Τζέφρι Σακς: Ο «Ιντιάνα Τζόουνς» των οικονομικών μιλά για την Ελλάδα

Τζέφρι Σακς: Ο «Ιντιάνα Τζόουνς» των οικονομικών μιλά για την Ελλάδα

Ο διάσημος και ως "αρχιτέκτονας του σοκ", οικονομολόγος, ήρθε στην Αθήνα και το Fortune ήταν εκεί.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση έλαβε χώρα τη Τρίτη 01 Οκτωβρίου με κεντρικό ομιλητή τον διεθνούς φήμης οικονομολόγο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Τζέφρι Σακς, που ήρθε στην Ελλάδα, στο αμφιθέατρο Καρατζά στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας.

Την διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε το Harvard Business School Club of Greece, με βασικό συντονιστή τον πρόεδρο του, οικονομολόγο και διεθνή επενδυτή Στέλιο Ζαββό. Ο κ. Ζαββός, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Zeus Capital Partners LP, άλλωστε είναι γνωστός για τη προσπάθεια του να φέρει κοντά την επιχειρηματική πλευρά με την ακαδημαϊκή, διοργανώνοντας κάθε χρόνο δείπνο με 50 από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της ακαδημαϊκής σκέψης και των επενδύσεων με αντικείμενο το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας και των διεθνών αγορών (13 Φεβρουαρίου – Νέα Υόρκη). Ανάμεσα τους οι Τζόζεφ Στίγκλιτζ, Έντμουντ Φέλπς, Ρόμπερτ Μαντέλ, Τζέφρι Σακς, Ντάνι Ρόντρικ (νομπελίστες οικονομίας) και από την πλευρά των αγορών, επενδυτές όπως οι Τζορτζ Σόρος, Λούις Μπέικον, Σεθ Κλάρμαν, Χάουαρντ Μαρκς, Μπάιρον Γουίν, Πόλσον κ.ά

Το θέμα της χθεσινής εκδήλωσης ήταν «Η Ευρώπη μετά τις Γερμανικές Εκλογές: To μονοπάτι προς την ανάπτυξη» και το παρόν στο πάνελ της συζήτησης έδωσε εκτός από τον Σακς και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Βόλφγκανγκ Ντολντ . Το FortuneGreece ήταν εκεί και σας παρουσιάζει τα βασικότερα σημεία.

Οι άξονες για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη
Ο Τζέφρι Σακς αναφερόμενος στην ελληνική περίπτωση, προσπάθησε να περιγράψει ,χρησιμοποιώντας διαφάνειες, τους άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Σακς, η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει μόνο από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, αλλά να ακολουθήσει τη δική της στρατηγική με βασικό χαρακτηριστικό την ανάπτυξη των εξαγωγών σε διάφορους τομείς, την οποία μέχρι στιγμής χαρακτήρισε ως μη ικανοποιητική. Ο καθηγητής Πανεπιστημίου εκτίμησε ότι δεν θα αλλάξει η γερμανική πολιτική για την Ελλάδα από ένα πιθανό μεγάλο συνασπισμό μετά τις γερμανικές εκλογές της 22 Σεπτεμβρίου και επισήμανε την σημασία του πρωτογενούς πλεονάσματος σε συνδυασμό με μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των ελληνικών δανείων.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να κοιτάει μόνο δίπλα της, αλλά γύρω της» ανέφερε ο Σακς και τόνισε την ανάγκη η χώρα μας να αναπτύξει μεγαλύτερη δράση σε μη παραδοσιακές για την οικονομία μας αγορές, όπως αυτές της Μέσης Ανατολής , της Κίνας και της Βόρειας Αφρικής.  Οι τομείς, σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο, που πρέπει να δοθεί έμφαση για την ανάπτυξη είναι o τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η τεχνολογία, η ναυτιλία, ενώ συμπλήρωσε πως η Ελλάδα μπορεί να εξάγει εκπαίδευση και υπηρεσίες στο χώρο της υγείας. «Ζείτε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου με φυσικές πηγές ενέργειας όπως ο ήλιος» επανέλαβε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Τζέφρυ Σακς.

Διαβάστε ακόμη: Εξαγωγική «προπόνηση» για στελέχη εταιρειών!

«Μεγάλο πρόβλημα η υψηλή ανεργία στους νέους»
Ο Σακς αναφερόμενος στην Ελληνική κρίση, τη χαρακτήρισε ως μια από τις πιο μεγάλες, όμως συμπλήρωσε πως το ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση, δε σημαίνει πως βρίσκεται και η παγκόσμια οικονομία στο σύνολο της». Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υψηλή ανεργία με το ποσοστό να φτάνει το 60% στους νέους , «το μεγαλύτερο ποσοστό στο κόσμο», όπως δήλωσε ο Σακς και οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη στις διαπραγματεύσεις με τη τρόικα και στις απαίτησες της για περαιτέρω μέτρα λιτότητας.

