Το «όχι» της Μέρκελ για Grexit, o Σόιμπλε και ο Βαρουφάκης

Το «όχι» της Μέρκελ για Grexit, o Σόιμπλε και ο Βαρουφάκης

Συνάντηση θα έχουν σήμερα στο Βερολίνο οι δύο υπουργοί Οικονομικών – Η Μέρκελ στο πλευρό της Ελλάδας αλλά με μεταρρυθμίσεις.

Συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχει αύριο Δευτέρα στο Βερολίνο (11:30 ώρα Ελλάδος) ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Δηλώσεις δεν πρόκειται να γίνουν, ενώ δεν αναμένεται να ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Βαρουφάκης θα έχει επίσης επαφές με εκπροσώπους των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πράσινων.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε επιβεβαιώσει την Παρασκευή πως ο κ. Βαρουφάκης έχει ζητήσει συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε για την Τρίτη, με δεδομένο ότι θα βρίσκεται στο Βερολίνο από την αρχή της εβδομάδας, ώστε να μιλήσει σε ένα συνέδριο.

Στο μεταξύ η Μέρκελ τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θέλοντας να επισημάνει τη διαφωνία της στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έναντι του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.  Σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Zeitung, όταν ο Σόιμπλε δήλωσε ότι σκέφτεται ένα Grexit, η Μέρκελ τηλεφώνησε για να ξεκαθαρίσει: «όχι όσο βρίσκομαι στην εξουσία». Την προηγούμενη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος πήρε το θέμα στα χέρια της και ενεπλάκη στις διαπραγματεύσεις όσο ποτέ άλλοτε. Κάλεσε στο Βερολίνο τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τους επικεφαλής των τριών θεσμών προσθέτει η εφημερίδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τη FAZ, η Μέρκελ, ο Ολάντ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζουν απομείωση του ελληνικού χρέους, όχι μέσω ενός κουρέματος, αλλά μέσω της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μικρότερων επιτοκίων.

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα καταβάλει τις προσπάθειες που απαιτούνται ώστε να λάβει την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων, διαμήνυσε μέσω συνέντευξής της στο γερμανικό δίκτυο ZDF η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής το G7 στη Βαυαρία.

«Εργαζόμαστε με μεγάλη επιμονή και καταστήσαμε όλοι σαφές ότι στην Ευρώπη αυτά πάνε πάντα μαζί. Από τη μία πλευρά δίδεται αλληλεγγύη και από την άλλη πλευρά καταβάλλονται ίδιες προσπάθειες. Και σε αυτό δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον προορισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά η γερμανίδα ηγέτιδα, ενόψει της συνάντησής της με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Νωρίτερα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε την Αθήνα πως θα πρέπει να στείλει το ταχύτερο δυνατό τις εναλλακτικές προτάσεις της πάνω στο σχέδιο των πιστωτών ώστε να υπάρξει ουσιαστική συνέχιση της διαπραγμάτευσης μέσα στις επόμενες ημέρες.