Τσίπρας – Καμμένος: Η πιο κρίσιμη συνάντηση που κρίνει το μέλλον της συγκυβέρνησης

Τσίπρας – Καμμένος: Η πιο κρίσιμη συνάντηση που κρίνει το μέλλον της συγκυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός θα συναντήσεις στις 10:30 τον υπουργό Άμυνας – Συνέντευξη τύπου θα παραχωρήσει ο Πάνος Καμμένος αμέσως μετά.

Σήμερα το πρωί, στις 10:30, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε το μεσημέρι του Σαββάτου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον κάλεσε να συναντηθούν σήμερα το πρωί.

Μετά το τέλος της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Καμμένος έχει προγραμματίσει να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας (12:00).

«Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σήμερα Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019, στις 12:00, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Royal Olympic (Αίθουσα Attica)», αναφέρεται σε ανακοίνωση των ΑΝΕΛ.

O Πάνος Καμμένος το πρωί της Κυριακής συνδέθηκε στο Twitter και καλημέρισε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανάρτησε ένα βίντεο του YouTube από την έπαρση σημαίας στο φυλάκιο Γράμμου, στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Το παρασκήνιο πριν τη σημερινή συνάντηση που θα κρίνει τα πάντα για τη συνεργασία των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι πλούσιο. Ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει ένταση, ενώ προηγήθηκε επικοινωνία τηλεφωνικά για να καταλήξουμε στη σημερινή συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάνος Καμμένος φέρεται να απαιτεί από τον Αλέξη Τσίπρα να απελευθερώσει όλους τους υπουργούς των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, προκειμένου να φανεί ότι ακολουθούν ενωμένοι τη γραμμή που έχει χαράξει ο ίδιος. Ακόμη, φέρεται να ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό να μην εντάξει βουλευτές των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην αποδεκατιστεί το κόμμα του και συρθεί λαβωμένο στις εκλογές. Ωστόσο αυτά τα αιτήματα δεν έγιναν δεκτά από τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Αμυνας είναι σφόδρα δυσαρεστημένος με τον πρωθυπουργό που «αιχμαλωτίζει» τους ΑΝΕΛ στα σχέδιά του. «Δεν θα γίνω εγώ Ιφιγένεια για να επιβιώσεις εσύ» είπε στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι τηλεφωνικοί διάλογοι ήταν ιδιαίτερα έντονοι μεταξύ των δύο ανδρών, όλη την ημέρα του Σαββάτου, αναφέρουν πηγές.

Το περιβάλλον του πρωθυπουργού διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις για το αν ο Πάνος Καμμένος θα παραμείνει στην νέα του θέση και δεν θα επιχειρήσει νέα αναδίπλωση. Την ίδια ώρα συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε επίδειξη δύναμης και να δείξει ότι το κυβερνητικό καραβάνι έχει τις ψήφους για να προχωρήσει και χωρίς τον Πάνο Καμμένο.

O Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον Πάνο Καμμένο ξεκάθαρη δήλωση ότι συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση. Η έως τώρα απόφαση του κ. Καμμένου για κατά συνείδηση ψήφο των ΑΝΕΛ σε περίπτωση πρότασης ψήφου εμπιστοσύνης (διαφορετικά θα προχωρήσει σε διαγραφές), δεν γίνεται αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, ο οποίος επιμένει σε καθαρή δήλωση στήριξης, ώστε να μην κινδυνεύσει να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τι γίνεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Άλλωστε, όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι η πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ επιθυμεί να καταψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, συνολικά 5 βουλευτές έχουν δηλώσει ότι καταψηφίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για τους Πάνο Καμμένο, Κώστα Κατσίκη, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Βασίλη Κόκκαλη και Κώστα Ζουράρι.

Αυτό σημαίνει ότι εάν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία στην συγκεκριμένη διαδικασία θα χάσει μόνο τους Θανάση Παπαχριστόπουλο και Ελενα Κουντουρά αλλά θα διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών εφόσον δεν χρειαστεί να προηγηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς ψήφιση στα τέλη της επόμενης εβδομάδος ή στα μέσα της μεθεπόμενης.

Δευτέρα ή-το πιθανότερο- Τρίτη η απόφαση της Βουλής της πΓΔΜ για τη συνταγματική αναθεώρηση θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Βορείου πλέον Μακεδονίας και εν συνεχεία θα αποσταλεί με ρηματική διακοίνωση στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό να την αποστέλλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους πολιτικούς αρχηγούς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία ότι είτε προηγηθεί είτε όχι ψήφος εμπιστοσύνης θα επιτευχθεί στην ελληνική Βουλή -και μάλιστα με άνεση- πλειοψηφία τουλάχιστον 151 εδρών για την κύρωση της Συμφωνίας.

Αν ωστόσο απαιτηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί όπως όλα δείχνουν την επόμενη εβδομάδα και εφόσον η κυβέρνηση λάβει την πλειοψηφία θα ακολουθήσει ο ανασχηματισμός.

Ενδιαφέρον εμφανίζει και το εάν η Νέα Δημοκρατία καταθέσει πρόταση μομφής σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεν καταθέσει ψήφο εμπιστοσύνης. Και σε μια τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία.