Τσίπρας: Την πορεία εξόδου από τα μνημόνια, δεν μπορεί κανείς να τη διακόψει

Τσίπρας: Την πορεία εξόδου από τα μνημόνια, δεν μπορεί κανείς να τη διακόψει

«Η χώρα κλείνει το 2017 με πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης, υπολογίζουμε παραπάνω από 1,7%, που αναμένεται να μεγεθυνθούν περαιτέρω τη νέα χρονιά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σχεδιάζει την επόμενη μέρα για τη χώρα με στόχο να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της Κ. Ε του κόμματος του. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η οικονομία της χώρας βγαίνει από την κρίση και την επιτροπεία. Επιτέθηκε στη ΝΔ καταλογίζοντας της πολιτικό και εθνικό τυχοδιωκτισμό.

Επανέλαβε πως η κυβέρνηση επιδιώκει λύση στο ονοματολογικό με τη γείτονα, ένα πρόβλημα που βαραίνει τη χώρα εδώ και 25 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως στις δύσκολες συνθήκες διακυβέρνησης της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι είναι η Αριστερά της ευθύνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η χώρα βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή « μετά από σχεδόν οκτώ ολόκληρα χρόνια βρισκόμαστε στη τελική ευθεία για την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων. Από το σκληρό και άδικο καθεστώς της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής εποπτείας που επιβλήθηκε στη χώρα μας μετά τη χρεοκοπία της οικονομίας αλλά και του παλιού πολιτικού συστήματος την ‘Ανοιξη του 2010.Και αυτή η πορεία που διανύουμε δεν είναι ούτε αυτονόητη, ούτε ασήμαντη εξέλιξη» υπογράμμισε.

«Στην Ελλάδα σιγά σιγά, ξημερώνει η μέρα που – κατά τους περιούσιους διαμορφωτές γνώμης και τους εκπροσώπους του παλιού πολιτικού συστήματος – δεν θα ξημέρωνε ποτέ. Η μέρα που η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ένα καθεστώς κανονικότητας μέσα βεβαίως στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Και αυτή η μέρα, μπορεί τυπικά να έρθει σε περίπου επτά μήνες από σήμερα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά ένας κρίσιμος, απαραίτητος και ιστορικός κόμβος.

Περιέγραψε δε, το μέλλον της χώρας μέσα σε ένα πλαίσιο ευημερίας και δικαιοσύνης, για την κοινωνική πλειοψηφία, για τους ανθρώπους της.

«Ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε η Αριστερά της μάχης, των αγώνων, των κινημάτων, των ιδεών και των οραμάτων. Αποδεικνύουμε όμως, στις δύσκολες συνθήκες διακυβέρνησης της Ελλάδας, ότι είμαστε ταυτόχρονα η Αριστερά της ευθύνης. Η παράταξη που στις δύσκολες εθνικές στιγμές δεν διστάζει, με όποιο κόστος, να βάζει πρώτα την πατρίδα, να βάζει πρώτα το συλλογικό συμφέρον, το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως κατά τη διάρκεια των μνημονίων αποδείχτηκε η δεδομένη απροθυμία, των κομμάτων που κυβέρνησαν για χρόνια τη χώρα και την έσυραν στην κρίση, να βγάλουν τη χώρα από αυτή.

Έκανε ειδική αναφορά στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και στη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, στην κατάρρευση των μισθών, την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, στη συρρίκνωση των πόρων για την Παιδεία, και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι «δεν χρειάζονταν ξένο χέρι για να γίνουν πράξη» όλα τα πραναφερθέντα.

«Όσο και αν κρύφτηκαν πίσω από τις ακρότητες πολλές φορές των δανειστών, δεν μπορούν να κρύψουν ούτε μία στιγμή την πολιτική και ιδεολογική τους ταύτιση με το νεοφιλελεύθερο σοκ της περιόδου 2010-2014. Το σοκ των 65 δισ. λιτότητας και της απώλειας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα του 25% του ΑΕΠ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η έξοδος από την κρίση χρειάζεται μια συντεταγμένη, σκληρή προσπάθεια, με διαρκείς μάχες και διαρκείς τομές προς άλλη κατεύθυνση από αυτή της τιμωρητικής λιτότητας για να φτάσεις στο τέλος αυτής της πορείας, είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμάρα-Βενιζέλου ότι προσπάθησε με διάφορα κόλπα – ενόψει εκλογών, που ερχόντουσαν το 2014 -να πείσει την κοινωνία ότι τα μνημόνια τελείωσαν , όταν η συνολική ανεργία ξεπερνάτε το 27% και 65% στους νέους, η ελαστική απασχόληση άγγιζε το 65%, οι δομές του κοινωνικού κράτους παρέπαιαν ενώ υπήρχαν ήδη ψηφισμένα τα πλεονάσματα 4,2% και 4,5% μέχρι το 2018, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στα όσα πέτυχε η δίκη του κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης όπου τελικά συμφωνήθηκε ένα πολύ πιο ήπιο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με πολύ χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους.

