Το έγγραφο του WikiLeaks για το «Βόρεια Μακεδονία», η αντίδραση Μητσοτάκη και η απάντηση της κυβέρνησης

Το έγγραφο του WikiLeaks για το «Βόρεια Μακεδονία», η αντίδραση Μητσοτάκη και η απάντηση της κυβέρνησης

Τα WikiLeaks αποκαλύπτουν πως η ΠΓΔΜ δεχόταν «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008.

Η ΠΓΔΜ ήταν διατεθειμένη να δεχτεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και στον αντίποδα απαιτούσε αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας ήδη από το 2008, δέκα χρόνια πριν την συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτό προκύπτει από τηλεγράφημα της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος WikiLeaks.

Το σημείωμα στάλθηκε τον Ιούλιο του 2008, στον απόηχο της συνόδου του NATO στο Βουκουρέστι όπου η τότε κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή έθεσε την λύση του ονοματολογικού ως προϋπόθεση για ένταξη της γειτονικής χώρας στην Συμμαχία.

Το τηλεγράφημα ουσιαστικά προδίδει πως οι κύριοι διαπραγματευτικοί στόχοι της ΠΓΔΜ δεν άλλαξαν ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία και εν μέρει επιτεύχθηκαν με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Υποχωρήσεις σε άλλα μέτωπα

Ωστόσο, η ανάλυση της αμερικανικής πρεσβείας καταδεικνύει επίσης πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ εν τέλει υποχρεώθηκε σε υποχωρήσεις στα πάγια ελληνικά αιτήματα για χρήση erga omnes και για συνταγματική αναθεώρηση.

Η ανάλυση της αμερικανικής πρεσβείας αναφέρει χαρακτηριστικά πως η τότε κυβέρνηση Γκρουέφσκι θα συνέχιζε να χρησιμοποιεί στο εσωτερικό την συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», δίχως γεωγραφικό προσδιορισμό, και θα επέμενε στην διατήρηση του παλιού ονόματος σε διαβατήρια, προϊόντα και στα μέσα ενημέρωσης.

Επίσης όποια χώρα ήθελε θα δικαιούνταν να αναγνωρίσει την γειτονική χώρα ως Μακεδονία, ακόμα και σε επίσημες διμερείς συνθήκες, ενώ το «Βόρεια Μακεδονία» πιθανότατα θα χρησιμοποιούταν σε διεθνείς συμφωνίες με πολλούς υπογράφοντες.

Η «μακεδονική διασπορά»

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ ο κ. Γκρουέφσκι στις συνομιλίες με τους αμερικανούς διπλωμάτες κατηγορούσε την κυβέρνηση Καραμανλή ότι είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει διευθέτηση του ονοματολογικού.

Μάλιστα, ο σκοπιανός τότε πρωθυπουργός ισχυρίστηκε στις συνομιλίες με τους Αμερικανούς ότι η δήθεν αδιαλλαξία της Αθήνας τον οδήγησε στο να ανοίξει άλλα μέτωπα, όπως της «μακεδονικής μειονότητας» και «διασποράς» στην Ελλάδα, που έγινε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης εκείνη την περίοδο.

Μητσοτάκης: Τα Wikileaks με επιβεβαιώνουν τραγικά

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «η σημερινή αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους “Βόρεια Μακεδονία” και οι κάτοικοί τους “Μακεδόνες” που μιλούν τη δήθεν “Μακεδονική” γλώσσα, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες. Ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία».

Tι αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης

«Τα όσα αναφέρονται στο τηλεγράφημα απηχούν τις θέσεις Γκρουέφσκι και μοντέλο διπλής ονομασίας. Η ελληνική πλευρά πέτυχε λύση με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις. Και σε διμερές και σε πολυμερές επίπεδο» απαντάει κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στα όσα φέρεται να ζητούσε η ΠΓΔΜ για λύση, κατά το 2008.