Το μεγαλύτερο campus για startups στον κόσμο είναι στην Ευρώπη

Το μεγαλύτερο campus για startups στον κόσμο είναι στην Ευρώπη

Το Station F ανοίγει τις πύλες του τον Απρίλιο στο Παρίσι και αναμένεται να "φιλοξενήσει" περισσότερες από 1.000 νεοφυείς επιχειρήσεις. 

Η διευθύντρια του Station F ανακοίνωσε ότι το φιλόδοξο campus για startups με προϋπολογισμό 265 εκατομμυρίων δολαρίων θα ανοίξει τις πύλες του τον Απρίλιο, ύστερα από δύο χρόνια κατασκευής. Η ελπίδα που το συνοδεύει είναι ότι θα λειτουργήσει σαν ένα είδος “αδρεναλίνης” για τον κλάδο της τεχνολογίας στη Γαλλία.

Η διευθύντρια Ροξάν Βάρζα αποκάλυψε για πρώτη φορά τις λεπτομέρειες των εταίρων του Station F και το θα συμβαίνει στον χώρο που υπερηφανεύεται ότι θα φιλοξενεί 1.000 startups. Ο ανακαινισμένος ιστορικός σιδηροδρομικός σταθμός θα έχει τρεις ξεχωριστές ζώνες: έναν χώρο με 3.000 γραφεία για startups· έναν χώρο για συνέδρια και συναντήσεις· και μια ζώνη λιανικής για το κοινό που θα περιλαμβάνει τέσσερα εστιατόρια κι ένα μπαρ που θα είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο.

Στο campus θα φιλοξενούνται εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, ένας χώρος χάκερ της FabLab, και επιχειρηματικοί εταίροι όπως η Facebook και η Vente Privee. Στα πλαίσια του πρότζεκτ, το Station F ανακαινίζει και δύο κοντινά κτίρια που θα προσφέρουν επιδοτούμενη κατοικία σε 600 άτομα τα οποία συνδέονται με κάποιο τρόπο με το campus.

Αν και η τεχνολογική σκηνή του Παρισιού έχει προχωρήσει πολύ τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση του έργου, η Βάρζα λέει ότι ο στόχος παραμένει ο ίδιος: να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επιχειρηματίες του Παρισιού, ενώ παράλληλα θα συνιστά και σύμβολο της φιλοδοξίας των γαλλικών startups στον κόσμο.

«Η προσέγγισή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ολόκληρο οικοσύστημα κάτω από μία στέγη» είπε η Βάρζα.

«Το έργο βάζει το Παρίσι στον χάρτη των startups. Είμαστε το μεγαλύτερο campus για statup στον κόσμο».

Το project χρηματοδοτείται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από τον επιχειρηματία του χώρου των τηλεπικοινωνιών, Ξαβιέ Νιλ, ενώ ο Δήμος του Παρισιού συνεισφέρει κάποιες υποδομές γύρω από το κτίριο. Ο αντισυμβατικός δισεκατομμυριούχος έχει ξοδέψει 265 εκατομμύρια δολάρια στο Station F, ενώ υποστηρίζει οικονομικά και την Ecole 42, ένα καινοτόμο σχολείο συγγραφής κώδικα στο Παρίσι. Επίσης, είναι ιδρυτής του Kima Ventures fund, που έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο δραστήριους υποστηρικτές startup στην Ευρώπη.

Το 2014, ο Νιλ ανακοίνωσε ότι είχε εξασφαλίσει τα δικαιώματα του Halle Freyssinet, ενός ιστορικού σιδηροδρομικού σταθμού που είχε πέσει στην αφάνεια. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ο σταθμός θα φιλοξενούσε 1.000 startup και το 2015 προσέλαβε την Βάρζα – η οποία δούλευε προηγουμένως στη Microsoft Ventures και πριν από εκεί ήταν συντάκτρια στο TechCrunch – για να ηγηθεί του εγχειρήματος.

