Το νέο εμπόδιο της διαπραγμάτευσης και η απειλή του Μαξίμου

Το νέο εμπόδιο της διαπραγμάτευσης και η απειλή του Μαξίμου
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον Γάλλο ομόλογό Μισέλ Σαπέν μετά την συνάντηση τους στο Υπουργείο Οικονομικών , Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Πώς από τα εργασιακά περνάμε στις αλληλοκατηγορίες για το ζήτημα του χρέους.

Στη δεύτερη αξιολόγηση, που αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο, εκτός από τα δύσκολα ζητήματα των εργασιακών, του ασφαλιστικού και, φυσικά, της διελκυστίνδας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, προστέθηκε και ένα νέο στοιχείο. Η επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης, που συνδέει πλέον την αξιολόγηση με το θέμα του χρέους και τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Από το Μαξίμου εκπέμπεται το μήνυμα πως, εάν οι Ευρωπαίοι αρνηθούν να πάρουν τώρα αποφάσεις για το χρέος, η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα κλείσει, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να πάρουν κανένα νέο μέτρο χωρίς ελάφρυνση χρέους.

Οι διαρροές αυτές δίνουν ένα πρώτο στίγμα για το πώς θα κινηθεί η αξιολόγηση, καθώς είναι προφανές ότι όλες οι πλευρές θα επιχειρήσουν να πετύχουν όσο το δυνατόν περισσότερα. Οι Ευρωπαίοι να αποφύγουν να περιγράψουν τώρα τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να τα παραπέμψουν για το 2018, το ΔΝΤ να πάρει τώρα την ελάφρυνση, αλλά και τις μειώσεις στις συντάξεις και τα εργασιακά και η κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση με όσο το δυνατόν λιγότερα μέτρα και να λάβει ως αντάλλαγμα την ελάφρυνση χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, η Ελλάδα είναι αυτή που πιέζεται περισσότερο από το χρόνο, καθώς από τον Ιούνιο και έπειτα το ρολόι θα μετρά αντίστροφα για την εξάντληση των μετρητών και την αποπληρωμή υποχρεώσεων 6,1 δισ. ευρώ το. Ιούλιο.