Το σκάνδαλο οδηγεί την Volkswagen σε τεράστιες περικοπές

Το σκάνδαλο οδηγεί την Volkswagen σε τεράστιες περικοπές
A Volkswagen logo stands next to a CCTV security camera in Wolfsburg, Germany October 7, 2015. Volkswagen Chief Executive Matthias Mueller said in an interview with a German newspaper that the company would launch a recall for cars affected by its diesel emissions crisis in January and complete the fix by the end of next year. REUTERS/Axel Schmidt - RTS3D8H Photo:

Ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen προειδοποιεί.

Η Volkswagen θα αναγκαστεί να εξοικονομήσει πόρους μέσω περικοπών για να αντιμετωπίσει το τεράστιο κόστος του σκανδάλου με το παραπλανητικό λογισμικό της.

Αυτό είναι το σκληρό μήνυμα που μετέφερε σε πάνω από 20.000 εργαζομένους της Volkswagen ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Ματίας Μίλερ, σε σχετική συνάντηση την Τρίτη.

Πρώην επικεφαλής της Porsche, ο Μίλερ ανέλαβε τα καθήκοντά του ως διευθύνων σύμβουλος της γιγαντιαίας αυτοκινητοβιομηχανίας, αντικαθιστώντας τον Μάρτιν Βίντερκορν. Ο Βίντερκορν παραιτήθηκε μετά από την αποκάλυψη ότι η εταιρεία είχε «πειράξει» πάνω από 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα ντίζελ παγκοσμίως ώστε να εμφανίζονται μειωμένες οι εκπομπές ρύπων τους στις δοκιμές.

Ο Μίλερ είπε ότι η Volkswagen θα επιβιώσει, αλλά προειδοποίησε ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι επίπονος.

«Πρέπει να κάνουμε τεράστια εξοικονόμηση πόρων για να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης» είπε στο προσωπικό.

Ο όμιλος Volkswagen δίνει μάχη με το χρόνο για να σχεδιάσει μια λύση στο τεχνικό πρόβλημα. Το πρόβλημα με το πειραγμένο λογισμικό αφορά τέσσερις μάρκες – VW, Audi, Skoda και Seat – και ποικίλα μοντέλα και αγορές. Κάποια οχήματα θα χρειαστούν μια αναβάθμιση λογισμικού, και άλλα μια αλλαγή εξοπλισμού.

Το ποσό που έχει προβλέψει γι’ αυτό τον σκοπό η Volkswagen είναι 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως, ο τελικός λογαριασμός θα είναι υπερ-πολλαπλάσιος εξαιτίας του κόστους των ανακλήσεων, των αγωγών από τις αρχές, τους πελάτες, τους αντιπροσώπους και τους μετόχους, και των επιπτώσεων από τον μειωμένο κύκλο εργασιών.

«Οι τεχνικές λύσεις στα προβλήματα θα προέλθουν άμεσα, αλλά είναι αδύνατον να ποσοτικοποιήσουμε τις εμπορικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις αυτή τη στιγμή» είπε ο Μίλερ.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, το συνολικό κόστος για την Volkswagen μπορεί να αγγίξει μέχρι και τα 78 δισεκατομμύρια ευρώ, στην χειρότερη περίπτωση. Αλλά ακόμα και η πιο συντηρητική εκτίμησή της – 23 δισεκατομμύρια ευρώ – είναι πολύ υψηλότερη από την τρέχουσα εκτίμηση της Volkswagen.

Ο Μίλερ δεν έκανε καμία αναφορά σε απολύσεις, αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος πώς αυτές μπορούν να αποφευχθούν. Η εταιρεία απασχολεί περίπου 600.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, και πάνω από το 1/3 αυτών απασχολείται στη Γερμανία.