Το νόμισμα των 2,5 δολαρίων που πουλήθηκε έναντι 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων

Το νόμισμα των 2,5 δολαρίων που πουλήθηκε έναντι 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων

Στη δημοπρασία των Stack's Bowers Galleries 128 κέρματα απέσπασαν το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ένα από τα πιο σπάνια χρυσά νομίσματα των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα «Quarter Eagle» των 2,5 δολαρίων, κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία που διοργάνωσαν τα Stack’s Bowers Galleries.

Το χρυσό νόμισμα κατασκευάστηκε το 1808 και ήταν ένα από τα ελάχιστα που κόπηκαν μεταξύ του τέλους του 18ου και της αρχής του 19ου αιώνα. Το νόμισμα είναι τόσο σπάνιο που οι περισσότεροι Αμερικανοί αυτής της γενιάς δεν είχαν ποτέ τη δυνατότητα να δουν την όψη του.

Στη μια του πλευρά το νόμισμα αναπαριστά την Lady Liberty, ένα συνηθισμένο μοτίβο για τα νομίσματα της εποχής. Στην άλλη του όψη απεικονίζει έναν αετό, από τον οποίο έχει πάρει και το χαρακτηριστικό του όνομα.

Το «Quarter Eagle» ήταν ένα από τα 128 νομίσματα μιας συλλογής που πουλήθηκαν στη συγκεκριμένη δημοπρασία όπου τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα 25 εκατομμύρια δολάρια.

Δύο ακόμα νομίσματα, ένα των 0,25 δολαρίων από το 1796 και ένα του μισού δολαρίου από το 1797, πουλήθηκαν έναντι 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων έκαστο. Το συγκεκριμένο νόμισμα του μισού δολαρίου έγινε έτσι το ακριβότερο κέρμα αυτής της αξίας που δημοπρατήθηκε ποτέ.

Επιπλέον ένα «Half Disme», ένα νόμισμα των 0,05 δολαρίων του 1792, δημοπρατήθηκε έναντι 440.625 δολαρίων. Το κέρμα είναι τόσο παλιό που δημιουργήθηκε πριν ακόμα από την κατασκευή του πρώτου νομισματοκοπείου, κατά παραγγελία του Τόμας Τζέφερσον.