Πλέον, ο χώρος έχει μετονομαστεί σε Station F και η Βάρζα λέει ότι χρησιμοποιεί τον όρο ‘campus’ για να τον περιγράψει. Αυτός αντανακλά καλύτερα την πολλαπλότητα των δραστηριοτήτων και την ποικιλομορφία των ανθρώπων  που θα στεγάζονται στους τρεις ορόφους του που καλύπτουν 34.000 τετραγωνικά μέτρα.

station-f3
Image Credit: VentureBeat/Chris O’Brien

Δεν προκαλεί έκπληξη που η Kima Ventures θα ανοίξει γραφεία στο Station F, ενώ το ίδιο θα κάνει και η Ventech, ένα ευρω-κινεζικό κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών, καθώς και η Daphni, ένα ευρωπαϊκό seed fund που έστησαν κάποιοι γνωστοί Γάλλοι venture capitalists.

Ο ρόλος της Ventech αντανακλά το είδος της αλληλεπίδρασης που το Station F ευελπιστεί να καλλιεργήσει μεταξύ των μελών της. Η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα λανσάρει ένα νέο πρόγραμμα που λέγεται ParisPOC. Η πρωτοβουλία είναι σχεδιασμένη ώστε να προσελκύσει εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο να επεκταθούν στη γαλλική αγορά δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δοκιμάσουν πρώτα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Το γραφείο της Ventech στο Station F θα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να παρέχει σε εταιρείες πρόσβαση σε άλλους εταίρους και startups με έδρα εκεί, οι οποίες θα λειτουργούν ως «δοκιμαστές» και προσφέρουν ανατροφοδότηση.

Η Όντρεϊ Σούζαν, στέλεχος στη Ventech, είπε ότι στον απόηχο του Brexit, η εταιρεία της πιστεύει ότι το Παρίσι έχει μια ευκαιρία να προσελκύσει εταιρείες που επιδιώκουν τη διεθνή επέκταση αλλά συνήθως στρέφονται πρώτα στο Λονδίνο γι’ αυτό. Η Σούζαν εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Station F θα έχει μεγάλη επίδραση στις startups που βρίσκονται ήδη στη Γαλλία.

«Θα αποδιοργανώσει εντελώς το γαλλικό οικοσύστημα» είπε. «Σήμερα, το οικοσύστημα είναι πολύ κατακερματισμένο».

station-f2
Image Credit: VentureBeat/Chris O’Brien

Ο δημόσιος χώρος λιανικής θα περιλαμβάνει τέσσερα εστιατόρια και ένα μπαρ που θα είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο. Ο χώρος για event θα περιλαμβάνει ένα αμφιθέατρο για 360 άτομα, χώρους συναντήσεων, το FabLab που θα το διαχειρίζεται το TechShop, και δημόσιες υπηρεσίες – όπως ένα ταχυδρομείο. Αν και η Facebook θα είναι κομμάτι του χώρου, ο ακριβής ρόλος της θα ανακοινωθεί σε επόμενη φάση, και το ίδιο θα γίνει με άλλους εταίρους που βρίσκονται σε συζητήσεις με το Station F.

Στον χώρο που είναι αφιερωμένος στις startups, θα υπάρχουν 3.000 γραφεία και η διαρρύθμιση θα είναι ελαστική καθώς οι διάφορες νεοφυείς επιχειρήσεις θα έρχονται, θα αναπτύσσονται και θα φεύγουν. Το Station F δεν θα εμπλέκεται σε πράγματα όπως το mentoring, η παροχή συμβουλών, ή προγράμματα τύπου incubator. Κάθε γραφείο θα κοστίζει περίπου 206 δολάρια τον μήνα. Η Βάρζα λέει ότι αν και το Station F θα λειτουργεί σαν μια επιχείρηση, οι τιμές για τη συμμετοχή ή την ενοικίαση χώρου στοχεύουν στην κάλυψη του κόστους και όχι στην παραγωγή κέρδους.

Το Station F έχει ήδη αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για startups. Η βασική ιδέα είναι ότι οι startups θα προσφέρουν βοήθεια και συμβουλές η μία στην άλλη, αντί να υπάρχει ένα επίσημο πρόγραμμα accelerator με συγκεκριμένη δομή. Το Station F θα βασίζεται σ’ ένα δίκτυο επιχειρηματιών που θα συμβάλλουν στην επιλογή των καλύτερων startups για τον χώρο.

«Σχεδόν 90 τοις εκατό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες μπορούν να επιλυθούν από άλλους επιχειρηματίες» λέει η Βάρζα. «Δεν θα κάνουμε …babysitting και mentoring. Θα προσφέρουμε τους πόρους που χρειάζονται».