Eurostat: 1,4 εκατ. άνεργοι στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα πρέπει να έχει χιλιάδες startups»
Συνεχίζοντας την εκτενή αναφορά του στη νέα γενιά και την επιχειρηματικότητα, ο Τζέφρι Σακς παρότρυνε την ενίσχυση των καινοτόμων επιχειρήσεων και πρότεινε ειδικές πολιτικές για τη φορολόγηση των startups και της απασχόλησης των νέων επιχειρηματιών. Ανάμεσα σε αυτές, μειωμένη φορολογία, προγράμματα εκπαίδευσης των νέων με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα και περίοδο «χάριτος» χωρίς φορολογικές επιβαρύνσεις για τους πρώτους 36 μήνες νέων επιχειρήσεων.

Από τη πλευρά του ο Γερμανός πρέσβης, Βόλφγκανγκ Ντολντ, δεν άφησε πολλά περιθώρια για πιθανή αλλαγή της οικονομικής πολιτικής του Βερολίνου μετά τις εκλογές «η οποία θα είναι λίγο πολύ ίδια με αυτή που ήδη ακολουθεί η Καγκελαρία». Ακόμη αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στη δέσμευση του να συμπληρώσει τη πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής με επενδύσεις μέσω της Kfw και τη δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Διαβάστε επίσης: Οι startups που «σπάνε» τα σύνορα

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε πλήθος από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, όπως ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Ακόμη σύσσωμη η ηγεσία της Εθνικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της τράπεζας Γεώργιος Ζανιάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος Αλέξανδρος Τουρκολιάς και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Πέτρος Χριστοδούλου.

Διαβάστε: Η «Ελλάδα Καινοτομεί» και βραβεύει τους καλύτερους

Ποιος είναι ο Τζέφρι Σακς
Ο γνωστός και ως αρχιτέκτονας της «συνταγής του σοκ» – για τις μεθόδους που έχει ακολουθήσει κατά καιρούς σε χώρες όπως η Βολιβία-, Τζέφρυ Σακς έχει χαρακτηριστεί από τους Los Angeles Times, ως ο «Ιντιάνα Τζόουνς» των οικονομικών, και από το περιοδικό TIME ως ένας από τους 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη, ενώ έχει υπάρξει σύμβουλος των κυβερνήσεων της Πολωνίας και της Ρωσίας κατά τη μετάβαση των οικονομιών των δύο αυτών χωρών από τον λεγόμενο «υπαρκτό σοσιαλισμό», στην οικονομία της αγοράς.

Την ίδια στιγμή κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει διατελέσει σύμβουλός της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Σακς, «παιδί θαύμα» της οικονομικής επιστήμης, μόλις στα 29 του χρόνια το 1983, έγινε τακτικός καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Harvard. Παράλληλα βρέθηκε στο τιμόνι διάφορων ινστιτούτων του πανεπιστημίου, με σημαντικότερη θέση , αυτή του διευθυντή του ινστιτούτου διεθνούς ανάπτυξης, το οποίο εκπονούσε και συντόνιζε προγράμματα σταθεροποίησης για χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης , αλλά και της Λατινικής Αμερικής.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα των μεθόδων του ήταν η Βολιβία το 1985, με τον πληθωρισμό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να αγγίζει το 14.000% και με χρέος – βουνό προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Σακς, τότε σύμβουλός της κυβέρνησης της Βολιβίας πρότεινε μια θεραπεία σοκ ως το μόνο γιατρικό για την κρίση υπερπληθωρισμού της χώρας. Έτσι, σχεδίασε ένα σχέδιο το οποίο πρότεινε την άνοδο των τιμών, κατάργηση δασμών για τις εισαγωγές, μια σειρά από δημοσιονομικές περικοπές, καθώς και μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, ενώ πρότεινε ακόμα και τη σύνδεση του τοπικού νομίσματος με το δολάριο.

Η θεραπεία φαινομενικά πέτυχε, με τον πληθωρισμό να φτάνει το 11%, με τα εισοδήματα των βολιβιανών ωστόσο να «κατρακυλούν», ενώ ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων είδε τα ασφαλιστικά του δικαιώματα να κουτσουρεύονται.

Το 2002 ο Σακς φεύγει από το πανεπιστήμιο του Harvard και αναλαμβάνει θέση καθηγητή στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, ενώ κατέχει θέση ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.