Γιατί η μετοχή της Apple καταρρέει

Γιατί η μετοχή της Apple καταρρέει

Μακριά από ιστορικό ρεκόρ του Απριλίου διαπραγματεύεται η μετοχή της Apple.

Πτώση 3% έχει καταγράψει η μετοχή της Apple κατά την διάρκεια της εβδομάδας, ενώ η υποχώρηση ανέρχεται στο 15% από τις 21 Ιουλίου μέχρι σήμερα. Φαίνεται πως η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού έχει αφήσει για τα καλά πίσω της το ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε τον Απρίλιο.

Η εταιρεία έχει περάσει ήδη σε κατάσταση διόρθωσης στο χρηματιστήριο της Wall Street, όμως γιατί η μετοχή της πιο πολύτιμης εταιρείας στον κόσμο καταγράφει τέτοια «βουτιά»;

Τα κέρδη που κατέγραψε η Apple στο τελευταίο οικονομικό τρίμηνο ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά, ωστόσο οι επενδυτές της Wall Street απογοητεύτηκαν από τις οριακά χαμηλότερες πωλήσεις των iPhone, καθώς και από το γεγονός πως η Apple δείχνει να χάνει έδαφος στην Κίνα-μία στρατηγικά σημαντική αγορά για την Apple, η οποία αντιπροσωπεύει ποσοστό υψηλότερο από το 25% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας.

Οι επενδυτές αρχίζουν πλέον να αναρωτιούνται αν οι πωλήσεις smartphone παγκοσμίως θα συνεχίσουν να αυξάνονται με αυτό τον ρυθμό. Υποστηρίζουν πως με την βελτίωση των αναβαθμίσεων δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής τηλεφώνων κάθε λίγους μήνες και τελικά θα γίνει ό,τι έγινε και με τους υπολογιστές.

Το στοίχημα για την Apple είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, αν θα καταφέρει να αναπτύξει περισσότερα προϊόντα προκειμένου να είναι σε θέση να διατηρήσει τα έσοδα και τα κέρδη της στο μέλλον. Δεν μπορεί να βασίζεται στο iPhone για πάντα.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως η Apple θα πρέπει να «ρίξει» περισσότερα χρήματα στην έρευνα και την ανάπτυξη, αντί να προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών για να κρατήσει τα hedge fund ευτυχισμένα.