«Στόχους που υπερκαλύφθηκαν το 2015, το 2016, το 2017 και θα καλυφθούν και το 2018. Και όχι μόνο αυτό αλλά δημιουργήθηκε και επιπλέον πλεόνασμα που αποδόθηκε, με την εφ’απαξ παροχή 13ης σύνταξης πέρυσι και με το κοινωνικό μέρισμα φέτος, ποσό άνω των 2 δισ., προς τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη, ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ενώ επανέλαβε πως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκαν 320.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία μειώθηκε σχεδόν 7 μονάδες, ενώ και οι αποδόσεις των ομολόγων της δεκαετίας βρίσκονται σε επίπεδα 2005 -2006

«Η χώρα κλείνει το 2017 με πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης, υπολογίζουμε παραπάνω από 1,7%, που αναμένεται να μεγεθυνθούν περαιτέρω τη νέα χρονιά»τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τη στάση της ΝΔ

Ο πρωθυπουργός είπε πως η ακροδεξιά παραχάραξη της ιστορίας και των γεγονότων, απαιτεί απάντηση και αντιπαράθεση επί συγκεκριμένων.

«Η χώρα για να βγει από τα μνημόνια, χρειαζόταν μια κυβέρνηση με σθένος και αξιοπιστία. Όχι μια αντιπροσωπεία των καλομαθημένων ελίτ που μοναδικό της κριτήριο, ήταν η διαφύλαξη των προνομίων της ίδιας, αλλά και της ολιγαρχίας που εκπροσωπούσε και εκπροσωπεί» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Αριστερά υπηρετεί το λαό, διδάσκεται από το λαό και αναφερθείς στην κυβέρνηση του έκανε λόγο για την Αριστερά που εξαντλεί κάθε δυνατότητα, κάθε πιθανότητα στο δοσμένο πλαίσιο των διεθνών συσχετισμών, για να βελτιωθεί η ζωή των λαϊκών τάξεων.

«Σήμερα οι επιλογές που κάναμε, μέσα στο πεδίο της μάχης, δικαιώνονται. Μαζί τους δικαιώνονται και οι αποφάσεις που πήρε ο ελληνικός λαός» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συμπλήρωσε «ήταν τελικά, προϋπόθεση, για να το πούμε πλέον καθαρά, η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση της χώρας, για να έρθει το τέλος των μνημονίων.Και αυτό είναι κάτι που προκαλεί μεγάλη δυσανεξία στους πολιτικούς μας αντιπάλους. Γι’ αυτό καταφεύγουν μονίμως στη λάσπη, τα ασύλληπτα ψέματα, την προπαγάνδα, την αντιπαράθεση πεζοδρομίου που θυμίζουν τις εποχές του φανατικού αντικομμουνισμού της παράταξης των εθνικοφρόνων» δήλωσε ο πρωθυπουργός

«Έχουμε αφήσει ήδη έργο σημαντικό σε κρίσιμους τομείς, που δεν είναι μόνο τα διαπιστευτήριά μας για το παρόν. Αλλά και την παρακαταθήκη μας για το μέλλον, για τη νέα εποχή. Η οικονομική ανάκαμψη είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, με απόλυτο σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ καθώς καταψήφισε πρόσφατα στη Βουλή τον κανόνα να αποζημιώνονται πρώτα οι εργαζόμενοι και έπειτα οι υπόλοιποι πιστωτές όσων επιχειρήσεων πτώχευσαν.

Κάνοντας αναφορά στις θεσμικές αλλαγές που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση είπε « οι μικρές, μεγάλες μας νίκες, αποτελούν ήδη τη δική μας παρακαταθήκη.Και άξιζε να τολμήσουμε, άξιζε να παλέψουμε για να τις κάνουμε πράξη».

Για την εξωτερική πολιτική της χώρας είπε ότι η αδράνεια και η παθητικότητα έχουν αντικατασταθεί με ένα νέο δόγμα με μια πολυδιάστατη, ενεργητική, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική.

