Τσακαλώτος: Nα καταλάβει το ΔΝΤ πως είμαστε ευρωπαϊκή χώρα

Τσακαλώτος: Nα καταλάβει το ΔΝΤ πως είμαστε ευρωπαϊκή χώρα
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στο ξενοδοχείο Χίλτον για συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, Αθήνα, τη Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση από τον Υπουργό Οικονομικών- Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην πορεία της αξιολόγησης και στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε πως «το Ταμείο πρέπει να καταλάβει πως μια ευρωπαϊκή χώρα που έχει αναφορές στα ευρωπαϊκά κεκτημένα» και προσέθεσε: «η βάση της συζήτησης δεν μπορεί να είναι άλλη από τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού».

Σχολιάζοντας τη στάση που τηρεί το ΔΝΤ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε: «το Ταμείο πιέζει ταυτόχρονα και εμάς για τις μεταρρυθμίσεις και τους πιστωτές για το χρέος. Αλλά μιας και τα κράτη έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρώτα θα τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, όλη η πίεση μεταφέρεται σε εμάς. Με αυτόν τον τρόπο δυσκολεύομαι να δω πώς το ΔΝΤ θεωρεί ότι παίζει τον ρόλο του honest broker».

Επιπλέον, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως «κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση είναι το θέμα των συντάξεων και το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής». Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού, εξήγησε ότι «η αλληλεγγύη που έχουμε δείξει ως χώρα πρέπει να επιβραβευτεί και όχι να προκαλεί περαιτέρω προβλήματα».

Κατηγόρησε, μάλιστα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «παλινδρομεί μεταξύ δεξιού λαϊκισμού και αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού και μάλιστα με πολύ φθηνή επιχειρηματολογία». Ερωτηθείς για τα σενάρια πρόωρων εκλογών ή σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, ξεκαθάρισε: «Θεωρώ τα σενάρια άλλης πλειοψηφίας, πόσο μάλλον της εκδοχής της οικουμενικής, όνειρα της αντιπολίτευσης και παιχνίδια τακτικής, επειδή γνωρίζουν ότι στο επίπεδο των εκλογικών συσχετισμών δεν έχουν τύχη».