Βίντεο: Επτά άνθρωποι ελέγχουν το διαδίκτυο

Βίντεο: Επτά άνθρωποι ελέγχουν το διαδίκτυο

Μοιάζει σαν να έχει βγει από βιβλίο του Νταν Μπράουν, αλλά είναι πραγματικότητα.

Μοιάζει σαν είναι κάτι που «βγαίνει» από τις ιστορίες του συγγραφέα Νταν Μπράουν: Όλο το διαδίκτυο ελέγχεται κυριολεκτικά από επτά «κλειδιά». Πρόσφατα δημοσιογράφος της εφημερίδας Guardian βρέθηκε στο κέντρο της υπηρεσίας ICANN και παρακολούθησε την υψηλής ασφαλείας «τελετή του κλειδιού».

Ο οργανισμός ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) είναι μάλλον άγνωστος για τους περισσότερους, αλλά στην πραγματικότητα επηρεάζει τη ζωή αμέτρητων ανθρώπων, μιας και έχει ως αποστολή το να επιβλέπει τις διευθύνσεις ολόκληρου του ίντερνετ. Ο ICANN είναι ο μεγάλος ελεγκτής του Δικτύου. Βασίζεται σε ένα τεχνικό υπόβαθρο που αποτελείται από δεκατρείς ισχυρούς υπολογιστές, τους λεγόμενους και ως «διακομιστές βάσης », οι οποίοι βρίσκονται στις ΗΠΑ (τέσσερις στην Καλιφόρνια και έξι κοντά στην Ουάσινγκτον), την Ευρώπη (Στοκχόλμη και Λονδίνο) και την Ιαπωνία (Τόκιο).

Διαβάστε ακόμη: Tο Internet πιο γρήγορο σε παγκόσμιο επίπεδο

Κύρια αποστολή του ICANN είναι ο συντονισμός των διευθύνσεων (Domain Name System, DNS), τις οποίες πληκτρολογεί ο χρήστης για να έχει πρόσβαση σε μια ιστοσελίδα. Με απλά λόγια, κάθε υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος με το Διαδίκτυο διαθέτει μία μοναδική διεύθυνση, που ονομάζεται «διεύθυνση ΙΡ» (διεύθυνση του Πρωτοκόλλου Ίντερνετ). Οι διευθύνσεις αυτές αποτελούνται από αριθμούς, τους οποίους είναι δύσκολο να θυμόμαστε. Όμως το DNS επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε γράμματα και οικείες λέξεις, δηλαδή ένα «όνομα», αντί για αριθμούς. Πώς; Το DNS μετατρέπει το όνομα στους αριθμούς που αντιστοιχούν στη διεύθυνση ΙΡ, και έτσι επιτρέπει στον υπολογιστή μας να συνδεθεί με την ιστοσελίδα που θέλει.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, «το ICANN έχει αποστολή να διατηρεί τη λειτουργική σταθερότητα του Διαδικτύου, να προωθεί τον ανταγωνισμό, να εξασφαλίζει την παγκοσμιότητα των διαδικτυακών επικοινωνιών και να επεξεργάζεται την πολιτική που αντιστοιχεί στην αποστολή του, σύμφωνα με μια συναινετική διαδικασία».

Δείτε: Οι χώρες με το γρηγορότερο Internet

Για να πραγματοποιήσει την παραπάνω αποστολή ο ICANN επέλεξε επτά ανθρώπους που έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων του, δίνοντας στο καθένα ένα «κλειδί» για το διαδίκτυο. Ως υποστήριξη σε αυτή την ομάδα υπάρχουν ακόμα επτά εφεδρικοί, ενώ η καταγωγή των εκλεχτών είναι από όλο το κόσμο.  Τα φυσικά πλήκτρα ξεκλειδώνουν χρηματοκιβώτια κρυμμένα σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε αυτά τα κουτιά είναι έξυπνες κάρτες-κλειδιά. Βάλτε τις επτά έξυπνες κάρτες μαζί και έχετε το «κύριο κλειδί». Το κύριο κλειδί είναι κώδικας υπολογιστή, ένας κωδικός πρόσβασης στη βάση δεδομένων του ICANN.

Από το 2010 αποφασίστηκε οι επτά κάτοχοι των «κλειδιών» να συναντιούνται τέσσερεις φορές το χρόνο, σε μια τελετή όπου ανανεώνουν τους κωδικούς. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας, οι κανόνες ασφαλείας σε αυτές τις τελετές είναι πολύ αυστηροί.

Δείτε το ρεπορτάζ του Guardian:

Δείτε το βίντεο του Οργανισμού: