Τραμπ: Σε τέσσερις εβδομάδες η έρευνα για τους δασμούς στα ΙΧ

Τραμπ: Σε τέσσερις εβδομάδες η έρευνα για τους δασμούς στα ΙΧ
epa06842507 US President Donald J. Trump speaks during a lunch meeting with Republican lawmakers, in the Cabinet Room at the White House in Washington, DC, USA, on 26 June 2018. EPA/Al Drago / POOL

Ο Τραμπ διέταξε την έρευνα βάσει του Άρθρου 232 για το εάν οι εισαγωγές αυτοκινήτων πλήττουν την αμερικανική εθνική ασφάλεια την 23η Μαρτίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι η έρευνα της κυβέρνησής του με βάση την οποία θα αποφασιστεί εάν και κατά πόσον θα αυξηθούν οι τελωνειακοί δασμοί στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την ΕΕ και άλλους εμπορικούς εταίρους της χώρας του θα ολοκληρωθεί τις επόμενες τρεις ως τέσσερις εβδομάδες.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους εν πτήσει προς το Νιού Τζέρσι, ο Τραμπ έκρινε επίσης ότι οι ΗΠΑ υφίστανται πολύ άσχημη μεταχείριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), αλλά διέψευσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο η χώρα του να αποχωρήσει από αυτόν το τρέχον διάστημα.

«Δεν σχεδιάζω να αποχωρήσουμε», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία μελετά το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να βροντήξει την πόρτα στον οργανισμό.

Ερωτηθείς πότε θα ολοκληρωθεί η έρευνα σχετικά με τα εισαγόμενα αυτοκίνητα, απάντησε: «Πολύ σύντομα. Θα έχει τελειώσει σε τρεις-τέσσερις εβδομάδες».

Ο Τραμπ διέταξε την έρευνα βάσει του Άρθρου 232 για το εάν οι εισαγωγές αυτοκινήτων πλήττουν την αμερικανική εθνική ασφάλεια την 23η Μαρτίου. Το ασυνήθιστα γρήγορο χρονοδιάγραμμα που όρισε προβλέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε κάτι περισσότερο από δύο μήνες.

Παρόμοιες έρευνες οδήγησαν πέρυσι στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο. Η διαδικασία εκείνη χρειάστηκε περίπου 10 μήνες για να ολοκληρωθεί.
Βάσει του νόμου στις ΗΠΑ, το υπουργείο Εμπορίου έχει 270 ημέρες στη διάθεσή του για να κάνει εισηγήσεις στον πρόεδρο αφού αρχίσει μια έρευνα βάσει του Άρθρου 232. Ο πρόεδρος έχει κατόπιν 90 ημέρες στη διάθεσή του για να αναλάβει δράση με βάση τις εισηγήσεις αυτές.

Η προθεσμία για την υποβολή γραπτών σχολίων από τα ενδιαφερόμενα μέρη της αυτοκινητοβιομηχανίας εξέπνεε την Παρασκευή. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη προγραμματίσει μια δημόσια ακρόαση την 19η και 20ή Ιουλίου.