Σπάνιες φωτογραφίες από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ

Σπάνιες φωτογραφίες από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ

To ατύχημα που άλλαξε για πάντα τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η πυρηνική ενέργεια.

Συμπληρώνονται σήμερα τριάντα χρόνια μετά την καταστροφή που επέφερε το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από το Κίεβο.

Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία.

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή σε μια ακτίνα 30 χιλιομέτρων περιμετρικά του πυρηνικού σταθμού, η πρόσβαση στον οποίο δεν επιτρέπεται έως σήμερα, την ώρα που ο απολογισμός των θυμάτων από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ συνεχίζει να διχάζει.

Η επιστημονική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών που ερευνά τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας δεν αναγνωρίζει επίσημα παρά τους θανάτους 31 εργαζομένων και πυροσβεστών που πέθαναν από τα άμεσα αποτελέσματα της έκθεσής του στη ραδιενεργό ακτινοβολία, ενώ η μη κυβερνητική οργάνωση Greenpeace μιλά για τουλάχιστον 100.000 θανάτους που οφείλονται στη μόλυνση από τη ραδιενέργεια, κυρίως μεταξύ των «εκκαθαριστών».

Ο αντιδραστήρας εξερράγη κατά τη διάρκεια δοκιμής των μέτρων ασφαλείας, λόγω σφάλματος στο χειρισμό, προκαλώντας έκλυση ραδιενεργών υλικών που αντιστοιχούσε με τουλάχιστον 200 βόμβες της Χιροσίμα. Δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη, ένα τεράστιο σύννεφο ραδιενεργών υλικών απελευθερώθηκε, μολύνοντας μεγάλο μέρος της βόρειας Ευρώπης και των Βαλκανίων, ανάμεσά τους και τη χώρα μας.

Η περιοχή ερημώθηκε και εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τις μολυσμένες εκτάσεις στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία, που τότε αποτελούσαν ακόμα τμήματα της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το αρχείο του Reuters.