Βαρουφάκης: Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε – Κατηγορηματικό “όχι” σε εκλογές και δημοψήφισμα

Βαρουφάκης: Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε – Κατηγορηματικό “όχι” σε εκλογές και δημοψήφισμα

«Νέο συμβόλαιο με τους εταίρους ως το τέλος Ιουνίου» ο στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ.

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον. Ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε στην ομιλία του με τίτλο «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς της εταίροι», η οποία επικεντρώθηκε στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς, ότι η επίλυση του ελληνικού δράματος χρέους του 2010, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το 2015 θα αποδειχθεί ότι έχει μεγάλη σημασία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι είναι λογικό να πιστέψει κανείς την τρέχουσα αφήγηση ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση και ότι οι διασώσεις των οικονομιών των περιφερειακών της χωρών σε συνδυασμό με την αυστηρή λιτότητα είχε αποτέλεσμα και ότι μόνο η Ελλάδα δεν κατάφερε να ανακάμψει εξαιτίας δικών της λαθών. Παρόλα αυτά οι χρόνιες παθογένειες της Ελλάδας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το εύρος και την επιμονή της τρέχουσας κρίσης. Προκειμένου να εξηγηθεί πρέπει να ερευνηθούν τα λάθη στον σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης, εξήγησε.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη και το ΔΝΤ, το γρηγορότερο δυνατό.

«Επιδιώκουμε ένα νέο συμβόλαιο με τους εταίρους ως το τέλος Ιουνίου» ανέφερε χαρακτηριστικά και απέκλεισε κάθε σκέψη για εκλογές ή δημοψήφισμα.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα έχει σημασία γιατί θα δείξει, το κατά πόσο η Ευρώπη βοηθά ή όχι να προχωρήσει η παγκόσμια ανάκαμψη, επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Παράλληλα ανέφερε ότι «έχουμε το δικαίωμα να ακουστούμε και να αμφισβητήσουμε τη λογική ενός προγράμματος που απέτυχε» και ότι το εύκολο για την κυβέρνηση θα ήταν να υπογράψει την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Να πάρουμε 7 δισ. ευρώ και να μην αναρωτιόμαστε για την ρευστότητα». Όμως, ανέφερε, θα ήταν λάθος για εμάς αλλά και για κάθε πολίτη της ευρωζώνης. Είναι όμως μια θεραπεία και μια φιλοσοφία που είναι καταδικασμένη και δημιουργεί την εικόνα μας χώρας που είναι «βαρέλι χωρίς πάτο» συμπλήρωσε.

Τόνισε όμως επίσης πως το γεγονος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές δεν σημαίνει πως «έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε ότι θέλουμε».

«Αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να πετύχει και είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε» ανέφερε επίσης.

Για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μέχρι τώρα δήλωσε πως η «Ελλάδα δεν διασώθηκε ποτέ και ότι τα αποτελέσματα του προγράμματος που παραλάβαμε μιλούν από μόνα τους.Είχαμε λιτότητα που χρηματοδοτήθηκε με δάνεια που δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε».

Ο Γ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι το 2014 δεν υπήρξε ανάκαμψη καθώς σε ονομαστικούς όρους, το ΑΕΠ έπεσε. Οι Ελληνες μας ψήφισαν γιατί ήξεραν ότι το success story δεν υπήρχε.

Ζητάμε να ακουστούμε και να συζητηθούν οι προτάσεις μας και επίσης, χρόνο και χρήμα για να προχωρήσουν, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να πείσουμε ιδιαίτερα τους βόρειους εταίρους ότι η κυβέρνηση δεν θα γυρίσει πίσω και αυτοί πρέπει να μας πείσουν ότι εννοούν ότι θέλουν να γίνει η επανεκκίνηση».

«Πρέπει να πετύχουμε. Όπως είπε ο Ντράγκι για να πετύχει η ευρωζώνη πρέπει να πετύχει παντού».

Παρόλα αυτά ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι οι έως τώρα επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων δεν ήταν ικανοποιητικές και πρόσθεσε ότι εξαρτάται από τους Έλληνες και την ελληνική κυβέρνηση να καταλήξουν σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα η οποία θα έχει αποτέλεσμα. Όμως σημείωσε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν θα προσυπογράψει στόχους που γνωρίζει ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν μπορεί να πετύχει μέσω πολιτικών που οι εταίροι μας δεν θα έπρεπε να θέλουν να επιβάλουν.

