Νέο «φρένο» από τη Γερμανία στην άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας

Νέο «φρένο» από τη Γερμανία στην άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας

«Μένουν αρκετά να διευκρινιστούν» αναφέρουν Γερμανοί αξιωματούχοι - Συμφωνία μέχρι την Τρίτη επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση. 

Ενστάσεις για το πόσο γρήγορα μπορεί να κλείσει η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς συνεχίζουν να εκφράζουν Γερμανοί αξιωματούχοι.  Η Γερμανία θεωρεί ότι είναι πιο σημαντικό η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της επί τρίτου προγράμματος βοήθειας να είναι «εξαντλητική», παρά να επιτευχθεί γρήγορα.

«Μία γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι ευκταία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριών ετών, ένα πρόγραμμα με έναν σημαντικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων και άλλων μέτρων, ένα πρόγραμμα που οφείλει να είναι μια σταθερή και μακροπρόθεσμη βάση για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. «Κατά συνέπεια, (…) η πληρότητα προηγείται της ταχύτητας», πρόσθεσε.

Αλλά και ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε επίσης πως «η ποιότητα προηγείται της ταχύτητας». Εντούτοις «είμαστε έτοιμοι για μια γρήγορη εξέταση (της συμφωνίας) αν αυτό είναι απαραίτητο», δήλωσε πάντως ο Γιουργκ Βάισγκέρμπερ, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν δεν έχει παρουσιασθεί κανένα κείμενο.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως η Γερμανία θέλει αυτή η συμφωνία να περιέχει «ένα δημοσιονομικό σχέδιο και σχέδιο χρηματοδότησης που να είναι φιλόδοξα, μια αξιόπιστη στρατηγική ιδιωτικοποίησης και μια βιώσιμη μεταρρύθμιση των συντάξεων».

«Υπάρχουν ακόμα αρκετά κενά»
Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, υψηλόβαθμος κοινοβουλευτικός εταίρος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, εκτιμά ότι μια συμφωνία με την Αθήνα για μια νέα διάσωση, απέχει ακόμη από το να ολοκληρωθεί, καθώς μένουν αρκετά σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν.

«Υπάρχουν αρκετά ερωτήματα που μένουν ανοικτά», δηλώνει ο Ralph Brinkhaus, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των συντηρητικών της Μέρκελ , στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk. Ερωτηθείς για το εάν η Γερμανία ήταν υπέρ του να δοθούν 20 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ως μια πρώτη δόση βοήθειας, αντί των 30-35 δισ. ευρώ που προτιμά η ΕΕ και το ΔΝΤ, ο Brinkhaus δήλωσε: «όσο περισσότερα χρήματα διανέμονται σε μία δόση, τόσο μικρότερη είναι η μόχλευση που έχει κανείς για να σταματήσει τις πληρωμές εάν οι διαδικασίες μεταρρύθμισης στην Ελλάδα δεν προχωρήσουν όπως η ίδια έχει υποσχεθεί και όπως έχει προγραμματιστεί».

Σήμερα ξεκίνησαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών, μετά τη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία είχε διάρκεια 12 ωρών.

Στόχος, σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, είναι να καταλήξουν σε συμφωνία, μετά τη σημερινή συνάντηση που εκτιμάται ότι θα είναι και πάλι μαραθώνια, ή το αργότερο να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις μέχρι αύριο Τρίτη.

Ο Brinkhaus πάντως δήλωσε πως έχει χαθεί πολλή εμπιστοσύνη τους τελευταίους μήνες, προσθέτοντας ότι η βοήθεια θα πρέπει να δοθεί μόνο όταν η Ελλάδα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Ο ρόλος του Σόιμπλε
Να θυμίσουμε ότι πρώτος ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φέρεται σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ να υποστήριξε πως οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν θα ολοκληρωθούν εγκαίρως και ως εκ τούτου θα απαιτηθεί νέο «δάνειο γέφυρα» 5 δισ. ευρώ. «Ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να κρατήσει για τρία χρόνια και να προσφέρει περισσότερα από 80 δισ. ευρώ πρέπει να έχει στέρεα βάση. Ένα νέο δάνειο-γέφυρα είναι καλύτερη λύση από μια μισοτελειωμένη συμφωνία», ανέφερε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung.

Διαβάστε ακόμη: 

Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας

Politico: Ο Σόιμπλε «παίζει» καθυστέρηση για να διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση απάντηση της Κομισιόν στη Γερμανία: Εφικτή εντός Αυγούστου η συμφωνία