Ξεκίνησε με δανεικά κι έφτιαξε τη δική του αυτοκρατορία

Ξεκίνησε με δανεικά κι έφτιαξε τη δική του αυτοκρατορία

Ο Τζόρτζ Αργυρός είναι ένας Ελληνοαμερικανός «Κροίσος»!

Πολλοί τον αποκαλούν σήμερα ως τον «Έλληνα Ντόναλντ Τραμπ» ή ως τον Έλληνα που βαδίζει στα χνάρια του Αριστοτέλη Ωνάση. Κι όμως αν γυρίσει κανείς το χρόνο πίσω θα δει πως η αυτοκρατορία που έχτισε ξεκίνησε από 900 δολάρια και μάλιστα δανεικά.

Κάποτε ήταν το παιδί για τα θελήματα ενώ σήμερα η περιουσία του ανέρχεται στον ιλιγγιώδες ποσό των 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το όνομα του 77χρονου Τζορτζ Αργυρού καταλαμβάνει τη θέση 731 με τους πλουσιότερος ανθρώπους του κόσμου, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Ο βαθύπλουτος Ελληνοαμερικανός, που δραστηριοποιείται στον χώρο των ακινήτων, έχει ρίζες από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας και τη Θεσσαλονίκη, ο ίδιος όμως γεννήθηκε στην Αμερική.

Το πώς η οικογένεια Αργυρού βρέθηκε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αυτή είναι μια εξέλιξη που οφείλεται στον παππού του, ο οποίος έφτασε παράνομα με ένα ατμόπλοιο στη Νέα Υόρκη και εν συνεχεία εγκαταστάθηκε στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια.

Στις αρχές του 20ού αιώνα τον δρόμο της ξενιτιάς ακολούθησαν και οι γονείς της μητέρας του 77χρονου επιχειρηματία, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο Πόντιακ του Μίσιγκαν.

Ο Τζορτζ πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια καθώς στην τρυφερή ηλικία των 11 χρόνων δούλευε ως διανομέας της εφημερίδας Pasadena Independent στην Καλιφόρνια. Ήταν αναγκασμένος να ξυπνά στις 5.30 το πρωί ενώ έπρεπε να διπλώσει και να διανείμει τις εφημερίδες σε περισσότερους από εκατό συνδρομητές.

Στα 14 του έπιασε και δεύτερη δουλειά, ως αποθηκάριος σε ένα μπακάλικο, κερδίζοντας 25 σεντς την ώρα. Η ένταξη στην αγορά εργασίας από πολύ μικρή ηλικία δεν του στέρησε όμως το δικαίωμα στη γνώση. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Τσάπμαν και με το που αποφοίτησε προσελήφθη ως διευθυντής σε σούπερ μάρκετ στο Παλμ Σπρινγκς. Συνέχισε τις σπουδές του για να αποκτήσει άδεια μεσίτη, και σε ηλικία μόλις 26 ετών, με ένα μικρό δάνειο 900 δολαρίων ίδρυσε τη δική του εταιρία στην ανερχόμενη μεσιτική αγορά του Όραντζ Κάουντι.

Το 1968 ίδρυσε τον όμιλο Arnel & Affiliates με έδρα την Κόστα Μέσα της Καλιφόρνιας και το 1981 αγόρασε την ομάδα μπέιζμπολ Seattle Mariners, της οποίας υπήρξε ιδιοκτήτης για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Στα χέρια του πέρασε και η αεροπορική εταιρία Air Cal, με την οποία μπήκε στο Χρηματιστήριο, και την οποία πούλησε στη συνέχεια στην American Airlines.

Ως προς τις σημερινές επιχειρηματικές του δραστηριότητες είναι συνέταιρος σε μια ιδιωτική αναπτυξιακή εταιρία, τη West Capital, η οποία ελέγχει μία από τις μεγαλύτερες βιοτεχνίες προϊόντων για κατοικίδια, σε μια εταιρία με ρεσό χώρων εστίασης, την Candle LightCompany, και στη Lifecare Solutions, επιχείρηση προσφοράς οικιακών υπηρεσιών υγείας.

Ο πολυτελής τρόπος ζωής του δεν θυμίζει σε τίποτα τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Η έπαυλή του στο Όραντζ Κάουντι υπολογίζεται στα 4,4 εκατομμύρια δολάρια. Αρκεί να αναφέρουμε πως το 1980 ο «βασιλιάς» του real estate αγόρασε στην περιοχή ένα σπίτι και όταν το 2007 άνοιξε ο δρόμος για να αγοράσει και το διπλανό οικόπεδο, γκρέμισε τα δύο σπίτια και έφτιαξε το νέο «παλάτι» του, έκτασης 16.000 τετραγωνικών ποδών. Η βίλα διαθέτει τέσσερα υπνοδωμάτια, δωμάτιο υπηρεσίας με δικό του σαλόνι, καθώς και έντεκα πολυτελή μπάνια!

Μαζί με τη σύζυγό του Τζούλια έχουν σημαντικό φιλανθρωπικό έργο κάνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα δωρεές σε κοινωφελείς οργανισμούς. Το 2012 το Ίδρυμα Αργυρού έκανε «δώρο» 5.000.000 δολάρια στο νέο Τμήμα Παιδιατρικής του νοσοκομείου παίδων του Όραντζ Κάουντι, ενώ πέρυσι πρόσφερε 2,5 εκατομμύρια δολάρια στο παράρτημα του τοπικού συλλόγου που προωθεί την επιστημονική έρευνα σχετικά με την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ.

Επιπρόσθετα, η φιλία που τον συνδέει με τον Τζορτζ Μπους είναι και ο βασικός λόγος χρηματοδότησης του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίος ο ορισμός του ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ισπανία το 2001.

Διαβάστε ακόμη:

Επιχειρηματική επέκταση του John Varvatos στο Λονδίνο

Από άστεγος, στους πλουσιότερους του κόσμου

Ο Έλληνας «βασιλιάς» των software τραπεζικών συστημάτων