Τρία «αγκάθια» για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ

Τρία «αγκάθια» για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ

Γιατί περιμένει ανοιχτή η εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της Δευτέρας.

Η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, ύψους 5,7 δισεκ. ευρώ, είναι πιθανό, αλλά όχι βέβαιο γίνει στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου. Αυτό προκύπτει από τα όσα δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος σημείωσε ότι εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά τρία θέματα, τα οποία τα χαρακτήρισε «τεχνικής φύσεως».

Πάντως πρόσθεσε ότι η εκταμίευση της δόσης θα γίνει πολύ σύντομα.

Τα τρία βασικά προαπαιτούμενα που παραμένουν ανοιχτά αφορούν τη δεσμευτική προσφορά για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, την απόφαση του ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό αλλά και τη πρόοδο όσον αφορά το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για το οποίο «αναμένεται ανεμπόδιστη εκτέλεση τους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Συγχρόνως τόνισε ότι οι θεσμοί θα κληθούν να αποφασίσουν κατά πόσο συνεχίζονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί χωρίς εμπόδια και αυτοί θα δώσουν το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση αυτού του προαπαιτούμενου.

Ερωτηθείς αν το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα είναι σε θέση να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα προβλήματα που εκκρεμούν είναι τεχνικής φύσεως και δηλώνοντας βέβαιος ότι η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει η πιθανότητα να δοθεί στην Ελλάδα προληπτική πιστοληπτική γραμμή, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος του ESM, o αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να το ζητήσει η Ελλάδα, η οποία αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται διατεθειμένη να το κάνει.