Yellen: «Η οικονομία πλησιάζει τους στόχους της Fed»

Yellen: «Η οικονομία πλησιάζει τους στόχους της Fed»

Τη συζήτησε στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ μονοπώλησε το  πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια.

Ένα βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση των στόχων της Federal Reserve για πλήρη απασχόληση και σταθερό πληθωρισμό βρίσκεται η αμερικανική οικονομία, γι αυτό και το κύριο ζήτημα της σημερινής συζήτησης στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας ήταν πότε θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια της, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Federal Reserve, Janet Yellen.

«Δεν υπάρχει κάποια απλή συνταγή για να ακολουθήσει η Fed», είπε η Yellen, τονίζοντας ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο εφόσον η αγορά εργασίας συνεχίσει να βελτιώνεται με ρυθμό που ξεπερνά τις εκτιμήσεις ή στην περίπτωση που η ενίσχυση του πληθωρισμού ξεπεράσει τις προβλέψεις.

«Στο τέλος η νομισματική πολιτική θα πρέπει να διενεργείται με ρεαλιστικό τρόπο χωρίς να βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο ή δείκτη, αλλά αντίθετα να αντανακλά μια συνεχή αξιολόγηση σε ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών στο πλαίσιο της συνεχούς εξελισσόμενης κατανόησης της οικονομίας».

Αναφορικά με την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην αγορά εργασίας, η Yellen υιοθετεί επιφυλακτική στάση επισημαίνοντας ότι 19 δείκτες για την απασχόληση που παρακολουθεί η Fed φαίνεται να υποδεικνύουν ότι η μείωση του ποσοστό ανεργίας υπερεκτιμά τη βελτίωση των γενικών συνθηκών στην αγορά εργασίας.

«Η οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάκαμψη της από τη μεγαλύτερη και περισσότερο παρατεταμένη απώλεια εργατικού δυναμικού» από τη Μεγάλη Ύφεση, δήλωσε η Yellen, μιλώντας στο ετήσιο οικονομικό συνέδριο της Kansas City Fed στο Jackson Hole του Wyoming. «Οι εξελίξεις αυτές είναι ενθαρρυντικές, ωστόσο πέντε χρόνια μετά το τέλος της ύφεσης, η αγορά εργασίας δεν έχει ανακάμψει πλήρως και αυτό δείχνει το μέγεθος της ζημιάς», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επανέλαβε το μήνυμα από τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του περασμένου μήνα ότι δηλαδή «η ανεπαρκής αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού παραμένει σημαντική». Αυτό θεωρείται ένδειξη από τους αναλυτές ότι η κεντρική τράπεζα δεν θεωρεί ότι η αμερικανική οικονομία είναι έτοιμη για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Διαβάστε ακόμα:

Η υπερφορολόγηση «εκτόξευσε» το πλεόνασμα

Αναμένεται νέο «μαχαίρι» στις αγορές ομολόγων από τη Fed