Η ΒΙΑΝΕΞ «συστήνει» το ελληνικό φάρμακο στη Κίνα

Η ΒΙΑΝΕΞ «συστήνει» το ελληνικό φάρμακο στη Κίνα

Πώς η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία καθιστά τη χώρα μας «κόμβο» παραγωγής φαρμάκων με προορισμό την Άπω Ανατολή.

Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας και σε επίπεδο εταιρειών βρίσκονται πλέον σε προχωρημένο στάδιο. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ήδη έχουν ακολουθήσει το «δρόμο του μεταξιού» προστίθεται και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ , με μια συμφωνία που αλλάζει τις ισορροπίες στην εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου.

Η ελληνική εταιρεία σε συνεργασία με την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Farmaserv-Lilly, αναλαμβάνει την αποκλειστική παραγωγή στην Ελλάδα του σκευάσματος «Voncon», το οποίο στη συνέχεια θα διοχετεύεται στο εξωτερικό και κυρίως στην αγορά της Κίνας. Το Voncon είναι ένα ενέσιμο αντιβιοτικό φάρμακο που χορηγείται για νοσοκομειακές και ανθεκτικές λοιμώξεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία αυτή, δεν αφορά μόνον το συγκεκριμένο φάρμακο, αλλά και άλλες εξαγωγικές δραστηριότητες και σε άλλους τομείς παραγωγής.

Η συνεργασία, που αφορά την παραγωγή 10 εκατ. τεμαχίων του συγκεκριμένου σκευάσματος από τις εγκαταστάσεις της ΒΙΑΝΕΞ, είναι σημαντική για το κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα η Lilly εισήγαγε ετησίως περίπου 50 χιλ. τεμάχια. Μετά όμως τη συνεργασία με τη ΒΙΑΝΕΞ, η οποία επικυρώθηκε σε ειδική εκδήλωση τον Ιούλιο, η Ελλάδα μετατρέπεται ουσιαστικά σε «κόμβο» παραγωγής του συγκεκριμένου φαρμάκου με προορισμό την παγκόσμια αγορά.

Ποιες είναι οι εταιρείες που “τολμούν” στην αχανή αγορά της Κίνας

Νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά
Παράλληλα με το πρόβλημα της ανεργίας να γίνεται όλο και μεγαλύτερο στην Ελλάδα, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, καθώς η ΒΙΑΝΕΞ δημιουργεί ειδική μονάδα, που θα παράγει το αντιβιοτικό . Συγκεκριμένα το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ, δημιουργούνται παράλληλα 135 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ανοίγει το δρόμο για ανάλογες συνεργασίες των δύο εταιρειών και σε άλλα προϊόντα για άλλες μεγάλες αγορές με ορίζοντα την επόμενη τετραετία.

Η στρατηγική αυτή συμφωνία αναμένεται να καλύψει το 3-4% του ετήσιου κύκλου εργασιών της ΒΙΑΝΕΞ. Σε σχετικές δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, αναφερόμενος στην επένδυση της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ, δήλωσε: «Με την επισφράγιση της σημαντικής αυτής συμφωνίας, μεταξύ των δυο μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, βάζουμε στέρεες βάσεις για την δημιουργία ενός πρότυπου εξαγωγικού αναπτυξιακού μοντέλου, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα. Ανάπτυξη λοιπόν, όχι στα λόγια… αλλά με έργα, με ορατά τα αποτελέσματα στο ελληνικό ΑΕΠ».

Ο κλάδος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, παρά την κρίση, εξακολουθεί να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια της Ελλάδας για προσέλκυση επενδύσεων και ενίσχυση της παραγωγικής της βάσης. Στοίχημα των εταιρειών, όπως η Βιανέξ, είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η αύξηση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας .

Διαβάστε επίσης: Η φαρμακοβιομηχανία στον αγώνα της ενίσχυσης της οικονομίας

«Άνοιγμα» στην Κίνα και μέσω μπάσκετ
Παράλληλα με τις συμφωνίες της ΒΙΑΝΕΞ που αφορούν την κινεζική αγορά, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας και πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρης Γιαννακόπουλος σχεδιάζει την επέκταση του ελληνικού μπάσκετ και στην Άπω Ανατολή.

Έτσι ο εξάκης πρωταθλητής Ευρώπης γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα μπάσκετ που θα βρεθεί στην Κίνα για τη διεξαγωγή φιλικών παιχνιδιών, καθώς οι πράσινοι ανακοίνωσαν με κάθε επισημότητα το πρόγραμμα της παρουσίας τους εκεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ «το διάστημα 11 – 17 Σεπτεμβρίου 2013, θα πραγματοποιήσει ταξίδι στην Κίνα στα πλαίσια της στρατηγικής της προσπάθειας για εμπορική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή….Σκοπός της περιοδείας είναι η περαιτέρω αναγνώριση του brand name της ομάδας από το κοινό της Κίνας, η δημιουργία στενότερων σχέσεων της ομάδας με την αγορά της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, αλλά και η προώθηση του ελληνικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ»

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος θα βρεθούν στην Κίνα για να δώσουν φιλικούς αγώνες και δύο ομάδες του ΝΒΑ και συγκεκριμένα οι Λος Αντζελες Λέικερς και οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριος, που θα ταξιδέψουν σε Πεκίνο και Σανγκάη τον Οκτώβριο.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΠΑΟ ανακοίνωσε πριν λίγες εβδομάδες την απόκτηση του πρώτου Κινέζου παίχτη που θα αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα , του Πινγκ Σανγκ , έχοντας εξασφαλίσει πριν από αυτή τη κίνηση, συνεργασία με κορυφαία εταιρία μάρκετινγκ στην Σαγκάη της Κίνας.

Παράλληλα οι Κινέζοι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ελληνικό μπάσκετ καλύτερα, καθώς ο Παναθηναϊκός μπαίνει και στα κινεζικά social media. Πρόκειται για δύο επίσημες σελίδες της ΚΑΕ στο Sina Weibo και στο Tencent Weibo, τα αντίστοιχα δίκτυα του Facebook και του Twitter, τα οποία και είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην διαδικτυακή Κίνα.