Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βαρύτατο θεσμικό ατόπημα η ανάθεση διερευνητικών εντολών!

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βαρύτατο θεσμικό ατόπημα η ανάθεση διερευνητικών εντολών!
File written by Adobe Photoshop? 5.0

Πρωτοφανής επίθεση της Προέδρου της Βουλής στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας .

Για θεσμικό ολίσθημα, παρακάμπτοντάς την, χωρίς να τηρήσει τις συνταγματικές προϋποθέσεις, κατηγορεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε γραπτή ανακοίνωσή της και του καταλογίζει ότι δρομολόγησε εσπευσμένα την ανάθεση των διερευνητικών εντολών.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει «εξαιρετικά δυσάρεστο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός παρέλειψε παντελώς να ενημερώσει την πρόεδρο της Βουλής, τόσο για την πρόθεση παραίτησης της κυβέρνησης, η οποία έχει λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής, όσο και για την συντελεσθείσα παραίτηση».

«Αποτελεί ιδιαιτέρως οχληρό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να επικοινωνήσει με την Πρόεδρο της Βουλής, ακόμη και σήμερα το πρωί, προ της συναντήσεως του με τον πρόεδρο της ΝΔ, όταν η ίδια η πρόεδρος τον ζήτησε τηλεφωνικά» τονίζει η κ. Κωνσταντοπούλου και προσθέτει: «Αποτελεί θεσμικό ολίσθημα ότι όταν τελικά επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Βουλής, σήμερα στις 11:30, επιχείρησε ερμηνείες του Συντάγματος για να δικαιολογήσει το θεσμικό ατόπημα».

Η κ. Κωνσταντοπούλου, αφού επικαλείται τα άρθρα 37 παρ. 4 και 38 παρ. 1 του Συντάγματος, υπογραμμίζει: «Χωρίς να γίνει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση ή επικοινωνία από την κυβέρνηση και την Προεδρία της Δημοκρατίας προς τη Βουλή, σχετικά με την παραίτηση της κυβέρνησης, και πριν καν γίνει η ανακοίνωση της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία ρητά προβλέπεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, υπήρξε ανεπίτρεπτη σπουδή, που για άλλη μία φορά δοκιμάζει τη συνταγματική νομιμότητα».

«Η ιστορία δεν χαρίζεται και δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Η χώρα και ο λαός δεν αντέχουν άλλη εκτροπή. Η λαϊκή κυριαρχία δεν είναι σύνθημα αλλά επιταγή που υποχρεώνει τους πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» καταλήγει, στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Βουλής.

Αιχμές και στη συνάντηση με Μεϊμαράκη
Τη θέση ότι οι επιλογές του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που δρομολόγησαν, δεν ήταν οι θεσμικά και συνταγματικά ενδεδειγμένες, διατύπωσε ξανά η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου υποδεχόμενη τον πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν την ενημέρωσε για την πρόθεση παραίτησης της κυβέρνησης όσο και για τη συντελεσθείσα παραίτηση. Επίσης χαρακτήρισε δυσάρεστο γεγονός ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να παρακάμψει την πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα με ιδιάζουσα και αστισυνταγματική σπουδή τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών», όπως και το ότι δεν επικοινώνησε μαζί της πριν τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρόεδρο της ΝΔ (και ενώ, όπως είπε, τον είχε αναζητήσει).

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρωτόγνωρη και πολυσύνθετη και εξάφρασε τη βεβαιότητα ότι η πρόεδρος της Βουλής θα προσπαθήσει να διαφυλάξει τη συνταγματική τάξη.

Η απάντηση κύκλων της Προεδρίας
Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, απαντώντας στα όσα είπε η Πρόεδρος της Βουλής κ Κωνσταντοπούλου για το θέμα των διερευνητικών εντολών, κατά την συνάντηση της με τον Πρόεδρο της ΝΔ Β Μειμαρακη επισημαίνουν: «Ύστερα από τη νέα παρέμβαση της κ. Κωνσταντοπούλου, ισχύει πολύ περισσότερο τώρα, όπως ήδη διευκρινίσθηκε, ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος. Και δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες”.

Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν με έμφαση «Ως προς την ουσιώδη μεταβολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία υπαινίχθηκε η κ.Κωνσταντοπούλου, απλώς υπενθυμίζεται, ότι κατά το άρθρο 11 παρ. 6 του κανονισμού της Βουλής, εκείνη όφειλε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την μεταβολή αυτή, πράγμα που δεν έχει πράξει ως τώρα».