Το σχέδιο της Κίνας για την κατάκτηση της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας

Το σχέδιο της Κίνας για την κατάκτηση της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας
An employee walks past new cars at the parking lot of Changan Ford Mazda Automobile Co. Ltd, Ford Motor's joint venture in China, in Chongqing Municipality, October 12, 2010. Automakers in China shipped 19.3 percent more passenger cars to dealers in September from a year ago, official data showed, extending a rebound begun in August ahead of the peak auto sales season. Photo: AFP

Το σχέδιο προβλέπει, ότι η παραγωγή αυτοκινήτων της Κίνας να φθάσει περίπου στα 30 εκατομμύρια το 2020 και τα 35 εκατομμύρια το 2025.

Η Κίνα στοχεύει να γίνει παγκόσμια δύναμη στην αυτοκινητοβιομηχανία σε μία δεκαετία, επιδιώκοντας να προωθήσει την ανάπτυξη οχημάτων εναλλακτικής (ηλεκτρικής) ενέργειας και να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην ξένη ιδιοκτησία.

Η χώρα θα επιδιώξει να επιτύχει σημαντική πρόοδο σε κρίσιμες τεχνολογίες και να αυξήσει σημαντικά το μερίδιο των κινεζικών εταιρειών στη διεθνή αγορά αυτοκινήτων έως το 2025, σύμφωνα με το σχέδιο για την ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας που ανακοινώθηκε σήμερα από τρία υπουργεία, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφορικής.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Κίνα θα έχει έως το 2020 ετήσια παραγωγή και πωλήσεις 2 εκατομμυρίων οχημάτων με εναλλακτική ενέργεια, τέσσερις φορές μεγαλύτερη από σήμερα. Η Κίνα πούλησε 507.000 οχήματα με ηλεκτρική ενέργεια πέρυσι, τα περισσότερα στον κόσμο για δεύτερο έτος και αυξημένα κατά 53% σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Κινέζων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (CAAM).

Οι περιορισμοί αναφορικά με την ξένη ιδιοκτησία στις μεικτές (με τη συμμετοχή Κινέζων) αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας θα χαλαρώσουν «με έναν συντεταγμένο τρόπο», αναφέρει το σχέδιο. Σήμερα, η συμμετοχή ξένων σε μεικτές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 50%.

Το σχέδιο προβλέπει, επίσης, ότι η παραγωγή αυτοκινήτων της Κίνας να φθάσει περίπου στα 30 εκατομμύρια το 2020 και τα 35 εκατομμύρια το 2025. Οι πωλήσεις στη χώρα έφθασαν στο ύψος – ρεκόρ των 28,03 εκατομμυρίων πέρυσι, αυξημένες κατά 13,7% σε σχέση με το 2015.