Το Warply αλλάζει τους κανόνες του mobile marketing

Το Warply αλλάζει τους κανόνες του mobile marketing
Photo:

Ο ιδρυτής Γιάννης Δοξαράς μιλά στο FortuneGreece.com για το πώς η προσωποποιημένη διαφήμιση μέσω των κινητών εφαρμογών είναι ο μόνος δρόμος για επιτυχημένες καμπάνιες.

«Αυτό που κάνουμε δεν εξηγείται σε δύο προτάσεις» προειδοποιεί στην αρχή της συνέντευξης ο Γιάννης Δοξαράς. «Είναι σύνθετο, επειδή ο χώρος που δραστηριοποιούμαστε είναι από τους πιο πολύπλοκους».

Η Warply, η εταιρεία που ίδρυσε ο 31 ετών Γιάννης Δοξαράς μαζί με τον 35χρονο Δημήτρη Τόγια, είναι ένα ελληνικό startup που δραστηριοποιείται παγκοσμίως στον κλάδο του mobile marketing παρέχοντας μια πλατφόρμα που δίνει την δυνατότητα σε brands να στέλνουν διαδραστικές καμπάνιες μάρκετινγκ στους χρήστες smartphones, μέσω των εφαρμογών που ήδη έχουν εγκατεστημένες. Ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι.

«Μέσω των εφαρμογών με τις οποίες συνεργαζόμαστε», εξηγεί ο Γιάννης, «συγκεντρώνουμε δεδομένα σχετικά με την τοποθεσία του χρήστη, το πώς χρησιμοποιεί την εφαρμογή, τι τυχόν αγοράζει μέσω αυτής ή για πόσο χρόνο τη χρησιμοποίησε.  Συνδυάζοντας αυτά τα δεδομένα με άλλα στοιχεία που ο χρήστης μας έχει δώσει, μπορούμε να του κατευθύνουμε προσωποποιημένα μηνύματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί ο χρήστης θεωρεί το κινητό ως προσωπικό του χώρο και δεν θέλει να τον ενοχλούν με άσχετες διαφημίσεις. Αν όμως βρεθεί σε στιγμή όπως, π.χ. στο αεροδρόμιο ενώ ετοιμάζεται να ταξιδέψει, και η διάθεσή του κάνει πιο πιθανό να θέλει να αγοράσει κάτι -στα ταξίδια και τις διακοπές όλοι είμαστε πιο πρόθυμοι να ξοδέψουμε- εκεί το μήνυμα θα είναι καλοδεχούμενο».

Για να γίνει πιο κατανοητό το τι ακριβώς κάνει η Warply ας δώσουμε μερικά παραδείγματα:

Περπατάτε έξω από ένα σινεμά και στο κινητό σας εμφανίζεται ένα διακριτικό μήνυμα που σας λέει ότι απόψε παίζεται εδώ η τάδε ταινία και αν θέλετε να δείτε το τρέιλερ στην οθόνη σας. Στη συνέχεια μπορείτε να αγοράσετε και τα εισιτήρια μέσω της εφαρμογής. Σε άλλο παράδειγμα, έχετε μόλις κάνει check-in για την πτήση σας και βρίσκεστε στο αεροδρόμιο και λαμβάνετε ένα μήνυμα που σας προσφέρει αναβάθμιση σε business class σε συμφέρουσα τιμή.

«Αυτά τα μηνύματα αποστέλλονται σε κινητά που έχουν ήδη την αντίστοιχη εφαρμογή του κινηματογράφου ή της αεροπορικής εταιρείας», διευκρινίζει ο κ. Δοξαράς, «όχι στον καθένα. Όλες οι καμπάνιες περνούν από το δικό τους “κανάλι” και η εφαρμογή χρησιμοποιεί στοιχεία που έχει η ίδια καταγράψει σε άλλο χρόνο για τον κάτοχό της».

1/12

Διαβάστε ακόμη: Τα δέκα «δηλητήρια» των startups

Η καταγραφή αυτή έχει αξία και από μόνη της γιατί είναι μια λεπτομερής χαρτογράφηση των συνηθειών των χρηστών. Και όχι μόνο για σκοπούς marketing, αλλά και για ανθρωπολογικούς, ψυχολογικούς κ.λπ. Μετά από αυτά, το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πού βρίσκονται τα όρια της ιδιωτικής ζωής. «Πρόκειται για μια γκρίζα νομοθετική ζώνη», παραδέχεται ο κ. Δοξαράς. «Στην Αμερική πολλές εταιρείες εφαρμόζουν το unified profile, δηλαδή συνδυάζουν πληροφορίες από πολλές διαφορετικές εφαρμογές που έχεις στη συσκευή σου -facebook, foursquare, ένα παιχνίδι κ.ά- για να βοηθήσουν τους διαφημιστές να σου στείλουν όσο γίνεται πιο προσωποποιημένο μήνυμα. Έτσι, συνεχώς δοκιμάζονται τα όρια αποδοχής σου. Και επειδή η νομοθεσία δεν έχει επικαιροποιηθεί ακόμα, εμείς ζητάμε πάντα από τον χρήστη να δηλώσει ρητά ότι επιθυμεί να καταγράφεται η συμπεριφορά του, έτσι ώστε να λαμβάνει προσωποποιημένα μηνύματα».

