Βαρουφάκης: Έχω ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup εκτός από το πρώτο!

Βαρουφάκης: Έχω ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup εκτός από το πρώτο!

«Σε κανένα Eurogroup δεν απάντησαν ποτέ στις προτάσεις μας» ανέφερε ο πρώην Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο πρώην Έλληνας ΥΠΟΙΚ σχετικά με τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Eurogroup. Όπως αποκάλυψε στη συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ είχει ηχογραφήσει όλες τις συνομιλίες στο Eurogroup, εκτός από την πρώτη συνεδρίαση καθώς είχε διάρκεια δέκα ωρών, καθώς δεν υπήρχαν πρακτικά της κάθε συνεδρίασης.

Όπως είπε ήθελε να έχει τις απαντήσεις, αν χρειαστεί, για την ελληνική βουλή, για τους δημοσιογράφους αλλά και για τις διαρροές σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης, για χαρακτηρισμούς που του αποδόθηκαν, αλλά όπως υποστηρίζει δεν ισχύουν, αναφερόμενος στο περίφημο Eurogroup της Ρίγας.

«Συνειδητοποίησα ότι αν πάω στο Κοινοβούλιο και μου ζητούσουν να πω τι είπα, δεν θα θυμόμουν. Ζήτησα τα πρακτικά και έμαθα ότι δεν κρατιούνταν. Ήταν ηθική μου υποχρέωση να μπορώ να απαντώ στα ερωτήματα του πρωθυπουργού, των υπουργών και της βουλής», δήλωσε εξηγώντας για την επιλογή του να ηχογραφεί τις συνεδριάσεις.

«Κατηγορήθηκα ότι παραβίασα την εμπιστευτικότητα, είμαι ο μόνος που δεν το έκανε».

Ερωτώμενος εάν χρησιμοποίησε ποτέ αυτές τις ηχογραφήσεις, ο κ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε πως το έκανε μετά τη σύνοδο στη Ρήγα και τα «απίστευτα ρεπορτάζ» σχετικά με την αντιμετώπιση που του επιφύλαξαν οι εταίροι του.

«Έδωσα στικάκια στα μέλη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης με την ηχογράφηση για να γνωρίζουν τι ειπώθηκε», είπε, εξηγώντας όμως πως γενικά δεν έχει στόχο να χρησιμοποιήσει τις ηχογραφήσεις.

Επίσης απάντησε στην κριτική ότι πήγαινε στο Eurogroup, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις, λέγοντας ότι οι υπόλοιποι ΥΠΟΙΚ δεν έχουν ακριβή εικόνα σχετικά με τα δημοσιονομικά. Ακόμη είπε ότι «κουμάντο» σε όλες τις συνεδριάσεις έκανε ο Β. Σόιμπλε, ο οποίος από το πρώτο Eurogroup μετά τις εκλογές είχε ξεκαθαρίσει ότι το αποτέλεσμα τους δεν μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί.

Επίσης δήλωσε πως ποτέ στο Eurogroup δεν του έδωσαν κάποια απάντηση στις προτάσεις που είχε προσκομίσει, υποστηρίζοντας πως υπήρχε πρόταση που είχαν επιμεληθεί στελέχη του ΥΠΟΙΚ αλλά και διεθνείς οικονομoλόγοι, όπως οι Jeffrey Sachs και Larry Summers.