Τσακαλώτος: Έχουμε στοχοπροσήλωση στη συμφωνία – Τα σημεία τριβής με τους θεσμούς

Τσακαλώτος: Έχουμε στοχοπροσήλωση στη συμφωνία – Τα σημεία τριβής με τους θεσμούς
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ Ε ΘΕΣΜΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Κόκκινα δάνεια, εργασιακά και αποκρατικοποιήσεις βασικά σημεία διαφωνίας - Στόχος παραμένει η συμφωνία το αργότερο μέχρι αύριο.

Συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη. Η συνάντηση των υπουργών με τους θεσμούς διεκόπη λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα προκειμένου οι κκ Τσακαλώτος και Σταθάκης να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να υπάρξει συνεργασία και να κλείσουν τα οποία ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοικτά. Η συνάντηση των δυο πλευρών θα συνεχιστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας με τον πρωθυπουργό. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για  διαφωνίες που παραμένουν σε ισχύ οι οποίες αφορούν, μεταξύ  άλλων, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και για το εύρος των αποκρατικοποιήσεων.

Τσακαλώτος: Συμφωνία το συντομότερο

Πάει αρκετά καλά η συζήτηση με τους θεσμούς, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε συμφωνία. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συνεδρίασε το ΚΥΣΟΙΠ , υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πάει πίσω από την συμφωνία των Βρυξελλών.

«Έχουμε μια συζήτηση με τους θεσμούς που πάει αρκετά καλά. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν ερωτήματα και ζητήματα που θέλουν να τα συζητήσουμε ξανά και ξανά, αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε μία συμφωνία» είπε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος ερωτηθείς αν η συμφωνία θα είναι αύριο το πρωί, είπε «δεν ξέρω αν θα είναι αύριο το πρωί, αλλά σύντομα, θα είναι σύντομα».

Ερωτηθείς αν η συμφωνία θα είναι ψηφισμένη στο τέλος της εβδομάδας, είπε «θα το δούμε και αυτό, και την διαδικασία, τώρα εγώ κοιτάζω άλλα πράγματα, η διαπραγμάτευση πως θα πάει μετά στην Βουλή και με ποια διαδικασία, θα το δούμε».

Αναφορικά με τις δηλώσεις από την Γερμανία, ο κ. Τσακαλώτος είπε «εμείς έχουμε μια στοχοπροσήλωση που έλεγαν οι παλιοί αριστεροί για την συμφωνία και ελπίζουμε όλοι να συμμερίζονται αυτόν τον στόχο και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς γι’ αυτόν τον στόχο». Ερωτηθείς για όσα λέγονται περί συμφωνίας-γέφυρας, είπε «ελπίζω όλοι να είναι εντός του πνεύματος που ήταν αυτή η συμφωνία (σ.σ των Βρυξελλών) και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς για να έχουμε αυτήν την συμφωνία».

Τα σημεία διαφωνίας με τους θεσμούς
Το βασικό σενάριο, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, είναι για ύφεση 2,1- 2,3% φέτος και μηδενικό πλεόνασμα το 2015. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δυο πλευρές συζητούν γραμμή προς γραμμή, λέξη προς λέξη τις επιμέρους πτυχές της συμφωνίας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να απαρτίζεται από δύο άρθρα, ένα για τη νέα δανειακή σύμβαση με προσάρτημα το μνημόνιο και ένα για τα προαπαιτούμενα, τα οποία αφορούν στην επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, στις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και στην αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Διαβάστε σχετικά: Οι αλλαγές που προωθούνται στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το «καυτό» θέμα των πρόωρων συντάξεων δεν θα συμπεριληφθεί στο πακέτο των προαπαιτούμενων, έτσι ώστε να μελετηθούν πιο προσεκτικά οι επιπτώσεις και να αποφευχθούν στρεβλώσεις. Το θέμα θα ανοίξει ξανά από Οκτώβριο κατά την πρώτη αξιολόγηση.

Τα βασικά σημεία που παραμένουν ανοιχτά είναι:

– Κόκκινα Δάνεια: H ελληνική πλευρά παραμένει σταθερή στην θέση της για δημιουργία φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων, τονίζοντας, πως δεν πρέπει να πωλούνται σε ξένα funds σε αντίθεση με την βούληση των δανειστών.

– Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας: Οι πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να ζητούν περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, ζητώντας από την ελληνική πλευρά να δεσμευτεί για αυτό. Συγκεκριμένα το κουαρτέτο πιέζει για απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου και ζητούν διαχωρισμό των δικτύων (υποδομές) από τους παρόχους.

– Εργασιακά: Οι δανειστές ζητούνε ο χρόνος της μετενέργειας να πάει στους τρεις μήνες από έξι που είναι σήμερα.

Διαφωνία υπάρχει ακόμη στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το πώς θα λειτουργήσει, καθώς οι δανειστές ζητούν ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων και αναβάθμιση του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου Ταμείου και σε πιο χαλαρό χρονοδιάγραμμα.

Διαβάστε ακόμη: 

Νέο «φρένο» από τη Γερμανία στην άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας