Τραμπ: Δεν είναι υπό εξέταση η έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία

Τραμπ: Δεν είναι υπό εξέταση η έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία
epa06943382 (FILE) - US President Donald J. Trump (L) looks at Turkey's President Recep Tayyip Erdogan (R) at NATO headquarters in Brussels, Belgium, 11 July 2018 (reissued 11 August 2018). Turkish President Erdogan condemned US President Trump's doubling of tariffs on Turkish steel and aluminium imports up to 50 percent. The Turkish lira plunged over 20 percent against the US dollar after Trump's announcement on 10 August 2018, which has been exacerbated over the disputed imprisonment of US pastor Andrew Brunson in Turkey. EPA/TATYANA ZENKOVICH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέρριψε τα δημοσιεύματα για το αντίθετο, στο πλαίσιο διπλωματικής πίεση κατά της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι δεν εξετάζει την πιθανότητα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν – του μουσουλμάνου κληρικού, ο οποίος είναι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ- στο πλαίσιο χαλάρωσης της πίεσης προς τη Σαουδική Αραβία.

Όχι, δεν είναι υπό εξέταση“, είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους ερωτηθείς σχετικά με την πιθανή έκδοση του Γκιουλέν, ο οποίος καταζητείται στην Τουρκία για την φερόμενη εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Το NBC News μετέδωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση Τραμπ διερεύνησε την πιθανότητα έκδοσης του Γκιουλέν σε μια προσπάθεια να πείσει τον Tούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να χαλαρώσει την πίεση στο Ριάντ με αφορμή την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα.

Ο Τραμπ έχει επιδιώξει στενότερους δεσμούς με το Ριάντ επικαλούμενο τον ρόλο του στον περιορισμό της ιρανικής επιρροής στην περιοχή και δισεκατομμύρια δολάρια σε πιθανές συμφωνίες όπλων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διέψευσε χθες ότι συζητάται το ζήτημα.

΄Οπως είπε σήμερα ο Τραμπ, οι σχέσεις του με τον Ερντογάν είναι καλές, ενώ εξέφρασε και την επιθυμία να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Τουρκία. Επίσης περιέγραψε τη Σαουδική Αραβία ως έναν “αληθινά εντυπωσιακό σύμμαχο αναφορικά με την οικονομική και επαγγελματική ανάπτυξη”.