Τσίπρας: «Τα υφεσιακά μέτρα τελείωσαν»

Τσίπρας: «Τα υφεσιακά μέτρα τελείωσαν»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης στέφθηκαν με επιτυχία και πως δεν υπάρχει πλέον η λεγόμενη πέμπτη αξιολόγηση.

«Η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία με τους εταίρους» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι προσπάθεις της κυβέρνησης στέφθηκαν με επιτυχία και ανέφερε: «Έχουμε όλοι ενιαία ανάγνωση την ίδια ανάγνωση πάνω στη συμφωνία».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν υπάρχει πλέον η λεγόμενη πέμπτη αξιολόγηση και ότι οι ελληνικές Αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση και την υλοποίηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων.

Είπε ακόμη ότι στη σύνοδο κορυφής επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πως στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι από κοινού πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Οι υποχρεώσεις μας προς τους πολίτες της χώρας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα εκπληρωθούν, ενώ και οι τραπεζικές καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες, είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στις «Κασσάνδρες» που καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να σταθούν ψύχραιμοι. Δε θα υποκύψουμε στο κλίμα ανασφάλειας είπε ο κ. Τσίπρας, προειδοποιώντας μάλιστα όσους θέλουν να παίξουν με τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, ότι ματαιοπονούν.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι τα υφεσιακά μέτρα «τελείωσαν».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα πάψουν να πληρώνουν το λογαριασμό οι συνήθεις ύποπτοι, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μεταφέρουν το κόστος σε αυτούς που τα χρόνια της μεγάλης κρίσης δεν είχαν πληρώσει το μερτικό τους. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τα μεγάλα συμφέροντα είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να καταρτίσει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και συνέχισε: Εκ του αποτελέσματος απεδείχθη ότι δεν ήταν μονομερής ενέργεια να νομοθετεί το ελληνικό κοινοβούλιο. Είμαστε μια κυβέρνηση που μέσα σε 55 ημέρες έχει προλάβει και να διαπραγματευθεί και να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις είπε ο κ. Τσίπρας. Υπογράμμισε ότι η πίεση της διαπραγμάτευσης δεν έχει χαλαρώσει τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά ούτε την ικανότητά μας να κυβερνήσουμε.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα τον υπουργό Οικονομικών στην προσπάθειά του. Συμπλήρωσε δε, ότι δεν θα δεχτούμε να επιστρέψουμε στο τροϊκανό καθεστώς και της επέλασης στα υπουργεία. Οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες και οι πολιτικοί με τους πολιτικούς είπε χαρακτηριστικά.

Για τη χθεσινοβραδινή «μίνι σύνοδο» ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κλίμα ήταν φιλικό και ουσιαστικό» και ότι έθεσε στους εταίρους με ειλικρίνεια τα προβλήματα και τους στόχους σημειώνοντας ότι «υπήρξε αλληλοκατανόηση». Υπάρχει μια ευκαιρία να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Είναι προτιμότερο να συζητάμε μεταξύ μας, όπως είπε και η Α, Μέρκελ, παρά να συζητάνε άλλοι για εμάς πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Για την παρουσία του κ. Ντράγκι στη μίνι σύνοδο είπε ότι συμμετείχε συμβουλευτικά στη χθεσινή συζήτηση αλλά δεν είναι πολιτικός και δεν μπορούσε να δώσει υποσχέσεις πέραν της σαφέστατης διαδικασίας για τις κινήσεις της ΕΚΤ για να αποκατασταθεί το κλίμα βεβαιότητας και εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με μηχανορραφίες, αλλά όταν χάνουν τη στήριξη του ελληνικού λαού. Και εμείς την έχουμε αυτή τη στήριξη με το παραπάνω, άρα θα πάμε μακριά δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