Και δεν τρομάζει αυτό τον χρήστη; «Μπορεί να υπάρχει ένας δισταγμός στην αρχή, όμως η διαδικασία βελτιώνει τόσο πολύ την εμπειρία του, ταιριάζει στο προφίλ του και του δίνει κέρδος, που τελικά το καταλαβαίνει και συνεχίζει να συμμετέχει».

Η Warply έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση 500.000 δολαρίων μέσα στο 2013 και αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με premium publishers σε Ευρώπη και Αμερική, όπως με την Conde Nast και το Sport Illustrated, με το Nimbuzz που είναι το τρίτο μεγαλύτερο messaging app, αλλά και με άλλους τους οποίους «εκπαιδεύει» στο να διαχειριστούν τα στοιχεία που προκύπτουν από τη χρήση των εφαρμογών τους.

Πώς λειτουργεί το Warply:

Διαβάστε ακόμη: Βραδιά επιχειρηματικότητας και καινοτομίας από το MIT Enterprise Forum Greece

«Τα λεφτά είναι εκεί εξώ»
Πολλοί νέοι επιχειρηματίες έχουν την επιθυμία να ξεκινήσουν κάτι δικό τους, αλλά διστάζουν επειδή πιστεύουν πως κανείς δεν θα τους δώσει χρήματα. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Δοξαρά, είναι μια μεγάλη παρεξήγηση. «Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα συμβαίνουν δύο πολύ ενδιαφέροντα πράγματα: πρώτον, κατέρρευσαν οι κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις πληροφορικής “απελευθερώνοντας” ανθρώπους με ταλέντο και εμπειρία. Ταυτόχρονα, υπάρχουν χρήματα από ιδιώτες και ευρωπαϊκά προγράμματα για επιδότηση των startups τα οποία πρέπει να απορροφηθούν. Δεν θα γίνουμε, φυσικά, όλοι επιχειρηματίες και από όσους γίνουμε επιχειρηματίες οι περισσότεροι θα αποτύχουμε, αλλά είναι μια θαυμάσια εποχή για όλους. Οι ιδρυτές έχουν πρόσβαση πια σε χρήματα και ταλέντα, και οι επαγγελματίες έχουν ευκαιρίες να εργαστούν σε δυναμικές startups με διεθνείς συνεργασίες».

Βέβαια, για να φτάσει κανείς στην πολυπόθητη επένδυση πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να αναπτύξει κάτι που έχει νόημα. «Αν το καταφέρεις αυτό, το να τα βρεις τα χρήματα είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Αρκεί να το παρουσιάσεις σωστά, σε σοβαρούς επενδυτές και να εξηγήσεις τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα φέρει έσοδα. Και πάντα να έχεις προχωρήσει την ιδέα σου στο στάδιο του πρωτοτύπου, να λειτουργεί, να έχεις εγγράψει χρήστες ή πελάτες, να έχεις κάνει την έρευνα αγοράς, να δείξεις ότι ενδιαφέρθηκες και ότι μπορείς να σχεδιάσεις και να εκτελέσεις μια επιχειρηματική ιδέα. Τότε όλοι θα σου δώσουν χρήματα».

Η νέα γενιά διαφημιστών που τώρα εκπαιδεύεται, θα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση όταν βγει στην αγορά και βρεθεί αντιμέτωπη με μοντέλα σαν αυτό που αξιοποιεί η Warply; «Εντάξει, δεν είναι και ανώτερα μαθηματικά», καθησυχάζει ο Γιάννης, «μια προσαρμογή χρειάζεται και μια βασική κατανόηση των μηχανισμών. Δεν αλλάζουν οι κανόνες του μάρκετινγκ, απλώς προσαρμόζονται στα νέα εργαλεία, μια διαδικασία φυσική που πάντα συνέβαινε».

Και σε ό,τι αφορά τους ιδρυτές, πρέπει να έχουν τελειώσει οικονομικά και μπίζνες για να γίνουν επιχειρηματίες; «Ειλικρινά, δεν ξέρω. Εγώ δεν έχω τέτοια ειδίκευση, φυσικός σπούδασα, αλλά η άποψή μου είναι πως εκπαιδεύεσαι πάνω στη δουλειά και μάλιστα με τρόπο και ένταση και ταχύτητα που ποτέ δεν θα έβρισκες σε ένα business school».

Και, τέλος, τι έχει να συμβουλεύσει τους επίδοξους επιχειρηματίες; «Αν έχεις μια ιδέα, από μόνη της δεν αξίζει τίποτα. Μηδέν. Πρέπει να βγεις από το γραφείο σου, να μιλήσεις με κόσμο, να διαπιστώσεις αν είναι χρήσιμη και αν κάποιος θα πλήρωνε για αυτήν και πόσα, αν λύνει ένα υπαρκτό πρόβλημα, αν μπορεί να πραγματοποιηθεί κ.λπ. Στη συνέχεια να την αναπτύξεις και να ξανακάνεις τον ίδιο κύκλο, με το προϊόν αυτήν τη φορά. Έξι μήνες αυτής της διαδικασίας μπορούν να σου γλιτώσουν δύο χρόνια που θα περνούσες κλεισμένος σε ένα γραφείο αναπτύσσοντας κάτι που στο τέλος δεν θέλει κανείς».

Δείτε την ομιλία του Γιάννη Δοξαρά στο TEDxKalamata:

Διαβάστε ακόμη: Avocarrot: Οι Κύπριοι που έγιναν το «next big thing» του Λονδίνου