Γιατί ο χρυσός είναι η πιο αγαπητή επένδυση για το 2016

Γιατί ο χρυσός είναι η πιο αγαπητή επένδυση για το 2016

Όσοι επενδυτές κατέχουν χρυσό είναι οι μόνοι που χαμογελάνε τούτες τις μέρες.

Οι τιμές του χρυσού έχουν ανέβει κατά 6% φέτος, στα 1.127 δολάρια την ουγγιά. Αυτή η εξέλιξη καθιστά τον χρυσό το βασικό εμπόρευμα με την καλύτερη επίδοση για το 2016, και μια από τις πιο προσοδοφόρες επενδύσεις γενικότερα.

Αντίθετα, οι μετοχές δεν τα πηγαίνουν καθόλου καλά φέτος: ο Dow εμφανίζει πτώση πάνω από 1.000 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχει χάσει 8% της αξίας του.

Αυτές οι αντίθετες πορείες είναι λογικό να συμβαίνουν. Ο χρυσός τείνει να τα πηγαίνει καλύτερα σε περιόδους έντασης. Το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται ως ένα αξιόπιστο μέσο για τη διατήρηση επενδυτικής αξίας, στο οποίο στρέφονται οι επενδυτές όταν ανησυχούν για κάποια επερχόμενη οικονομική καταστροφή. Και αυτή την περίοδο το κυρίαρχο συναίσθημα είναι ακριβώς αυτό.

Η Wall Street έχε μια μακρά λίστα ανησυχιών που ωθούν τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλείς επενδύσεις όπως ο χρυσός: π.χ. η πτώση των τιμών του πετρελαίου, τα προβλήματα της Κίνας, και η γεωπολιτική αστάθεια.

«Η ανάγκη προστασίας του κεφαλαίου έχει αυξηθεί και ο χρυσός επωφελείται απ’ το γεγονός αυτό» λέει ο Χουάν Κάρλος, διευθυντής επενδυτικής έρευνας στο World Gold Council.

Τα κέρδη για τον χρυσό έχουν έρθει σε μια περίοδο που τα βασικά εμπορεύματα έχουν καταρρεύσει υπό το βάρος της υπερβάλλουσας προσφοράς και της επιβράδυνσης στην Κίνα. Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει μειωθεί κατά 18% φέτος, μέχρι και στα 26 δολάρια το βαρέλι. Άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και το παλλάδιο έχουν μειωθεί εξίσου απότομα. Ο Δείκτης Bloomberg Commodity, ένας δημοφιλής δείκτης μέτρησης των τιμών των πρώτων υλών έπεσε τον προηγούμενο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 1991.

«Ο χρυσός είναι ο νικητής του παιχνιδιού επειδή έχει τον χαμηλότερο βαθμό βιομηχανικής χρήσης και άρα επηρεάζεται λιγότερο από την παγκόσμια επιβράδυνση» τονίζει ο Άξελ Μερκ, ιδρυτής της Merk Investments.

Βεβαίως, πρέπει να επισημάνουμε ότι και ο χρυσός βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά από το ιστορικό υψηλό των 1.900 δολαρίων την ουγγιά που είχε φτάσει το 2011. Για την ακρίβεια, πριν από έξι εβδομάδες, ο χρυσός κατέγραφε χαμηλό εξαετίας στα 1.049 δολάρια την ουγγιά.