Το Twitter «βγάζει» πρόεδρο

Το Twitter «βγάζει» πρόεδρο

Μελέτη υποστηρίζει πως το Twitter μπορεί να προβλέψει τον επόμενο νικητή των αμερικανικών εκλογών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της  Ιντιάνα ερεύνησαν εκατοντάδες χιλιάδες tweets κατά την προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών του 2010 και κατάφεραν να προβλέψουν τον νικητή σχεδόν σε όλες τις αναμετρήσεις.  Το βασικό εύρημα ήταν, πως όσες περισσότερες φορές αναφέρθηκε το όνομα ενός υποψηφίου στο Twitter, τόσο καλύτερα τα πήγε εκείνος στις εκλογές.

Όπως γράφει ο Fabio Rojas, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Indiana University και μέλος της ομάδας που συνέταξε τη μελέτη, «από δισεκατομμύρια τυχαία tweets, απομονώσαμε 542.969 τα οποία ανέφεραν κάποιον υποψήφιο. Μετρήσαμε το «μερίδιο» του καθενός σε σχέση με τους αντιπάλους του, προσμετρήσαμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιφέρειάς του (οικονομικά, δημογραφικά κ.ά.), και καταφέραμε να προβλέψουμε τον νικητή σε 404 από τις 406 αναμετρήσεις».

Tweets στα αστέρια!

Η μελέτη έλαβε υπόψη μόνο αναφορές απλών χρηστών. Απέκλεισε, δηλαδή, tweets ειδησεογραφικών οργανισμών και αναφορές επικαιρότητας που δεν είχαν σχέση με την εκλογική διαδικασία.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει κάποια σχέση μεταξύ των αναφορών στο Twitter και των επιδόσεων μίας ταινίας στο Box Office ή των αποδόσεων μιας μετοχής στο χρηματιστήριο, χωρίς όμως να μπορούν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Παρομοίως, ποτέ στο παρελθόν δεν αποδείχθηκε πως ο «βομβαρδισμός» με tweets υπέρ κάποιου προσώπου, προϊόντος ή εκδήλωσης συμβάλλει αποφασιστικά στην επιτυχία του. Με άλλα λόγια, οι αναφορές των χρηστών προβλέπουν κατά κάποιο τρόπο το αποτέλεσμα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το προκαλούν.

Οι ερευνητές τονίζουν πως αν και μόλις το 18% των Αμερικανών έχουν account στο Twitter (30% στις ηλικίες 18-29) ο αριθμός των 25 εκατ. που το χρησιμοποιούν καθημερινά είναι αρκετός για να βγουν αξιόπιστα συμπεράσματα. Πράγμα που σημαίνει πως η μέθοδος είναι πια δοκιμασμένη, ώριμη και ικανή να προβλέψει τον νικητή των επόμενων προεδρικών εκλογών.