UBS: Αυτές είναι οι έξι προκλήσεις για το 2016

UBS: Αυτές είναι οι έξι προκλήσεις για το 2016

Η επιβράδυνση στην Κίνα, η πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη και ο πληθωρισμός «κλειδιά» για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα.

Στην ετήσια έκθεσή τους, οι αναλυτές της UBS καταγράφουν τις εξελίξεις που θα καθορίσουν την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Όπως επισημαίνουν ο όρος «μετάβαση» θα είναι το «κλειδί» των εξελίξεων για το 2016.

Σταχυολογώντας τα ερωτήματα και τις προκλήσεις της νέας χρονιάς, οι αναλυτές της UBS υιοθετούν μια σειρά παραδοχών:

1. Το 2016 θα καταγραφεί μια ήπια επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης

2. Το 2015 δεν σηματοδότησε την κορύφωση του κύκλου για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου ρίσκου

3. Η Κίνα μπορεί να πετύχει ταχεία επιβράδυνση της οικονομίας της και αποφυγή μιας ανώμαλης προσγείωσης

4. Ενδέχεται να βρισκόμαστε πολύ κοντά στον «πάτο» της υποχώρησης των βασικών εμπορευμάτων.

5. Ο πληθωρισμός θα επιστρέψει, αλλά όχι με καταστροφική διάθεση

6. Οι πολιτικές εκλογές ανά τον κόσμο θα προκαλέσουν μικρότερες τραγωδίες το 2016, σε σχέση με το 2015

«Οι κύριες τακτικές θέσεις του οίκου για το νέο έτος περιλαμβάνουν αυξημένη θέση σε μετοχές έναντι των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης, μια προτίμηση για μετοχές της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας και αυξημένη θέση σε χρέος υψηλής απόδοσης σε ευρώ και υψηλής αξιολόγησης στις ΗΠΑ», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση που προσθέτει:

«Αναμένουμε περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου να υπεραποδώσουν το 2016. Μας αρέσουν οι ευρωπαϊκές αγορές, δεδομένης της οικονομικής ανάκαμψης, την προθυμία της ΕΚΤ να χαλαρώσει τις νομισματικές συνθήκες αν χρειαστεί, και την ελκυστική αποτίμηση assets, όπως μετοχές και ομόλογα υψηλής απόδοσης» και συμπληρώνει:

«Οι μετοχές της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνεχίσουν να επωφελούνται από την Ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη, το αδύναμο ευρώ και την λειτουργική μόχλευση, και με τα κέρδη να αρχίσουν τώρα να αυξάνονται από το κυκλοκό τους χαμηλό, τα περιθώρια ανόδου είναι σημαντικά».