«Σήμα» για πρόωρες εκλογές από τον Αλέξη Τσίπρα

«Σήμα» για πρόωρες εκλογές από τον Αλέξη Τσίπρα
ΒΟΥΛΗ ΤΣΙΠΡΑΣ Α «ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΨΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ESM» ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Απευθυνόμενος στον κ. Μεϊμαράκη σχετικά με την πρόκληση για εκλογές είπε: «Μη λέτε τόσο εύκολα τέτοια αιτήματα γιατί ενίοτε γίνονται αποδεκτά».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε εκλογές άφησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετικές αναφορές του προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μειμαράκη, τονίζοντας ότι «μην θέτετε τέτοια αιτήματα από το βήμα της Βουλής γιατί ενίοτε γίνονται δεκτά».

Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, είπε ότι ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση θα βρει το βηματισμό της και αυτό εξαρτάται και από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία, «η ευχή σας για τελευταία φορά Αριστερά δεν θα πραγματοποιηθεί», γιατί θα την έχετε για πολλά χρόνια. Σήμερα στη χώρα συντελείται μια αλλαγή, παρά το γεγονός ότι το παλιό κατεστημένο αντιστέκεται, σκάνδαλα πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης, ενώ η κυβέρνηση προωθεί νέο θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι «ευθύνη όλων να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα του τόπου να επιβιώσει και να συνεχίσει να αγωνίζεται». Αυτή είναι η μέγιστη κοινωνική ευθύνη που μας βαραίνει όλους, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος έμμεσα στην Αριστερή Πλατφόρμα, ο πρωθυπουργός είπε όλοι γνωρίζουμε ότι από τις 25 Ιανουαρίου κάποιοι εντός και εκτός χώρας επιδιώκουν να ξεμπερδέψουν με αυτή την κυβέρνηση και σήμερα βρίσκουν συμμάχους που ταυτίζονται, όχι σκόπιμα, αλλά εξ αντικειμένου με αυτές επιδιώξεις. Γι’ αυτό ζήτησε «να μην δώσουμε πάτημα σε ακραίους κύκλους να τορπιλίσουν τη συμφωνία, οδηγώντας τη χώρα σε διαδοχικές συμφωνίες-γέφυρες, που θέλουν την τιμωρία του τόπου και του λαού επειδή διεκδίκησε το δίκιο του». Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα και σε αυτό θα απαντήσουμε αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί, τόνισε χαρακτηριστικά.

“Μνημόνιο με ευρώ ή δραχμή το πραγματικό δίλημμα”

Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής διαδικασίας που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου με τη συγκρότηση της κυβέρνησης, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συμφωνία αυτή είναι για εμάς μια αναγκαστική επιλογή και το πραγματικό δίλημμα ήταν μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή, σημείωσε ο κ Τσίπρας.

Η κυβέρνηση αυτή δεν πήρε λαϊκή εντολή για να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής επίπονης, εξαντλητικής διαδικασίας που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη με τη συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε ένα εντελώς νέο οικονομικό και πολιτικό τοπίο και με βάση την πραγματικότητα οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα».

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό και εφόσον οι μόνοι υπαρκτοί δανειστές της χώρας επέλεξαν να κλιμακώσουν την πίεση χωρίς προηγούμενο, «η συμφωνία αυτή ήταν μια αναγκαστική επιλογή».

Τόνισε ότι «πήραμε επώδυνη επιλογή ευθύνης, κάναμε υποχώρηση, βγαίνοντας όμως όρθιοι από τον λάκκο των λεόντων» και πως δεν μετανιώνει που αποφάσισε τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι άκουσε την πρόεδρο της Βουλής πριν και ότι είχε ζητήσει από τους συντρόφους του να του καταθέσουν μια εναλλακτική λύση, για να σχολιάσει: «Προφανώς αυτή δεν είναι να καταγγέλλουμε το χρέος και όσο περισσότερο το καταγγέλλουμε να σημαίνει ότι αυτομάτως θα μειωθεί». «Και ούτε αποτελεί λύση εναλλακτική», συνέχισε, «το να βροντοφωνάξουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας στα διεθνή φόρα ότι η επιλογή εξώθησης μιας χώρας σε συνθήκες άτακτης χρεοκοπίας είναι πέρα από κάθε διεθνή νομιμότητα και κατάφορα άδικη. Εν τούτοις όμως και οι πόλεμοι είναι έξω και πέρα από τη διεθνή νομιμότητα και κατάφωρα άδικοι, όμως έχουν χιλιάδες θύματα όταν αποφασίσουν να τους διενεργήσουν».

Έχοντας πει αυτά, και συνεχίζοντας να στέλνει μηνύματα με το βλέμμα στο εσωτερικό του κόμματος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η επιλογή να μην προχωρήσουμε στην άτακτη χρεοκοπία ή στο μνημόνιο με δραχμή, δεν ήταν μια επιλογή της στιγμής». Επισήμανε ότι «αυτή δεν υπήρξε ποτέ επιλογή ή προγραμματική μας διακήρυξη».

Συνεχίζοντας είπε ότι η κυβέρνηση δεν πήρε λαϊκή εντολή για να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη και πως ούτε αυτό ήταν το δίλημμα στο δημοψήφισμα, παρά το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης και των Ευρωπαίων αξιωματούχων αυτό έθετε ως δίλημμα, «εμείς δεν θέσαμε αυτό το δίλημμα στην κάλπη».