρεσιών για λόγους marketing.

original

«Οι υπηρεσίες αυτές κατά περίπτωση, μπορεί να είναι και συνδρομητικού χαρακτήρα. Δείτε το σαν το Linkedin των δημιουργών, όπου κάποιος διαφημίζεται σε ένα πιο στοχευμένο κοινό».

Η καλλιτεχινική πινελιά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το λογότυπο του Qrator. H γέννηση και η ανάπτυξη της ανερχόμενης δημιουργικής κοινότητας του Qrator, συμβολίζεται με μια σπείρα. Είναι η σπείρα που σχηματίζεται από τα ονόματα ιδρυτικών μελών, μεταξύ των οποίων και δημιουργών από όλο τον κόσμο. «Έχουμε ένα πολύ ευρύ φάσμα από δημιουργούς. Δημιουργούς που φτιάχνουν ποδήλατα στο Σαν Φρανσίσκο, κεραμίστες από τη Μεγάλη Βρετανία, bakers από το Brooklyn, street artists από την Αθήνα, εικονογράφους από τη Γαλλία και πολλούς άλλους».

Όσο για τα βήματα ένταξης στην πλατφόρμα του Qrator είναι απλά. Στο Profile του ένας δημιουργός αναρτά μία κεντρική φωτογραφία, το avatar του, το διακριτικό του τίτλο, τη περιοχή στην οποία βρίσκεται, ένα σύντομο βιογραφικό, λέξεις κλειδιά για να τον βρίσκουν πιο εύκολα, συνδέει τα κοινωνικά δίκτυα στα οποία έχει λογαριασμό, την ιστοσελίδα του.

Ένα post μπορεί να συνδυάζει πολλαπλές πηγές (Instagram, YouTube, Tumblr, Vimeo, HardDrive, Web κ.α.), προσφέροντας έτσι πιο ζωντανό, διαδραστικό περιεχόμενο. Στο Work ο δημιουργός μπορεί να αναρτήσει περιεχόμενο γύρω από τα προϊόντα, τις υπηρεσίες που παρέχει, την ταυτότητα και τη φιλοσοφία του, τη μέθοδό του, τα εργαλεία, τα υλικά, τους συνεργάτες, το χώρο του. Στο Culture μπορεί να δείξει την κουλτούρα του, αναρτώντας οπτικοακουστικό περιεχόμενο που τον ορίζει. Από την πλευρά τους τα μέλη της κοινότητας μπορούν να ακολουθήσουν κάποιον επαγγελματία, να συνδεθούν μαζί του και να ανταλλάξουν ιδιωτικά μηνύματα. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως στο Qrator δεν παρουσιάζονται μόνο επαγγελματίες δημιουργοί, αλλά μπορεί ο καθένας να φτιάξει περιεχόμενο.