Τράβις Κάλανικ: Στρατηγικό πλεονέκτημα ή πρόβλημα για την Uber;

Τράβις Κάλανικ: Στρατηγικό πλεονέκτημα ή πρόβλημα για την Uber;

Η εταιρεία δεν θα υπήρχε χωρίς τον Τράβις Κάλανικ.

Δεν ήταν αυτός που συνέλαβε την ιδέα, ούτε υπήρξε ο πρώτος CEO της εταιρείας. Αλλά δεν χωρά αμφιβολία ότι ο Κάλανικ ήταν αυτός που πήρε την εταιρεία από τη φάση της ιδέας και τη μετέτρεψε στη μη εισηγμένη τεχνολογική startup με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως. Για να το καταφέρει αυτό, ο Κάλανικ σάρωσε οτιδήποτε βρέθηκε στο πέρασμά του – από τον κλάδο των ταξί μέχρι τις δημοτικές και άλλες εποπτικές αρχές, και κάθε άλλον που θέλησε να παρεμποδίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Η επιθετικότητα και η αφοσίωση του Κάλανικ έχτισαν την Uber. Σήμερα, όμως, απειλούν να τη γκρεμίσουν.

Την περασμένη εβδομάδα, η Uber κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση από μια πρώην μηχανικό της εταιρείας, ενώ μια έρευνα των New York Times αποκάλυψε μια σειρά κάκιστων συμπεριφορών από τη διοίκηση προς τους εργαζομένους, συμπεριφορές οι οποίες φαίνεται να είναι κομμάτι της εργασιακής κουλτούρας της εταιρείας.

Στη συνέχεια, ένας από τους γνωστότερους επενδυτές της Uber επέπληξε δημοσίως την εταιρεία, η οποία επιπλέον κατηγορείται και για τη χρήση κλεμμένης τεχνολογίας από τη Waymo, το τμήμα αυτοκινούμενων οχημάτων δίχως οδηγό της Google.

Η εβδομάδα που μας πέρασε θα ήταν αρκετά κακή για οποιαδήποτε επιχείρηση που θα καλείτο να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση, αλλά για την Uber οι εξελίξεις αυτές δείχνουν μια νέα, επικίνδυνη πραγματικότητα: η περίοδος χάριτος για την εταιρεία (από πελάτες, μέσα ενημέρωσης και το κοινό) έχει τελειώσει.

Και αυτή η πραγματικότητα απειλεί να αποσταθεροποιήσει την πορεία της αξίας 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων εταιρείας προς την αρχική δημόσια προσφορά. Η φήμη της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια βασίστηκε στην ηγεσία του Κάλανικ. Πλέον, κάποιοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η επίλυση της τρέχουσας κρίσης στην Uber θα απαιτήσει την αλλαγή του 40χρονου Κάλανικ.

«Αν ήμουν στο διοικητικό συμβούλιο, θα έβρισκα έναν τρόπο να τον ξεφορτωθώ» λέει ο Μάικλ Μπαρνέτ, καθηγητής διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Rutgers. Και μπορεί αυτό το σενάριο να μην φαντάζει τόσο ρεαλιστικό για πολλούς παρατηρητές του κλάδου, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: αν η Uber θέλει να επανακτήσει την αξιοπιστία που χρειάζεται, θα πρέπει να προβεί σε αλλαγές.

Το σκάνδαλο με τις κατηγορίες περί σεξισμού εντός της εταιρείας πλήττει την εικόνα της Uber, ενώ κάποιοι πρώιμοι επενδυτές αποσύρουν την υποστήριξή τους προς την εταιρεία.

Σε μια δημόσια ανάρτησή τους, οι Μιτς και Φρίντα Καπούρ, από τους πρώτους επενδυτές στην Uber, κατηγόρησαν την εταιρεία λέγοντας ότι επιτρέπει την κυριαρχία μιας «τοξικής» κουλτούρας στους κόλπους της.

Παράλληλα, αμφισβήτησαν και το κατά πόσο διεξήχθη πράγματι μια ανεξάρτητη έρευνα σε σχέση με τις κατηγορίες περί σεξισμού.

Διαβάστε επίσης: Έφτασε η ώρα του λογαριασμού για Airbnb και Uber;