«Με αποτέλεσμα η χώρα να είναι σε θέση να διατηρεί πλέον σχέσεις αλληλοσεβασμού και συνεργασίας με τις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη και παράλληλα να διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο στην ευρύτερη και κρίσιμη έδρα περιοχή μας. Η Ελλάδα, αποτελεί σήμερα πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Και καταφέρνει να διαμορφώνει σχέσεις εμπιστοσύνης, καλής γειτονίας και συνεργασίας με σχεδόν το σύνολο των γειτονικών χωρών» υπογράμμισε περιγράφοντας το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Για την ΠΓΔΜ

«Οι εθνικές θέσεις και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ισχυροποιούνται ακόμα περισσότερο όταν οι φίλοι και οι σύμμαχοι της χώρας πληθαίνουν και αντιλαμβάνονται πλήρως το ειδικό της βάρος. Αντιθέτως, η απομόνωση και τα εθνικιστικά παραληρήματα, το μόνο που κάνουν είναι να ζημιώνουν όποια χώρα της περιοχής θα επιλέγει να ασκεί εξωτερική πολιτική στη βάση αυτών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με τη δέουσα σημασία και όλα τα εθνικά μας θέματα και τόνισε για την ΠΓΔΜ:

«Η ελληνική θέση είναι σαφής και είναι θέση ευθύνης. Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα όχι τη διαιώνιση του ζητήματος στην επίλυση του ζητήματος. Αλλά επίλυση σημαίνει κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων. Και είναι θετικό ότι, μετά τη πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα, βλέπουμε μια κυβέρνηση που εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει βήματα» είπε ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε πως αναζητείται βιώσιμη λύση σε μια ονομασία αλλά και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων.

Ενώ ζήτησε να μην χαθεί η ευκαιρία όπως το 1992, όταν η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και η χώρα, είχε την μεγάλη ατυχία να έχει ως υπουργό των Εξωτερικών τον κύριο Σαμαρά.

«Σήμερα κάποιοι συνεχιστές αυτής της παράδοσης του κ. Σαμαρά, αρκετοί εξ αυτών στη ΝΔ, προσπαθούν, χωρίς επιχειρήματα να αγγίξουν ευαίσθητες χορδές, σηκώνοντας το λάβαρο της πατριδοκαπηλίας. Αλλά ας μη ξεχνάμε ότι οι μεγαλύτερες εθνικές ήττες και συμφορές, προήλθαν σε αυτόν το τόπο από ορισμένους που συνεχίζουν να παριστάνουν τους υπερπατριώτες και τους εθνικόφρονες, αλλά τι κρίσιμη στιγμή δε δίστασαν να ξεπουλήσουν το εθνικό συμφέρον. ¨Όπως συνέβη με τους δήθεν εθνικόφρονες συνταγματάρχες στη τραγωδία της Κύπρου το 1974» υπογράμμισε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει δημόσια την τοποθέτηση του και να την υποστηρίζει, δίχως όμως ακρότητες και υπερβολές» είπε ο πρωθυπουργός και έκανε ειδική μνεία στον Αρχιεπίσκοπο τονίζοντας « είναι ένα θετικό παράδειγμα η στάση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος με τη χθεσινή του τοποθέτηση έστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας, όπως αρμόζει στη συγκεκριμένη συγκυρία. Αντιθέτως ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας προσθέτει τον τελευταίο καιρό στο παλμαρέ των επιτυχημένων του παρεμβάσεων στην οικονομία, τα εργασιακά, τα κοινωνικά θέματα και μια στάση επιτρέψτε μου τη φράση εθνικής επιπολαιότητας. Αντιμετωπίζει ένα μείζον εθνικό θέμα με όρους μικροκομματικής μιζέριας» είπε.

Επιτέθηκε προσωπικά στον κ, Μητσοτάκη λέγοντας «τόσες μέρες κρύβεται και δεν παίρνει θέση. Τη μια μιλάει για Βουκουρέστι, την άλλη στέλνει τους βουλευτές του στα συλλαλητήρια , είναι πράγματι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τις αντιφάσεις και μεταμορφώσεις του κου Μητσοτάκη» και πρόσθεσε «ένα ξέρω όμως, ότι σε τόσα κρίσιμα ζητήματα δε πρόκειται να δοξαστεί κρυπτόμενος».

