«To FBI μου ζήτησε να πάω στη Μόσχα»

«To FBI μου ζήτησε να πάω στη Μόσχα»

Αποκαλύψεις για το FBI και διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του γιου του ζήτησε ο πατέρας του Έντουαρντ Σνόουντεν σε συνέντευξή του.

Την αποκάλυψη πως το FBI του ζήτησε πριν από μερικές εβδομάδες να μεταβεί στη Μόσχα και να δει τον γιο του, έκανε σήμερα ο Λόνι Σνόοουντεν, πατέρας του πιο διάσημου καταζητούμενου στον κόσμο, Έντουαρντ Σνόουντεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Ο κ. Σνόουντεν δήλωσε, ωστόσο, πως περίμενε τις διευκρινίσεις του FBI για τις προθέσεις του, προτού κάνει ο,τιδήποτε που θα διακινδύνευε το γιο του, προσθέτοντας πως στις ΗΠΑ ο Έντουαρντ δεν θα τύγχανε δίκαιης δίκης και πως αν βρισκόταν στη θέση του, θα παρέμενε στη Ρωσία.

Αθώος για «βοήθεια στον εχθρό» ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ

«Ο γιος μου είναι ένας αληθινός πατριώτης που έκανε την Αμερική μια πιο δημοκρατική χώρα», είπε ο κ. Σνόουντεν για τον γιο του και τις αποκαλύψεις του για το μυστικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων των επικοινωνιών από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

«Έντουαρντ, ελπίζω να μας παρακολουθείς», είπε ο Λόνι Σνόουντεν ξεκινώντας τη συνέντευξή του που μεταδόθηκε ζωντανά νωρίς το πρωί στο κανάλι Russia 24.

«Σε αγαπάμε. Ελπίζουμε να είσαι υγιής, να είσαι καλά. Ελπίζω να σε δω σύντομα, και πάνω απ’ όλα θέλω να είσαι ασφαλής. Θέλω να βρεις ένα καταφύγιο», ήταν το μήνυμα του κ. Σνόουντεν, που ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την κυβέρνηση της Ρωσίας για τις προσπάθειές τους «να κρατήσουν το γιο μου ασφαλή».

O Σνόουντεν ξαναχτυπά με το «XKeyscore»

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν παραμένει από τις 23 Ιουνίου στο αεροδρόμιο Σερεμετιέβο της Μόσχας, περιμένοντας την έκδοση της απόφασης για το αίτημα χορήγησης προσωρινού ασύλου που έχει υποβάλει στις ρωσικές αρχές.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει διπλωματικές τριβές σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας προβλήματα στη σχέση των Ηνωμένων Πολιτιών με τους παραδοσιακούς «συμμάχους» της.

Ο Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, διαβεβαίωσε τη Μόσχα πως ο Σνόουντεν δεν θα αντιμετώπιζε τη θανατική ποινή εάν προχωρούσε η έκδοσή του στην Αμερική, κάτι που η ρωσική κυβέρνηση αρνείται να κάνει.