ΤτΕ: «Πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών»

ΤτΕ: «Πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών»

Μείωση που προσεγγίζει το 100% στο έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου της χώρας, στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2013.

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 5,2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος,που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, καταγράφτηκε μείωση που προσεγγίζει το 100% στο έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου της χώρας, στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2013. Συγκεκριμένα το έλλειμμα μειώθηκε κατά 6,2 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε μόλις στα 155 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 6,4 δισ. ευρώ πέρυσι (μείωση κατά 97,6%).

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 3,0 δίσ. ευρώ και ακολούθως η αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 2,4 δισ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 774 εκατ. ευρώ.
Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος στα 9,7 δισ. ευρώ από 9,9 δισ. ευρώ πέρυσι (μείωση κατά 23,4%) αντανακλά μεταξύ άλλων την αύξηση των εξαγωγών κατά 4,2% και την μείωση των εισαγωγών κατά 2,6%.

ΤτΕ: Πραγματικά τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα

Το τουριστικό συνάλλαγμα εμφανίζει αύξηση στα 5,7 δισ. ευρώ από 4,3 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αντανακλά την αύξηση των του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. Συνακόλουθα, το ισοζύγιο υπηρεσιών εμφανίζει μεγαλύτερο πλεόνασμα στα 8,3 δισ. ευρώ από 7,5 δισ. ευρώ πέρυσι εξαιτίας της μείωσης των πληρωμών για ταξίδια και για μεταφορές.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε κατά 106 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2012, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους επί των τίτλων του Δημοσίου που διακρατούν κάτοικοι του εξωτερικού (λόγω εφαρμογής του PSI). Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 3,8 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 2,4 δισ. ευρώ από ό,τι το επτάμηνο του 2012.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών καταγράφεται μικρή μείωση των καθαρών άμεσων επενδύσεων στα 1,7 δισ. ευρώ από 2,3 δισ. ευρώ πέρυσι.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 11,3 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 72,1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012). Ειδικότερα, καταγράφηκε εκροή κεφαλαίων λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, κατά 8,7 δισ. ευρώ, καθώς και σε παράγωγα, κατά 55 εκατ. ευρώ. Επίσης, εκροή σημειώθηκε και λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων των εγχώριων θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού κατά 3,3 δισ. ευρώ και σε παράγωγα του εξωτερικού κατά 362 εκατ. ευρώ.