«Εμείς θα συνεχίσουμε με υπευθυνότητα να δουλεύουμε και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό όχι για να παίξουμε παιχνίδια, αλλά να λύσουμε ένα πρόβλημα 25 χρόνων πιστεύω ότι οι εξελίξεις θα με δικαιώσουν» πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους άξονες που θα κινηθεί η κυβέρνησή του στην εποχή μετά το μνημόνιο και αφορούν στον τομέα της παραγωγής και των επενδύσεων, της κοινωνικής δικαιοσύνης με αιχμή τα εργασιακά και το κοινωνικό κράτος και τέλος το ζήτημα της φορολογίας. « Είναι στις προτεραιότητες μας, να εξετάσουμε τρόπους ώστε η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, που δεδομένα θα έχει θετική επίπτωση και στα προσδοκώμενα έσοδα, να αποτυπωθεί και σε μια σειρά θετικών παρεμβάσεων στο φορολογικό, κυρίως στα μεσαία και χαμηλά στρώματα που το έχουν πραγματικά ανάγκη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσιπρας επανέλαβε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκές μέτωπο με τη διαπλοκή. «Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει αν κάποιοι είναι υπεράνω του νόμου και των συνεπειών του. Πολλοί έχασαν τον ύπνο τους από τη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση» είπε και συμπλήρωσε «είναι ηλίου φαεινότερο ότι όσοι γνωρίζουν πως είναι εκτεθειμένοι έναντι του νόμου, κάνουν ό,τι μπορούν – ακόμα και ετερόκλητες συμμαχίες – παίζουν θα έλεγα τα ρέστα τους, για να αντιπολιτευτούν σε αυτή την κυβέρνηση που δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ του χεριού τους. Σας διαβεβαιώνω ότι εδώ ισχύει απόλυτα αυτό που είπε ο Ευκλείδης : Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα…»

Επιτέθηκε εκ νέου στη ΝΔ την οποία κατηγόρησε για ανάλγητη πολιτική αναφορικά με τη στάση της απέναντι στο συνδικαλιστικό νόμος και σειρά άλλων ζητημάτων των εργαζομένων ενώ ο πρωθυπουργός την κατηγόρησε και για πολιτικό τυχοδιωκτισμό.

«Αφού συντάχθηκαν σε κάθε φάση των διαπραγματεύσεων με τις πλέον ακραίες φωνές των δανειστών, αφού πήγαιναν επισκέψεις στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο για να συκοφαντήσουν την ελληνική κυβέρνηση στους αξιωματούχους της ΕΕ, όταν δώσαμε το μέρισμα που καταψήφισαν , τώρα αφού πείστηκαν ότι δε πέφτει η κυβέρνηση και δε καταστρέφεται η οικονομία προσδοκούν αυτό να συμβεί όχι μέσα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές μέσω του ονοματολογικού και αρνούνται να συνταχθούν με την εθνική θέση και στάση της κυβέρνησης αρνούμενοι να πάρουν καν θέση. Ο πιο ακραίος πολιτικός τυχοδιωκτισμός και πιο ανεύθυνος εθνικά τυχοδιωκτισμός» είπε ο πρωθυπουργός.

Ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ και για ηθικό μειονέκτημα αναφορικά με «τα χαμένα πόθεν έσχες, τις offshore στους φορολογικούς παραδείσους, τα δανεικά του Κήρυκα, τα δωράκια της Siemens και φυσικά, ο άνθρωπος που λόγω της επάρατου Αριστεράς, δεν πρόλαβε να δώσει το όνομα του σε κάποιον δρόμο προς τιμήν του. Ο κ. Παπασταύρου, που καταγγέλλει την πολιτική του δίωξη».

Τέλος ο πρωθυπουργός είπε πως η ΝΔ δεν χαίρεται που η κυβέρνηση τα καταφέρνει αλλά όπως συμπλήρωσε «υπάρχουν και άλλοι, μαθημένοι στην προστασία και την ασυλία που τους παρείχε το παλιό πολιτικό σύστημα, που αγχώνονται» και τέλος είπε «ας γνωρίζουν όμως όλοι τους, ότι την προδιαγεγραμμένη πορεία εξόδου από τα μνημόνια, πλέον δεν μπορεί να τη διακόψει κανένας. Όσα εμπόδια και να ορθωθούν, δεν είναι ικανά να τη σταματήσουν.Και να το βάλουν πολύ καλά στο μυαλό τους» κατέληξε ο πρωθυπουργός .

«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά καταφέραμε να μείνουμε όρθιοι στη μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών και των πολιτικών σε επίπεδο ΕΕ.Σήμερα, τρία χρόνια μετά, πιστεύω ότι ορθώς αισθανόμαστε ότι πράξαμε σωστά» το μήνυμα του πρωθυπουργού.