Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμο 123.106 ευρώ στη ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης
- 05/11/2026, 15:30
- SHARE
- Πρόστιμο 123.106,38 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στη ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, διαπιστώνοντας κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά ραδιοφαρμάκων για εξετάσεις PET-CT.
- Η εταιρεία επέβαλε στην πράξη όρους αποκλειστικής προμήθειας, εμποδίζοντας εργαστήρια να προμηθεύονται το ίδιο ραδιοφάρμακο από ανταγωνιστή την ίδια ημέρα.
- Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης που εντάσσεται στη διαδικασία διευθέτησης διαφορών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Στην επιβολή προστίμου ύψους 123.106,38 ευρώ στην εταιρεία ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, διαπιστώνοντας παράβαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στην αγορά προμήθειας ραδιοφαρμάκων για απεικονιστικές εξετάσεις PET-CT.
Με την ομόφωνη απόφαση 923/2026, η Ολομέλεια της Επιτροπής αποδέχθηκε την πρόταση διευθέτησης διαφοράς που υπέβαλε η εταιρεία, επιβάλλοντας μειωμένο πρόστιμο για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης μέσω πρακτικών αποκλειστικής προμήθειας.
Η υπόθεση αφορά τη διάθεση του ραδιοφαρμάκου F18-FDG, το οποίο χρησιμοποιείται σε εξετάσεις PET-CT από ιδιωτικά εργαστήρια πυρηνικής ιατρικής συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ επέβαλε όρους συναλλαγής που περιόριζαν τη δυνατότητα των εργαστηρίων να προμηθεύονται το συγκεκριμένο ραδιοφάρμακο από ανταγωνιστική επιχείρηση, επηρεάζοντας τις συνθήκες ανταγωνισμού στη σχετική αγορά.
Πώς ξεκίνησε η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Η υπόθεση ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία επιχείρησης που δραστηριοποιείται στην αγορά ραδιοφαρμάκων, η οποία οδήγησε τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στη διερεύνηση των εμπορικών πρακτικών της ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ.
Από την έρευνα προέκυψε ότι η εταιρεία κατείχε δεσπόζουσα θέση στην αγορά προμήθειας του F18-FDG προς ιδιωτικούς παρόχους εξετάσεων PET-CT κατά την περίοδο από το 2019 έως τους πρώτους μήνες του 2022.
Στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, η ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ εφάρμοσε συγκεκριμένο όρο συναλλαγής προς τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήρια πυρηνικής ιατρικής.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο όρος αυτός οδήγησε, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες της αγοράς, σε ουσιαστική αποκλειστικότητα υπέρ της εταιρείας, καθώς μπορούσε να περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση του μοναδικού εναλλακτικού προμηθευτή στους πελάτες.
Ο όρος που περιόριζε τις παραγγελίες από ανταγωνιστές
Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρέθηκε η απαίτηση της ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ τα εργαστήρια PET-CT να προμηθεύονται το ραδιοφάρμακο F18-FDG από έναν μόνο προμηθευτή ανά ημέρα.
Η εταιρεία παρουσίαζε τη συγκεκριμένη πρακτική ως υποχρέωση που απέρρεε από τις συμβάσεις των εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τέτοιος περιορισμός δεν προβλεπόταν στις σχετικές συμβάσεις.
Η πρακτική δεν περιορίστηκε σε μια απλή εμπορική οδηγία, καθώς διαπιστώθηκε ότι η ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ αρνήθηκε να εκτελέσει παραγγελίες συγκεκριμένου εργαστηρίου, όταν αυτό είχε προγραμματίσει να παραλάβει ραδιοφάρμακο από ανταγωνιστική εταιρεία την ίδια ημέρα.
Η συμπεριφορά αυτή, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ήταν ικανή να περιορίσει ουσιωδώς την πρόσβαση του ανταγωνιστή στην αγορά και να δημιουργήσει συνθήκες αποκλειστικού εφοδιασμού.
Γιατί η πρακτική κρίθηκε αντίθετη στη νομοθεσία
Η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης απαγορεύεται τόσο από την ελληνική όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όταν μια επιχείρηση αξιοποιεί την ισχυρή θέση της στην αγορά για να περιορίσει τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η πρακτική της ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ συνιστούσε παράβαση του άρθρου 2 του νόμου 3959/2011 και του άρθρου 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).
Η ενωσιακή νομολογία αναγνωρίζει ότι οι συμφωνίες ή υποχρεώσεις αποκλειστικού εφοδιασμού που επιβάλλονται από επιχειρήσεις με δεσπόζουσα θέση μπορούν να περιορίσουν τον ανταγωνισμό, ιδίως όταν δυσχεραίνουν την πρόσβαση άλλων προμηθευτών στους πελάτες μιας αγοράς.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Επιτροπή έκρινε ότι ο όρος που επέβαλε η ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ είχε αποτελέσματα αποκλεισμού για τον μοναδικό εναλλακτικό προμηθευτή, περιορίζοντας τις δυνατότητες ανταγωνισμού.
Μειωμένο πρόστιμο μέσω της διαδικασίας διευθέτησης διαφορών
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ υπέβαλε αίτημα υπαγωγής στη διαδικασία διευθέτησης διαφορών, σύμφωνα με την απόφαση 790/2022 της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Η συγκεκριμένη διαδικασία δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που αποδέχονται την παράβαση που τους αποδίδεται να διευθετήσουν την υπόθεση με απλοποιημένη διαδικασία και να επωφεληθούν από μείωση του επιβαλλόμενου προστίμου.
Η Ολομέλεια της Επιτροπής έκανε ομόφωνα αποδεκτή την πρόταση της ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ και επέβαλε το τελικό πρόστιμο των 123.106,38 ευρώ.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, πρόκειται για την πρώτη υπόθεση κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης που υπάγεται στη διαδικασία διευθέτησης διαφορών της Αρχής.
Η απόφαση αναδεικνύει τη σημασία της εφαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού και στις εξειδικευμένες αγορές του τομέα της υγείας, όπου η ύπαρξη περιορισμένου αριθμού προμηθευτών μπορεί να επηρεάζει σημαντικά τις επιλογές των παρόχων υπηρεσιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Δημογραφικό: Η Ελλάδα γερνά και μικραίνει – Πληθυσμό 7,6 εκατ. έως το 2080 βλέπει η Κομισιόν
- Η Ελλάδα κερδίζει έδαφος στη φορολογική ανταγωνιστικότητα – Η εικόνα των φόρων και των δημόσιων δαπανών
- Συντάξεις: Στο τραπέζι μειώσεις στις κρατήσεις της εισφοράς αλληλεγγύης – Πώς επηρεάζονται έως 480.000 συνταξιούχοι