Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για έξοδο στις αγορές

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για έξοδο στις αγορές

Ιστορική επιστροφή μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού και δύο χρόνια μετά από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Όλα δείχνουν να είναι έτοιμα για τη δημοπρασία του νέου ελληνικού ομολόγου με το οποίο η Αθήνα επιστρέφει πανηγυρικά στις αγορές. Σύμφωνα με το Bloomberg, η J.P. Morgan και η Deutsche Bank θα αναλάβουν την πώληση ελληνικού ομολόγου, που θα εκδοθεί για πρώτη φορά μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές το 2010, καθώς η χώρα προσβλέπει στην επιστροφή της στις κεφαλαιακές αγορές και δύο χρόνια μετά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους όλων των εποχών.

Το Bloomberg, με τηλεγράφημά του το βράδυ της Τρίτης έγραψε ότι η έκδοση 5ετούς ομολόγου θα ανακοινωθεί σήμερα, επικαλούμενο δύο άτομα που έχουν γνώση του ζητήματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα στοχεύει να αντλήσει 2 δισ. ευρώ, αλλά ίσως αυξήσει το ύψος της έκδοσης, ανάλογα με τη ζήτηση. «Εκμεταλλεύονται τη βελτιωμένη εμπιστοσύνη στην Ευρώπη», λέει στο Bloomberg ο Allan von Mehren, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank. «Είναι καλή ένδειξη του πόσο έχουν βελτιωθεί τα πράγματα. Βέβαια, δεν έχουν λυθεί όλα».

Επίσης, στο ίδιο πρακτορείο αναφέρθηκε ότι τα ελληνικά ομόλογα είχαν επιστροφή κέρδους 23%, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ 34 αγορών κρατικών χρεών, βάσει στοιχείων του Bloomberg World Bond Indexes και ότι, σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2014 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί για πρώτη φορά κατά την τελευταία επταετία και ότι η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εκ νέου πώληση χρέους εντός του Απριλίου, καθώς το 2013 πέτυχε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της.

Δημοσίευμά της εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα έχει προγραμματίσει για σήμερα την έκδοση ομολόγων, επικαλούμενη δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Το ύψος της έκδοσης θα είναι πιθανότατα περίπου 2 δισ. ευρώ και η διάρκεια των ομολόγων 5ετής, εφόσον οι συνθήκες της αγοράς παραμείνουν ευνοϊκές, δήλωσε άλλη πηγή στην εφημερίδα. «Υπάρχουν ακόμη πολιτικοί κίνδυνοι και η πραγματική οικονομία αρχίζει μόλις τώρα να ανακάμπτει. Ωστόσο, η χρηματοοικονομική ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων, η οποία είχε φθάσει στο 30% μετά την αναδιάρθρωση του χρέους πριν από δύο έτη, διαμορφώνεται τώρα στο 6,2%» τονίζει στο άρθρο του ο κ. Ντίξον.

«Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει εκπλήξει τους παρατηρητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την ικανότητά της να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί της. Οι πιο σημαντικές επιτυχίες ήταν η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η οποία αποκατέστησε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και η επίτευξη πέρυσι πρωτογενούς πλεονάσματος» αναφέρει σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος.

Στο ίδιο θέμα γίνεται αναφορά στο Forbes, όπου στην ιστοσελίδα του προβάλλεται και σχετικό βίντεο. Αφού καταγράφεται η πρόθεση της Ελλάδας να εκδώσει τριετή έως και πενταετή ομόλογα έως τον Ιούνιο, επισημαίνεται μαρτυρία υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων, που κάνουν λόγο για την πρώτη μακροπρόθεσμη έκδοση ελληνικών ομολόγων μετά την κρίση. «Η Ελλάδα επιθυμεί να εκμεταλλευθεί το βελτιωμένο περιβάλλον για τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ένα άλλο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η έξοδος στις αγορές να ανακοινωθεί μετά την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, από την οποία η ελληνική κυβέρνηση αναμένει δηλώσεις στήριξης για την πορεία της οικονομίας.

Διαβάστε περισσότερα: 

Ελληνική έξοδος στις αγορές…μόνο για ξένους

«Από την χρεοκοπία στην θεαματική επάνοδο»!

 Πρόγραμμα – «αστραπή» για την Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα