Το νέο iPhone θα μας κοστίσει περισσότερα από ποτέ

Το νέο iPhone θα μας κοστίσει περισσότερα από ποτέ
A cashier counts U.S. dollars next to five new Apple iPhone 5S phones at the Apple Retail Store on Fifth Avenue in Manhattan, New York September 20, 2013. Apple Inc's newest smartphone models hit stores on Friday in many countries across the world. REUTERS/Adrees Latif (UNITED STATES - Tags: BUSINESS TELECOMS) - RTX13SFW

Κάθε χρόνο και ακριβότερα - Πόσο θα κοστίσει το νέο μοντέλο σε όσους θέλουν να το αποκτήσουν και να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Μπορεί τα τεχνολογικά προϊόντα να πωλούνται όλο και πιο φτηνά όσο περνούν τα χρόνια, όμως στην Apple τα πράγματα εξελίσσονται πολύ διαφορετικά. Οκτώ χρόνια μετά την εμφάνιση του πρώτου iPhone, το κόστος για τους καταναλωτές βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από ποτέ.

Με βάση τις τιμές πώλησης στις ΗΠΑ, το προηγούμενο τετράμηνο το μέσος κόστος ενός iPhone βρισκόταν στα 660 δολάρια, δηλαδή 100 δολάρια περισσότερα από την προηγούμενη χρονιά και 200 δολάρια πάνω από το ντεπούτο του το 2007.

Πώς η Apple κατάφερε κάτι τέτοιο; Με τους εξής τρεις τρόπους:

1) Ο κόσμος πληρώνει πιο πολλά για αποθηκευτικό χώρο

Με την εμφάνιση της νέας εφαρμογής Live Photos, οι κινούμενες φωτογραφίες σε ποιότητα 4Κ θα χρειαστούν ένα πολύ μεγάλο μέρος από τη συνολική χωρητικότητα του κινητού. Κι αυτό καθιστά τις συσκευές των 16GB σχεδόν «άχρηστες».

Σύμφωνα με μελέτη της Royal Bank of Canada, το 16% των αγοραστών iPhone επιλέγουν το μοντέλο των 128GB το οποίο κοστίζει 200 δολάρια περισσότερα από το «ταπεινό» μοντέλο των 16GB.

Μπορεί η Apple να προσφέρει πολλές ευκολίες για διαγραφή εφαρμογών και καλύτερη οργάνωση της χωρητικότητας της συσκευής, όμως πολλοί είναι εκείνοι που φέρονται διατεθειμένοι να δώσουν τα έξτρα 100 δολάρια για το μοντέλο των 64GB ή τα 200 δολάρια για αυτό των 128GB.

Και φυσικά, όπως γινόταν πάντα, τα iPhone δεν δέχονται κάρτες μνήμης.

2) Όσο μεγαλύτερο, τόσο καλύτερο

Η Royal Bank of Canada επισημαίνει επίσης ότι το 40% των αγοραστών iPhone προτιμούν το μεγαλύτερο και κατά 100 δολάρια ακριβότερο, iPhone 6S Plus.

Η μέση τιμή ενός iPhone ανέβηκε κατά 40 δολάρια από τότε που έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά το μεγάλο κινητό της Apple πριν από έναν χρόνο. Οι μεγάλες συσκευές είναι πλέον μόδα, και τα λεγόμενα phablets προσελκύουν όλο και περισσότερους πελάτες. Ακόμη κι αν αυτό έριξε τις πωλήσεις των iPad.

3) Κάνε τους να επιστρέψουν

Το τελευταίο τρικ της Apple ακούει στο όνομα iPhone Upgrade. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της εταιρείας με το οποίο οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν κάθε χρόνο ένα νέο iPhone, επιστρέφοντας πίσω το παλιό τους για ένα συγκεκριμένο αντίτιμο. Η εταιρεία προτείνει στους καταναλωτές να δώσουν πίσω το iPhone 6 και πληρώνοντας 32 δολάρια τον μήνα (για το μοντέλο των 16GB) να αποκτούν κάθε 12 μήνες ένα νέο iPhone.

Η συγκεκριμένη μέθοδος είχε αποτέλεσμα. Το 20% των ανθρώπων που σχεδιάζουν να αγοράσουν ένα νέο iPhone δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, όπως έδειξε η έρευνα της Royal Bank of Canada.

Αυτό σημαίνει ότι η Apple βρήκε έναν τρόπο να πάρει αρκετούς πελάτες από τα διετή προγράμματα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, τα οποία προσφέρουν σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές τα κινητά της εταιρείας ούτως ώστε να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες στα δικά τους προγράμματα.