Οι επτά μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης

Δύο είναι στα στοιχεία μιας έντιμης και αποτελεσματικής συμφωνίας, είπε ο ΥΠΟΙΚ: Μια ατζέντα βαθιών μεταρρυθμίσεων που η ελληνική κοινωνία μπορεί να αγκαλιάσει με ενθουσιασμό και ένα μακροοικονομικά λογικό δημοσιονομικό σχέδιο.

Αναλυτικά ανέφερε:
1. Να ξανα-αντιστρέψουμε την πυραμίδα των μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων προς όφελος και της αποτελεσματικότητας αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης για να εμπνεύσουμε και να κερδίσουμε την υποστήριξη του ελληνικού λαού.

2. Οι πολιτικές μας για τις ιδιωτικοποιήσεις στοχεύουν στη σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αντί για τα απαράδεκτα ξεπουλήματος του παρελθόντος με απαιτήσεις ελάχιστης επένδυσης, πάνω από την τιμή που ζητείται έτσι ώστε να υπάρχει αντιστοιχία των βραχυπρόθεσμων εσόδων με τη μακροχρόνια αύξηση του ΑΕΠ και πρόβλεψη για συμμετοχή στα συνταξιοδοτικά ταμεία από την συμμετοχή στο κεφάλαιο που θα διατηρήσει το κράτος. Επίσης ανήγγειλε και την Ίδρυση μιας Δημόσιας Τράπεζας Επενδύσεων όπως η γερμανική KfW – χρησιμοποιώντας δημόσια περιουσία ως εγγυήσεις – έναν φυσικό εταίρο της ΕΤΕπ και δυνητικό δίαυλο για τη μεταφορά επενδύσεων της ΕΤΕπ στον ιδιωτικό τομέα.

3. Όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό σύστημα αντί για την οριζόντια μείωση των συντάξεων που προωθείται ως «ασφαλιστική μεταρρύθμιση», θα περιορίσουμε δραστικά πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θα αποτρέψουμε τράπεζες και άλλες εταιρίες (δημόσιες και ιδιωτικές) από το να μετακινούν τα διαχρονικά εργασιακά τους κόστη στα ασφαλιστικά ταμεία ενθαρρύνοντας πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

4. Οι πολιτικές στον τομέα της παροχής πιστώσεων, μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη και στην προστασία των αδύνατων, όπως και στη σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων θα περιλαμβάνουν είπε δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας» (από το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ) ώστε να διαγράψουμε τα «κόκκινα δάνεια» χωρίς να πιέσουμε τις τιμές των ακινήτων προς τα κάτω με ένα κύμα πλειστηριασμών και χωρίς να δημιουργήσουμε ένα κύμα άστεγων Ελλήνων, αλλά και σύστημα ταχείας εξωδικαστικής διευθέτησης διαφορών σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια» και τα φορολογικές οφειλές που θα επιτρέψει μια αποτελεσματική λειτουργίας «κακών τραπεζών» χρηματοδοτούμενων από τον EFSF καθώς και την ενίσχυση φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων.

5. Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Για παράδειγμα η απαγόρευση της αναζήτησης πληροφοριών από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από οποιαδήποτε υπηρεσίας του κράτους που βρίσκονται υπό την κατοχή του δημόσιου τομέα, θα μειώσει σημαντικά το κόστος των συναλλαγών καθώς επίσης θα αφαιρέσει ευκαιρίες μικρο-διαφθοράς.

6. Η μεγαλύτερη αποτυχία της ελληνικής αγοράς εργασίας είναι η αδήλωτη απασχόληση που υπολογίζεται στο 30% της μισθωτής εργασίας. Μέρος της αιτίας είναι η αποτυχία της δημόσιας διοίκησης (επιθεωρήσεις εργασίας) να επιβάλουν την εφαρμογή των ισχυόντων νόμων. Ένα άλλο μέρος είναι η απουσία έξυπνων, αποτελεσματικών συμβάσεων εργασίας ανάμεσα στις εργοδοτικές και τις εργατικές οργανώσεις. Γι αυτό το σκοπό θα ζητήσουμε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) να σχεδιάσουν συμβάσεις εργασίας που καταπολεμούν την αδήλωτη εργασίας και ενισχύουν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους εργοδότες.

7. Ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και περιορισμός των μη ανταγωνιστικών πρακτικών που εφαρμόζονται από αυτούς που κηρύττουν ενάντια στη δύναμη των ολιγοπωλίων με αποτέλεσμα να αυξάνουν το περιθώριο τιμής-κόστους στη διάρκεια της ύφεσης.