Βίντεο: Όταν ο τουρισμός δεν ευνοεί πάντα την ανάπτυξη

Βίντεο: Όταν ο τουρισμός δεν ευνοεί πάντα την ανάπτυξη

Πρώην παράδεισοι που αλλάζουν προς το χειρότερο όταν γίνονται μέρη της τουριστικής βιομηχανίας.

Η ανθρωπολόγος Pegi Vail μελετά εδώ και χρόνια την επίδραση που έχει το τουριστικό ρεύμα σε πρώην ανέγγιχτα σημεία του πλανήτη. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι η παραλία Haad Rin στην Ταϊλάνδη η οποία, από ένας απομονωμένος ήσυχος τόπος για λίγους, έγινε αγαπημένο σημείο για πάρτι δεκάδων χιλιάδων Ευρωπαίων νεαρών ταξιδιωτών.

Η Vail κατέγραψε σε βίντεο την έρευνά της και δημιούργησε ένα 80λεπτο ντοκιμαντέρ με τίτλο Gringo Trails (σε ελεύθερη μετάφραση: Το μονοπάτι του Αμερικανού, του ξένου ) στο οποίο εμφανίζονται όλα εκείνα τα μέρη που υπέστησαν αυτή την αλλαγή προς το χειρότερο.

Η διαδικασία είναι πάντα η ίδια: backpackers αναζητούν το νέο ανέγγιχτο και αυθεντικό σημείο, τον προορισμό που ονομάζουν «κρυμμένο διαμάντι». Τον διαφημίζουν, οι φωτογραφίες του γεμίζουν τα social media, γίνεται γνωστός, αρχίζουν τα ρεπορτάζ από τα mainstream media, μετά αναγράφεται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς και τα περιοδικά, και ύστερα έρχονται τα ξενοδοχεία, τα γκρουπ κ.λπ. Σε λιγότερο από μία δεκαετία ο τόπος γίνεται αγνώριστος.

Το συμπέρασμα του ντοκιμαντέρ είναι πως η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη επιβαρύνει το περιβάλλον και καταστρέφει το τοπικό χρώμα και τη ντόπια κουλτούρα. Για όλους εμάς που ταξιδεύουμε είναι μια ψυχρολουσία του ποια είναι η δική μας επίδραση σε έναν τόπο όπου περνάμε καλά και πιστεύουμε ειλικρινά πως τον βοηθάμε με την παρουσία και τα χρήματα που ξοδεύουμε.

Η Vail άρχισε να κινηματογραφεί τις πρώτες σκηνές του ντοκιμαντέρ το 1999. Οι εικόνες της περιλαμβάνουν μέρη όπως η Ταϊλάνδη, το Τιμπουκτού, η Βολιβία, το Μπουτάν κ.ά.

Δείτε το trailer